Sveiki blynai su bananais (be miltų)

Photo of author

Publikavo Agnius

Blynai su bananais iš tikrųjų yra sveikas pasirinkimas, kadangi juose nėra rafinuotų miltų. Šie sveiki blynai taip pat yra kur kas sotesni nei paprasti blynai ir pasižymi bene tobulu saldumu ir purumu. Todėl bananų blynai patiks visiems!

Blynai su bananais.

Beveik visų taip vadinamų sveikų blynų pagrindą sudaro rafinuoti miltai. Nežinau, kaip jums, bet man tokie blynai nėra sveiki.

Negana to, nuo jų visiškai nepasisotiname ir po valandos vėl varstome šaldytuvą…

Tad jeigu ieškote iš tikrųjų sveikų blynų, kurie neturi miltų ir yra ne tik labai maistingi, bet ir itin sotūs – šie blynai su bananais jums tikrai patiks.

Bonusas: blyneliai su bananais yra mėgstami ir mažamečių!

Kodėl šis blynų receptas su bananais?

  • Iš tikrųjų sveika. Dauguma taip vadinamų sveikų blynų iš tikrųjų nėra sveiki, nes didžiąją jų sudėties dalį sudaro mažai naudingųjų medžiagų turintys ir itin kaloringi rafinuoti miltai. Tuo tarpu šiame recepte kvietiniai miltai pakeičiami avižomis, kurios yra kone sveikiausi grūdai, praturinti antioksidantais, vitaminais bei mineralais (tokiais kaip magnis, geležis, fosforas, cinkas, varis ir B grupės vitaminai) ir skaidulomis.1 2 3 Šie sveiki blynai su bananais taip pat yra natūraliai pasaldinami, todėl neturi pridėtinio cukraus.
  • Kur kas sočiau. Paprastų blynų problema yra ne tik tai, kad jų pagrindą sudaro miltai, bet ir tai, jog nuo jų visiškai nepasisotiname. Tačiau pagal šį receptą paruošti avižiniai blynai su bananais yra kur kas sotesni, kadangi turi ne tik žymiai daugiau maistinių skaidulų, bet ir baltymų.
  • Mažai kalorijų ir daug baltymų.  Beveik visi blynai neturi pakankamai baltymų. Baltymai ne tik padeda priaugti ir išsaugoti raumenų, bet taip pat yra pagrindinė priežastis, kodėl ilgiau jaučiamės sotūs. Kas iš to, kad valgis yra sveikas ir turi mažai kalorijų, jei po jo netrukus vėl norime valgyti? Dėl to viena porcija šių blynų su bananais turi vos 400 kalorijų ir net 15 gramą baltymų.
  • Greitai ir lengvai paruošiama. Blynai su bananais paruošiami per viso labo 15 minučių ir tam nereikia jokių kulinarijos įgūdžių. Be to, jie labai gerai išsilaiko tiek šaldytuve, tiek šaldiklyje, tad puikiai tinka maisto ruošimui į priekį.
  • Tobulo saldumo ir purumo. Sveiki blynai su bananais pasižymi bene tobulu saldumu ir purumu. Dėl to jie dažnai yra mėgstami ir mažamečių, kurie paprastai sveiko maisto nemėgsta. Tik jiems reikia paruošti mažesnius blynelius!
Bananiniai blynai.

Blynų su bananais ingredientai

  • Bananas. Bananai suteikia blynams natūralų saldumą ir purią tekstūrą. Geriausia naudoti pilnai prinokusios bananus.
  • Viso grūdo avižiniai dribsniai. Avižų kruopos sudaro šio recepto pagrindą. Rekomenduoju naudoti stambesnius viso grūdo avižinius dribsnius, kurie duoda blynams tvirtesnę tekstūrą nei smulkesnės greitai paruošiamos avižos. Didelio skirtumo tarp skirtingų prekės ženklų avižų nėra, svarbiausia, kad tai būtų stambesni viso grūdo avižiniai dribsniai. Taip pat galima naudoti avižų miltus.
  • Kiaušiniai. Dėl kiaušinių avižiniai blynai su bananais tampa dar puresni. Patartina naudoti vidutinio (M) dydžio kiaušinius, kad tešla nesigautų pernelyg skysta.
  • Kepimo milteliai. Tiks bet kurie kepimo milteliai.
  • Cinamonas. Tiks bet kuris maltas cinamonas.
  • Graikiškas jogurtas. Nors bananiniai blynai gali būti paruošti tik su bananais, avižomis, kiaušiniais ir kepimo milteliais, patariu jį papildyti graikišku jogurtu. Graikiškas jogurtas dar labiau pasotins blynus dėl turimų baltymų. Tiesa, vertėtų rinktis graikišką jogurtą, turintį bent 5 gramus baltymų per 100 gramų produkto. Graikiško jogurto pagrindinis pranašumas prieš kitus jogurtus yra didesnis baltymų kiekis, tačiau parduotuvėse galima rasti nemažai graikiškų jogurtų, kurie beveik neturi baltymų. Aš paprastai renkuosi „Graikiška Amfora“ natūralų jogurtą, kurio 100 grame produkto yra net 9 gramai baltymų, o jo konsistencija ir skonis man labai patinka.
  • Alyvuogių aliejus. Norint iškepti blynus, reikės šiek tiek aliejaus. Deja, paprastai blynai kepami su sviestu, kuris turi daug sočiųjų riebalų ir nėra sveikas pasirinkimas. Asmeniškai, beveik visą maistą (įskaitant ir blynus) kepu su šaltai spaustu alyvuogių aliejumi, prarandančiu mažiausiai naudingųjų medžiagų kepant.4 Beje, naudoju purškiamą alyvuogių aliejų, kuris padeda sunaudoti mažesnį riebalų kiekį ir blynus iškepti dar liesiau. Nesijaudinkite – purškiamas aliejus nesuteikia jokio poskonio kepamam patiekalui, todėl puikiai tinka kepti ir blynus.
Blynų su bananais ingredientai.

Be to, nepamirškite bananų blynų pagardų. Šiame recepte naudojau banano ir juodojo šokolado gabaliukų derinį. Na, o kad būtų dar skaniau – blynus apliejau klevų sirupu.

Tačiau sveiki blynai su bananais gali būti pagardinti ir kitais vaisiais (ypač uogomis) bei sirupais, uogienėmis ir džemais (geriausiai be pridėtinio cukraus), taip riešutų sviestu, jogurtu bei kitais priedais.

Ingredientų alternatyvos

Jeigu neturite, nevartojate arba nemėgstate tam tikrų pagrindinių ingredientų, juos galite pakeisti:

  • Viso grūdo avižiniai dribsniai. Viso grūdo avižinius dribsnius galima pakeisti avižų, viso grūdo arba kvietiniais miltais. Tačiau turėkite omenyje, kad paprasti kvietiniai miltai yra kur kas mažiau maistingi nei avižos ar viso grūdo miltai.
  • Graikiškas jogurtas. Vietoje graikiško jogurto galite naudoti pieną (60 ml). Jeigu nevartojate pieno produktų, naudokite bet kokį augalinį pieną. Man labiausiai patinka avižų pienas, kurį už priimtiną kainą galite įsigyti LIDL parduotuvėje („Vemondo“ avižų pienas be pridėtinio cukraus).
  • Alyvuogių aliejus. Kepimui galima naudoti bet kokį kitą nerafinuotą aliejų. Žinoma, kepti galite ir su rafinuotais aliejais arba sviestu, bet tai nėra sveiki kepimo metodai.

Kitame skyriuje arba straipsnio gale esančioje recepto kortelėje rasite tikslius ingredientų kiekius.

Kaip kepti blynus su bananais?

1 žingsnis. Į plaktuvę įdėkite gabalėliais sulaužytą bananą, du kiaušinius, 70 gramų avižų, 70 gramų graikiško jogurto, žiupsnelį druskos, pusę arbatinio šaukštelio cinamono ir vieną arbatinį šaukštelį kepimo miltelių.

Pirmiausia į plaktuvę geriau dėti bananą ir kiaušinius, o ne avižas, kad ingredientai lengviau susiplaktų ir neprikibtų prie plaktuvės dugno.

2 žingsnis. Ingredientus plakite, kol tešla taps vientisa.

Blynų su bananais gaminimo eiga (1–2 žingsniai).

3 žingsnis. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies, ją apipurškite alyvuogių aliejumi (arba pridėkite vieną arbatinį šaukštelį kito turimo aliejaus arba sviesto) ir iš tešlos suformuokite blynelius (didelėje keptuvėje po 3, o vidutinėje – po du).

4 žingsnis. Ant blynų pradėjus rodytis burbuliukams, juos apverskite. Iškeptus blynus atsidėkite ir kartokite procesą, kol išnaudosite visą tešlą.

Jei laukiant, kol blynai su bananais iškeps, likusi tešla pradeda tirštėti, įpilkite šiek tiek pieno, kad ją praskiestumėte.

Blynų su bananais gaminimo eiga (3–4 žingsniai).
„Mityba kitaip“ autorius.

Neskubėkite!

Jeigu bandant apversti blynus, jie suyra, juos kepate ant per didelės ugnies arba neleidžiate jiems pilnai iškepti.

Todėl labai svarbu blynus kepti tinkamoje temperatūroje (ant vidutinės arba netgi žemos ugnies) ir neskubėti juos iškepti (palaukti, kol ant jų atsiras burbuliukai).

– Agnius

5 žingsnis. Blynus patiekite dviem žmonėms (arba atsidėkite vieną porciją – 3 blynus – kitai dienai) ir pagardinkite norimais priedais. Šįkart juos pagardinau bananu bei 15 gramų juodojo šokolado gabaliukų ir viską apliejau dviem valgomaisiais šaukštais klevų sirupo. Niam!

Bananų blynai.

Šie itin sotūs avižiniai blynai su bananais ir jogurtu (viena jų porcija – 3 blynai) turi 15 gramą baltymų, 13 gramų riebalų, 60 gramų angliavandenių ir vos 400 kalorijų, todėl todėl puikiai tinka laikantis mitybos planoprotarpinio badavimoskaičiuojant kalorijas ar metant svorį.

Kaip laikyti bananų blynus?

Blynai su bananais labai gerai išsilaiko tiek šaldytuve, tiek šaldiklyje, tad puikiai tinka maisto ruošimui į priekį:

  • Šaldytuve. Blynai su bananais gali būti laikomi šaldytuve, uždengus folija arba maistine plėvele, iki penkių dienų.
  • Šaldiklyje. Juos taip pat galite įdėti į maisto indelį arba šaldymo maišelį ir užšaldyti šaldiklyje iki 3 mėnesių. Tiesa, jei blynai su bananais yra šaldomi šaldiklyje ir dedami vienas ant kito, atskirkite juos kepimo popieriumi, kad išvengtumėte sulipimo.

Vėliau belieka tik pasišildyti bananų blynus keptuvėje, mikrobangų krosnelėje ar orkaitėje, ir per kelias minutes turėti sveiką ir sotų patiekalą. Patogu, ar ne?

Blynai su bananais: DUK

Su kuriomis avižomis kepti šiuos blynus?
Blynus su bananais kepti rekomenduoju su stambesniais viso grūdo avižiniais dribsniais, kurie duoda blynams tvirtesnę tekstūrą nei smulkesnės greitai paruošiamos avižos. Šiame recepte taip pat galima naudoti avižų, viso grūdo arba kvietinius miltus, tačiau turėkite omenyje, kad paprasti kvietiniai miltai yra kur kas mažiau maistingi.

Ką daryti, jei bandant apversti blynus, jie suyra?
Vadinasi, juos kepate per didelėje temperatūroje (reikia kepti ant vidutinės arba netgi žemos ugnies) arba neleidžiate jiems pilnai iškepti (nepalaukiate, kol ant jų atsiras burbuliukai).

Ar galima užšaldyti bananų blynus?
Blynai su bananais gali būti laikomi šaldytuve, uždengus folija arba maistine plėvele, iki penkių dienų, o įdėjus į maisto indelį arba šaldymo maišelį, užšaldyti šaldiklyje iki 3 mėnesių.

Spausdinti

Sveiki blynai su bananais (be miltų)

5 žvaigždutės 4 žvaigždutės 3 žvaigždutės 2 žvaigždutės 1 žvaigždutė

52 atsiliepimų

Blynai su bananais iš tikrųjų yra sveikas pasirinkimas, kadangi juose nėra rafinuotų miltų. Šie sveiki blynai taip pat yra kur kas sotesni nei paprasti blynai ir pasižymi bene tobulu saldumu ir purumu. Todėl bananų blynai patiks visiems!

  • Autorius: Agnius
  • Bendras laikas: 15 minučių
  • Kiekis: 2 porcijos 1x

Ingredientai

Skalė

Pagrindiniai:

  • 1 bananas.
  • 70 g viso grūdo avižinių dribsnių.
  • 2 M kiaušiniai.
  • 70 g graikiško jogurto.
  • Žiupsnelis druskos.
  • 1/2 arb. š. cinamono.
  • 1 arb. š. kepimo miltelių.
  • 3 sek. purškiamo alyvuogių aliejaus.

Pagardai:

  • 1 bananas.
  • 15 g juodojo šokolado gabaliukų.
  • 2 valg. š. klevų sirupo.

Gaminimo eiga

1. Į plaktuvę įdėkite gabalėliais sulaužytą bananą, du kiaušinius, 70 gramų avižų, 70 gramų graikiško jogurto, žiupsnelį druskos, pusę arbatinio šaukštelio cinamono ir vieną arbatinį šaukštelį kepimo miltelių.

2. Ingredientus plakite, kol tešla taps vientisa.

3. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies, ją apipurškite alyvuogių aliejumi (arba pridėkite vieną arbatinį šaukštelį kito turimo aliejaus arba sviesto) ir iš tešlos suformuokite blynelius (didelėje keptuvėje po 3, o vidutinėje – po du).

4. Ant blynų pradėjus rodytis burbuliukams, juos apverskite. Iškeptus blynus atsidėkite ir kartokite procesą, kol išnaudosite visą tešlą.

5. Blynus patiekite dviem žmonėms (arba atsidėkite vieną porciją – 3 blynus – kitai dienai) ir pagardinkite norimais priedais. Šįkart juos pagardinau bananu bei 15 gramų juodojo šokolado gabaliukų ir viską apliejau dviem valgomaisiais šaukštais klevų sirupo.

Pastebėjimai

  • Vertėtų rinktis graikišką jogurtą, turintį bent 5 gramus baltymų per 100 gramų produkto. Graikiško jogurto pagrindinis pranašumas prieš kitus jogurtus yra didesnis baltymų kiekis, tačiau parduotuvėse galima rasti nemažai graikiškų jogurtų, kurie beveik neturi baltymų.
  • Pirmiausia į plaktuvę geriau dėti bananą ir kiaušinius, o ne avižas, kad ingredientai lengviau susiplaktų ir neprikibtų prie plaktuvės dugno.
  • Jeigu laukiant, kol blynai iškeps, likusi tešla pradeda tirštėti, įpilkite šiek tiek pieno, kad ją praskiestumėte.
  • Jei bandant apversti blynus, jie suyra, juos kepate ant per didelės ugnies (reikia kepti ant vidutinės arba netgi žemos ugnies) arba neleidžiate jiems pilnai iškepti (nepalaukiate, kol ant jų atsiras burbuliukai).

Energinė vertė

  • Porcijų kiekis: 1
  • Kalorijos: 816
  • Riebalai: 25
  • Angliavandeniai: 119
  • Baltymai: 29

Patiko straipsnis? Pasidalinkite juo su daugiau žmonių!

4 komentarai apie “Sveiki blynai su bananais (be miltų)”

  1. Skanus blynai. Galvojau, kad jausis kepimo milteliai bet nesijaute. Padaryti nesunku, baisu buvo, kad suirs, bet viskas gavosi gerai. Net vyrui patiko 😀






    Atsakyti

Parašykite komentarą

Recepto įvertinimas 5 žvaigždutės 4 žvaigždutės 3 žvaigždutės 2 žvaigždutės 1 žvaigždutė