Avižinė košė yra vienas iš sveikiausių pusryčių pasirinkimų, tačiau daugelis, suvalgę avižų, vėl greitai išalksta. Laimei, tai lengva ištaisyti, į košę įterpiant varškės. Varškės dėka avižinių dribsnių košė tampa dar kremiškesne ir, svarbiausia, kur kas sotesne!
Žinau, žinau, avižinė košė su varške skamba keistai, tačiau iš tikrųjų tai yra puikus derinys.
Net ir tie, kurie įprastai nemėgsta varškės, išbandę šį avižinės košės receptą dažniausiai lieka maloniai nustebinti. Nemeluoju!
O jeigu jums vis tiek varškė netinka avižinių dribsnių košėje, šiame recepte rasite ne vieną alternatyvą, kuo galite ją pakeisti.
Turinys
Kodėl šis avižinės košės receptas?
- Avižos – supermaistas. Avižiniai dribsniai yra kone sveikiausi grūdai.1 2 3 Juose gausu antioksidantų ir vitaminų bei mineralų, tokių kaip magnis, geležis, fosforas, cinkas, varis ir B grupės vitaminai. Avižos taip pat turi nemažai maistinių skaidulų, kurios gerina žarnyno sveikatą ir mažina daugelio ligų riziką. Negana to, jos yra vienas iš lengviausiai virškinamų grūdų šaltinių. Štai kodėl avižiniai dribsniai yra neatsiejama sveikos mitybos dalis ir juos galima vadinti supermaistu arba bent jau supergrūdais. Ir aš neperdedu.
- Itin sotu. Matote, daugelis iš mūsų, suvalgę avižų, po valandos ar dviejų vėl nori valgyti. Štai tau ir sveiki pusryčiai! Tačiau pagal šį receptą paruošta sveika avižinė košė yra kur kas sotesnė, todėl neleidžia greitai išalkti.
- Mažai kalorijų ir daug baltymų. Problema su įprasta avižine koše yra tai, kad ji neturi pakankamai baltymų. Baltymai ne tik padeda priaugti ir išsaugoti raumenų, bet taip pat yra pagrindinė priežastis, kodėl ilgiau jaučiamės sotūs. Kas iš to, kad valgis yra sveikas ir turi mažai kalorijų, jei po jo netrukus vėl norime valgyti? Dėl to viena porcija šios avižinės košės turi vos 400 kalorijų ir net 21 gramą baltymų.
- Greitai ir lengvai paruošiama. Paruošti šią avižų košę užtrunka viso labo 10 minučių ir tam nereikia jokių kulinarijos įgūdžių. Jeigu skubate, ją galima pagaminti ir vos per kelias minutes, pasinaudojant mikrobangų krosnele ar pasirinkus greitai paruošiamus avižinius dribsnius.
- Tikrai skanu. Pamirškite beskonę avižinę košę, virtą vandenyje ir neturinčią jokių pagardų. Jeigu esate ragavę tokios košės ir po jos nebegalėjote į avižas pažiūrėti – nieko nuostabaus. Nepaisant to, šis receptas padės pamėgti avižinių dribsnių košę. Tikrai. Jame rasite idealų santykį tarp vandens, pieno bei avižų ir pasiūlymus, kaip sveikai, bet skaniai pagardinti košę.
Su kuriomis avižomis virti košę?
Parduotuvėse galima įsigyti įvairių rūšių avižinių dribsnių. Visgi, ne visos avižų kruopos yra vienodos. Jos skiriasi savo apdorojimu, kuris keičia košės gaminimo laiką ir tekstūrą.
Avižos dažniausiai išskiriamos i į tris pagrindines rūšis:
- Kapotos avižos. Tai yra mažiausiai perdirbtų avižų rūšis, kuri būna suskaidoma į tris dalis. Dėl minimalaus apdorojimo šiose avižose išlieka daugiausiai naudingųjų grūdo dalių, tokių kaip sėlenos, gemalai ir skaidulos. Joms pagaminti reikia daugiau vandens, kas lemia ilgesnį virimo laiką (bent 15 minučių) ir tvirtesnę tekstūrą.
- Viso grūdo avižiniai dribsniai. Šie avižiniai dribsniai yra apdirbami juos garinant ir suspaudžiant. Jiems taip pat būdingas aukštas maistingumas, tačiau toks apdorojimo būdas pagreitina jų paruošimą (užtenka 5–10 minučių). Be to, visų grūdo dalių avižiniai dribsniai pasižymi itin kremiška tekstūra.
- Greitai paruošiami avižiniai dribsniai. Labiausiai perdirbtų avižų rūšis, kurios paruošimui pakanka vos kelių minučių. Skirtingai nuo to, ką tvirtina kai kurie taip vadinami mitybos specialistai, šie avižiniai dribsniai yra ne ką mažiau maistingi nei įprastos avižos ar kiti sveiki angliavandeniai. Jie skiriasi tik tuo, kad yra dar labiau susmulkinami. Deja, greitai paruošiami avižiniai dribsniai verdant praranda šiek tiek konsistencijos, todėl nėra tokios kremiškos tekstūros.
Šiame recepte rekomenduoju naudoti stambesnius viso grūdo avižinius dribsnius, kurie ne tik paruošiami pakankamai greitai, bet ir turi skaniausią kremišką tekstūrą.
Žinoma, šią avižinę košę galima pagaminti ir su smulkesniais greitai paruošiamais avižiniais dribsniais, bet jie neturės tokios skanios kremiškos tekstūros.
Avižinės košės ingredientai
- Avižiniai dribsniai. Kaip jau aptarėme, šiame recepte rekomenduoju naudoti stambesnius viso grūdo avižinius dribsnius. Didelio skirtumo tarp skirtingų prekės ženklų avižų nėra, todėl tiks bet kurios viso grūdo avižinės kruopos.
- Varškė. Tuo tarpu varškę vertėtų rinktis birią, kuri būna maišeliuose, o ne 180 gramų pakeliuose, nes pastarųjų tekstūra mažiau dera su avižomis. Taip pat galima naudoti ir grūdėtą varškę. Na, o norint surinkti mažiau kalorijų, rinkitės liesą varškę.
- Pienas. Tiks bet kuris pienas, bet jeigu norite surinkti mažiau kalorijų, rinkitės liesą (1–1,5 proc. riebumo) arba augalinį. Kalbant apie augalinius pienus, man labiausiai patinka avižų pienas, kurį už priimtiną kainą galite įsigyti LIDL parduotuvėje („Vemondo“ avižų pienas be pridėtinio cukraus).
- Cinamonas. Tiks bet kuris maltas cinamonas.
- Medus. Avižinę košę labiausiai mėgstu saldinti medumi, tačiau galite naudoti ir kitą natūralų saldiklį, kaip klevų sirupas.
Be to, nepamirškite avižinės košės pagardų. Šiame recepte naudojau 100 proc. riešutų sviesto ir banano derinį, su kuriuo niekada neprašausi pro šalį.
Tačiau avižinės košės pagardinimui puikiai tinka ir kiti vaisai bei uogos (pavyzdžiui, obuoliai, kriaušės, persikai, mėlynės ar avietės) ir gerųjų riebalų šaltiniai (kaip migdolai ar chia sėklos), taip pat kokosų drožlės, Granola bei kiti priedai.
Ingredientų alternatyvos
Jeigu neturite, nevartojate arba nemėgstate tam tikrų pagrindinių ingredientų, juos galite pakeisti:
- Varškė. Varškę avižinėje košėje galima pakeisti kiaušinių baltymais (50 gramų) arba proteinu (pusė kaušelio). Taip pat galite paeksperimentuoti su graikišku jogurtu (50 gramų), nors jis, bent jau man, kur kas labiau tinka per naktį brinkintoms avižoms. Jei apskritai nevartojate pieno produktų, vietoje varškės įdėkite daugiau 100 proc. riešutų sviesto (vietoje vieno – 2 valgomuosius šaukštus).
- Karvių pienas. Jeigu nevartojate pieno produktų, galite naudoti bet kokį augalinį pieną. Kaip jau minėjau, man labiausiai patinka avižų pienas.
- Viso grūdo avižiniai dribsniai. Jei labai skubate ir norite kuo greičiau pasigaminti avižinę košę, vietoje stambesnių viso grūdo avižinių dribsnių galite naudoti smulkesnes greitai paruošiamas avižas. Tačiau turėkite omenyje, kad jos neturės tokios skanios kremiškos tekstūros.
Kitame skyriuje arba straipsnio gale esančioje recepto kortelėje rasite tikslius ingredientų kiekius.
Kaip virti avižinę košę?
1 žingsnis. Į puodą įberkite 40 gramų avižinių dribsnių ir žiupsnelį druskos.
2 žingsnis. Įpilkite 80 ml pieno bei 80 ml vandens (abiejų dvigubai daugiau nei avižų) ir užvirkite puodą.
3 žingsnis. Užvirus, įmaišykite pusę arbatinio šaukštelio cinamono.
4 žingsnis. Avižinę košę virkite ant vidutinės arba aukštos ugnies 8–10 minučių (apie 8 minutes, jeigu norite skystesnės košės, ir apie 10 minučių, jei tirštesnės).
Verdant, nepamirškite nuolat maišyti, kad avižos neprikibtų prie puodo dugno.
Neturite laiko?
Siekiant sutaupyti laiko, avižinę košę galima pagaminti ir mikrobangų krosnelėje, ją šildant ant vidutinio arba aukšto pajėgumo 2–3 minutes.
Kaitinant avižinių dribsnių košę ji išsiplečia, todėl naudokite didesnį dubenėlį. Taip pat šildydami nepamirškite bent kelis kartus ištraukti ir pamaišyti košę.
– Agnius
5 žingsnis. Pabaigus virti avižų košę, nuimkite ją nuo ugnies ir įdėkite 40 gramų varškės. Viską išmaišykite ir perkelkite į dubenėlį.
6 žingsnis. Pridėkite 1–2 arbatinius šaukštelius (5–10 gramų) medaus arba kito natūralaus saldiklio, kaip klevų sirupas, ir košę dar kartą išmaišykite.
Varškę reikia pridėti pabaigus virti avižinę košę, o ne prieš tai, kitaip jos tekstūra netiks su avižomis.
7 žingsnis. Avižinę košę pagardinkite norimais priedais. Šįkart ją pagardinau vienu valgomuoju šaukštu (15 gramų) 100 proc. riešutų sviesto ir puse pjaustyto banano, su kuriais niekada neprašausi pro šalį. Mėlynės čia tik dėl gražesnių nuotraukų, jų įprastai nenaudoju (juokiasi).
Ši itin soti avižinė košė su varške, bananais ir riešutų sviestu turi 21 gramą baltymų, 12 gramų riebalų, 52 gramus angliavandenių ir vos 400 kalorijų, todėl puikiai tinka laikantis mitybos plano, skaičiuojant kalorijas ar metant svorį.
Avižinė košė su varške: DUK
Su kuriomis avižomis virti šią košę?
Avižinę košę virti rekomenduoju su stambesniais viso grūdo avižiniais dribsniais, kurie ne tik paruošiami pakankamai greitai, bet ir turi skaniausią kremišką tekstūrą. Tačiau košę galima pagaminti ir su smulkesniomis greitai paruošiamomis avižomis, tik jos neturės tokios skanios kremiškos tekstūros.
Ar avižinė košė gali būti paruošta mikrobangų krosnelėje?
Avižinę košę galite pagaminti ir mikrobangų krosnelėje, ją šildant ant vidutinio arba aukšto pajėgumo 2–3 minutes. Tiesa, turėkite omenyje, kad kaitinant avižinių dribsnių košę ji išsiplečia, todėl reikia naudoti didesnį dubenėlį, o šildant bent kelis kartus ištraukti ir pamaišyti košę.
Kuo galima pakeisti varškę šiame recepte?
Varškė avižinėje košėje gali būti pakeista kiaušinių baltymais (50 gramų), proteinu (pusė kaušelio), graikišku jogurtu (50 gramų) arba papildomu 100 proc. riešutų sviestu (vietoje vieno – 2 valgomieji šaukštai).
Daugiau pusryčių ir užkandžių idėjų
- Chia pudingas sočiau
- Sveiki blynai su bananais (be miltų)
- Sočioji kiaušinienė
- 9 sveiki užkandžiai per 5 minutes
- Sveika vištiena kinietiškai
Jeigu patiko ši avižinė košė, nepamirškite palikti teigiamo atsiliepimo! Labai įdomu sužinoti apie jūsų patirtį, išbandant šį receptą.
Sočiausia avižinė košė
Avižinė košė yra vienas iš sveikiausių pusryčių pasirinkimų, tačiau daugelis, suvalgę avižų, vėl greitai išalksta. Laimei, tai lengva ištaisyti, į košę įterpiant varškės. Varškės dėka avižinių dribsnių košė tampa dar kremiškesne ir, svarbiausia, kur kas sotesne!
- Bendras laikas: 10 minučių
- Kiekis: 1 porcija 1x
Ingredientai
Pagrindiniai:
- 40 g viso grūdo avižinių dribsnių.
- Žiupsnelis druskos.
- 80 ml 1% pieno.
- 1/2 arb. š. cinamono.
- 40 g 0.5% varškės.
- 1–2 arb. š. (5–10 g) medaus.
Pagardai:
- 1 valg. š. (15 g) 100% riešutų sviesto.
- 1/2 banano.
Gaminimo eiga
1. Į puodą įberkite 40 gramų avižinių dribsnių ir žiupsnelį druskos.
2. Įpilkite 100 ml pieno bei 100 ml vandens ir užvirkite puodą.
3. Užvirus, įmaišykite pusę arbatinio šaukštelio cinamono.
4. Avižinę košę virkite ant vidutinės arba aukštos ugnies 8–10 minučių (apie 8 minutes, jeigu norite skystesnės košės, ir apie 10 minučių, jei tirštesnės).
5. Pabaigus virti avižinę košę, nuimkite ją nuo ugnies ir įdėkite 40 gramų varškės.
6. Viską išmaišykite ir perkelkite į dubenėlį. Pridėkite 1–2 arbatinius šaukštelius medaus arba kito natūralaus saldiklio, kaip klevų sirupas, ir košę dar kartą išmaišykite.
7. Avižinę košę pagardinkite norimais priedais. Šįkart ją pagardinau vienu valgomuoju šaukštu 100 proc. riešutų sviesto ir puse pjaustyto banano, su kuriais niekada neprašausi pro šalį.
Pastebėjimai
- Vertėtų rinktis birią varškę, kuri būna maišeliuose, o ne 180 gramų pakeliuose, nes pastarųjų tekstūra mažiau dera su avižomis. Taip pat galima naudoti ir grūdėtą varškę.
- Verdant, nepamirškite nuolat maišyti, kad avižos neprikibtų prie puodo dugno.
- Varškę reikia pridėti pabaigus virti avižinę košę, o ne prieš tai, kitaip jos tekstūra netiks su avižomis.
Energinė vertė
- Porcijų kiekis: 1
- Kalorijos: 389
- Riebalai: 12 g
- Angliavandeniai: 52 g
- Baltymai: 21 g
Skani, greitai pagaminama ir svarbiausia labai soti košė. Negalėju patikėti, kad nuo pusryčių iki pietų nespėjau išalkti! Kadangi namie neturėjau banano, pabandžiau su persimonu, tai skonis buvo fantastiškas! Kitą dieną valgiau su obuoliu, o šiandien ragausiu su bananu. Faina, kad pakeitus vaisių, atrodo, kad visai kita košė. Rekomenduoju būtinai paragauti 🙂
Puikus pastebėjimas dėl skirtingų vaisių, kurie leidžia varijuoti košės skoniais. Ačiū už atsiliepimą!