Greitos salotos su avinžirniais (be tuno)

Photo of author

Publikavo Agnius

Šios salotos su avinžirniais – puiki alternatyva tuno salotoms. Jos stebina gardžiu skoniu ir pasižymi itin greitu paruošimu bei ypač sveika sudėtimi.

Nemėgstu tuno, todėl avinžirnių salotos – mano Nr. 1 pasirinkimas, kai noriu greitai pasigaminti sočias salotas.

Negana to, jos leidžia į savo sveiką mitybą įtraukti daugiau ankštinių daržovių, kurių beveik visi iš mūsų valgo per mažai.

Kodėl šis salotų su avinžirniais receptas?

  • Ypač sveika sudėtis. Avinžirniai – vienas sveikiausių produktų dėl skaidulų, baltymų, geležies ir magnio gausos. Be to, šiame recepte didžioji dalis majonezo, kuriame yra daugybė sočiųjų riebalų, pakeičiama kur kas mažiau riebiu, bet panašų kremiškumą išlaikančiu graikišku jogurtu. Todėl šios avinžirnių salotos be priedų turi vos 300 kalorijų ir net 15 gramų baltymų vienoje porcijoje.
  • Itin greitas paruošimas. Konservuotų avinžirnių salotos paruošiamos vos per 10 minučių – nereikia nieko kepti ar virti, kaip gaminant kitas sočias salotas. Taip pat atskleidžiu paslaptį, kaip greitai sutrinti avinžirnius.
  • Stebinančiai gardu. Jeigu galvojate, kad vegetariškos salotos negali būti skanios – klystate! Išbandykite šį receptą ir nustebsite, kokios gardžios yra salotos su avinžirniais.

Recepto ingredientai

  1. Konservuoti avinžirniai. Rekomenduoju naudoti konservuotus avinžirnius, nes jų nereikia ruošti – užtenka nuplauti ir galima iškart naudoti. Taip pat galite rinktis garuose virtus avinžirnius, tačiau jie yra šiek tiek kietesni ir gali sunkiau susitrinti.
  2. Agurkas. Paprastai avinžirnių salotos gaminamos su salierais, bet daugelis, kaip ir aš, negali jų pakęsti, todėl juos pakeičiu paprastu agurku, kuris irgi suteikia malonaus traškumo ir gaivumo.
  3. Raudonas svogūnas. Raudonasis svogūnas į salotas įneša pikantiškumo ir priduoda papildomo traškumo.
  4. Krapai. Krapai atsveria avinžirnių ir padažo sodrumą, suteikdami salotoms lengvumo. Vietoje šviežių krapų galite naudoti ir džiovintus, ypač jei žadate salotas laikyti šaldytuve.
  5. Graikiškas jogurtas. Kaip jau aptarėme, didžioji dalis majonezo šiame recepte pakeičiama graikišku jogurtu, kuris išlaiko panašų kremiškumą, bet smarkiai sumažina salotų kaloringumą ir jas papildo baltymais. Rinkdamiesi graikišką jogurtą, atkreipkite dėmesį į baltymų kiekį – 100 gramų sudėtyje turėtų būti bent 8 gramai baltymų. Mano mėgstamiausias pasirinkimas yra „Graikiška Amfora“ natūralus jogurtas, kuris pasižymi tobulu tirštumu ir turi 9 gramus baltymų.
  6. Majonezas. Nors majonezas yra itin kaloringas, nerekomenduočiau jo viso pakeisti graikišku jogurtu, nes majonezas suteikia glotnią tekstūrą, kurios vien jogurtu išgauti nepavyks. Norint, kad avinžirnių salotos su majonezu būtų dar liesesnės, vietoje įprasto galima rinktis liesą jo versiją (aš dažniausiai naudoju „Hellmann’s Light“).
  7. Citrina. Citrinos sultys subalansuoja padažo riebumą ir praturtina jo skonį.

Įrašo pabaigoje esančioje recepto kortelėje rasite visą ingredientų sąrašą su tiksliais kiekiais.

Ingredientų alternatyvos

  • Avinžirniai. Vietoje avinžirnių galima naudoti pupeles (ypač baltąsias), lęšius, tofu arba bolivinę balandą.
  • Agurkas. Agurkas gali būti pakeistas salierais, ridikėliais, paprika (ypač žaliąja arba geltonąja), iceberg salota ir kopūstais.
  • Raudonasis svogūnas. Raudonąjį svogūną galite pakeisti svogūnų laiškais.
  • Krapai. Vietoje krapų galima naudoti petražoles, laiškinius česnakus, kalendras ar kitas žoleles.
  • Graikiškas jogurtas. Graikišką jogurtą galite pakeisti vien tik majonezu, tačiau jis turės gerokai daugiau kalorijų. Tokiu atveju geriau rinkitės liesą majonezą, nebent bandote priaugti svorio.
  • Majonezas. Majonezas gali būti pakeistas graikišku jogurtu. Salotų padažas praras šiek tiek glotnios tekstūros, bet vis tiek bus pakankamai gardus.

Patarimas: Jeigu norite, kad patiekalas būtų dar maistingesnis, paruoštas avinžirnių salotas galite papildyti avokadu, pomidoru, fetos sūriu, virtais kiaušiniais ir kitais priedais.

Dažniausiai užduodami klausimai

Kaip greitai sutrinti avinžirnius?
Norėdami greitai sutrinti avinžirnius, drąsiai naudokite rankas. Jeigu trinant šakute ar bulvių grūstuve kita ranka prispausite avinžirnius, sutrinsite juos kur kas greičiau. Visų avinžirnių sutrinti nebūtina, todėl nesijaudinkite, jei liks nesutrintų – jie kaip tik suteiks traškumo. Dar greičiau avinžirnius galite sutrinti smulkintuvu, tačiau neperplakite, kad jie netaptų vientisa koše.

Kiek laiko šaldytuve galima laikyti salotas su avinžirniais?
Konservuotų avinžirnių salotos sandariame indelyje šaldytuve gali būti laikomos iki 4 dienų. Laikant šaldytuve, padažas labiau įsigeria į ingredientus, o salotos tampa dar gaivesnės. Tad tai – idealus pasirinkimas pietų dėžutėms į darbą, kelionėms arba kaip garnyras svečiams.

Su kuo geriausia valgyti avinžirnių salotas?
Avinžirnių salotos gali būti valgomos vienos, tačiau sočiausia jas valgyti su duona, krekeriais bei tortilijomis (jei norite, kad patiekalas būtų dar maistingesnis, rinkitės daug skaidulų turinčius viso grūdo arba sėklų variantus) arba įvynioti į salotų lapus.

Žemiau pateiktoje recepto kortelėje rasite išsamias instrukcijas, kaip paruošti šias salotas su avinžirniais.

Salotų su avinžirniais receptas.

Greitos salotos su avinžirniais (be tuno)

Agnius
5 iš 1 balso
Šios salotos su avinžirniais – puiki alternatyva tuno salotoms. Jos stebina gardžiu skoniu ir pasižymi itin greitu paruošimu bei ypač sveika sudėtimi.
Pasiruošimas: 10 minutės
Iš viso: 10 minutės

Ingredientai
  

  • 330 g konservuotų avinžirnių, trintų
  • 100 g agurko, pjaustyto
  • ½ vnt. raudonojo svogūno, smulkinto vid.
  • 1 sauj. krapų, šviežių arba džiovintų
  • 70 g natūralaus graikiško jogurto
  • 30 g majonezo
  • 1 šlak. citrinos sulčių
  • 1 žiupsn. druskos ir maltų pipirų
Porcijos: 2

Instrukcijos
 

  • Nuplaukite bei nukoškite avinžirnius, perkelkite juos į dubenį ir sutrinkite šakute, bulvių grūstuve arba smulkintuvu.
    Salotų su avinžirniais instrukcijos: 1 žingsnis.
  • Papildykite smulkiai pjaustytu agurku, raudonuoju svogūnu ir krapais, įdėkite graikiško jogurto bei majonezo ir išspauskite citrinos sulčių.
    Salotų su avinžirniais instrukcijos: 2 žingsnis.
  • Užberkite druskos bei pipirų ir viską gerai išmaišykite.
    Salotų su avinžirniais instrukcijos: 3 žingsnis.
  • Avinžirnių salotas patiekite vienas arba su norimais priedais.
    Salotų su avinžirniais instrukcijos: 4 žingsnis.

Pastebėjimai

  • Drąsiai naudokite rankas! Jeigu trinant šakute ar bulvių grūstuve kita ranka prispausite avinžirnius, sutrinsite juos kur kas greičiau.
  • Visų avinžirnių sutrinti nebūtina, todėl nesijaudinkite, jei liks nesutrintų – jie kaip tik suteiks traškumo.
  • Avinžirnius trinant smulkintuvu, neperplakite, kad jie netaptų vientisa koše.

Įranga

  • Virtuvinės svarstyklės - Visą maistą, išskyrus nedidelį skysčių kiekį, rekomenduoju sverti virtuvinėmis svarstyklėmis. Maisto produktai turi būti sveriami žali, prieš juos verdant, kepant ar kitaip termiškai apdorojant. Tirštiems produktams, pavyzdžiui, majonezui, geriausia pasitelkti atvirkštinio svėrimo metodą, kaip parodyta šiame vaizdo įraše.

Maistingumas

Kiekis: 1 porcija (be priedų)Kalorijos: 323 kcalAngliavandeniai: 31 gBaltymai: 15 gRiebalai: 16 g
⭐ Patiko receptas? Būčiau labai dėkingas, jei paliktumėte atsiliepimą!

Pasidalinkite įrašu su daugiau žmonių!

2 komentarai apie “Greitos salotos su avinžirniais (be tuno)”

5 iš 1 balso

Parašykite komentarą

Recepto įvertinimas




?>