Išbandykite kiaušinienę kitaip, suteikdami jai dvigubai daugiau baltymų ir tobulą purumą. Ši kiaušinienė su varške pasirūpins, kad ilgai jaustumėtės sotūs!

Paprasta kiaušinienė su pienu yra puiku. Bet sočioji kiaušinienė su varške yra dar geriau.
Nebijokite – net jei ir nemėgstate varškės, jos skonio visiškai nepajusite. Priešingai, nustebsite, kokia puri kiaušinienė taps.
Turinys
Kodėl šis kiaušinienės receptas?
- Sveikas pasirinkimas. Populiarus mitas, kad kiaušinio trynyje esantis cholesterolis didina blogojo MTL cholesterolio lygį, mokslininkų jau seniai paneigtas.1 2 3 Todėl bijoti valgyti kiaušinius nėra pagrindo. Anaiptol – kiaušiniuose, o ypač jų tryniuose, gausu gerųjų riebalų ir vitaminų A, D, E, K. Štai kodėl kiaušinienė yra sveikas pasirinkimas.
- Dvigubai daugiau baltymų. Kiaušiniai taip pat išsiskiria nemažu baltymų kiekiu (trijuose vidutinio dydžio kiaušiniuose – apie 15 gramų baltymų). Kaip žinia, baltymai ne tik padeda auginti raumenų masę, bet ir yra pagrindinė priežastis, kodėl ilgiau jaučiamės sotūs. Tad padidinus jų kiekį, kiaušinienė taps dar sotesnė. Pagal šį receptą paruošta kiaušinienė su varške bei dviem riekelėmis skrudintos duonos turi vos 400 kalorijų ir net 30 gramų baltymų vienoje porcijoje.
- Vos 10 minučių tobulam purumui. Tik 10 minučių – tiek tereikia šiai kiaušinienei paruošti. Dėl to tai ji puikiai tinka skubantiems rytais. Negana to, varškė, užuot suteikusi stiprų poskonį, kiaušinius padaro puresnius, ką gana sunku pasiekti gaminant įprastą plaktą kiaušinienę.

Kiaušinienės ingredientai
- Kiaušiniai. Šiame recepte naudoju vidutinio dydžio (M) kiaušinius, tačiau tiks ir dideli (L) kiaušiniai.
- Varškė. Šio kiaušinienės recepto paslaptis slypi pusriebėje (9 proc. riebumo) varškėje. Taip, ji turi šiek tiek daugiau kalorijų ir mažiau baltymų nei liesa varškė, bet, mano nuomone, tai neatsveria skonio pokyčio, ypač kai ši puri kiaušinienė ir taip yra pakankamai liesa dėl mažo ingredientų kiekio. Be to, svarbu naudoti birią varškę, kuri parduodama maišeliuose, o ne 180 gramų pakuotėse, nes pastaroji mažiau tinka kiaušinienei. Taip pat kai kuriems patinka ruošti kiaušinienę su grūdėta varške.
- Alyvuogių aliejus. Paprastai kiaušinienė kepama su sviestu, kuris turi daug sočiųjų riebalų ir nėra sveikas pasirinkimas. Asmeniškai, visą maistą, įskaitant ir kiaušinienę, kepu su maistinguoju alyvuogių aliejumi. Alyvuogių aliejus beveik nesuteikia poskonio kepamam patiekalui, tad puikiai tinka kepti ir kiaušinienę. Kepant žemoje ar vidutinėje temperatūroje, renkuosi tamsų ypač gryną alyvuogių aliejų (rūkimo taškas iki 190 °C), o aukštoje – šviesų rafinuoto ir gryno alyvuogių aliejaus mišinį (rūkimo taškas 190–240 °C).4 Vidutinėje temperatūroje kepamai kiaušinienei naudoju ypač gryną alyvuogių aliejų. Beje, galite naudoti purškiamą alyvuogių aliejų, kuris padeda sunaudoti mažesnį riebalų kiekį ir valgį iškepti dar liesiau. VMVT šiame straipsnyje pateikia kokybiškiausių alyvuogių aliejų prekės ženklus.

Kiaušinienę mėgstu apibarstyti šviežiais arba džiovintais laiškiniais česnakais, kurie suteikia švelnų česnako aromatą.
Tačiau ji gali būti pagardinta ir kitomis žolelėmis ar priedais:
- Žolelės: bazilikai, čiobreliai, raudonėliai, krapai, petražolės.
- Daržovės: svogūnai, paprikos, grybai, špinatai, pomidorai.
- Sūris: čederis, mocarela, parmezanas, feta.
- Padažai: pomidorų, pesto, garstyčių.
Įrašo pabaigoje esančioje recepto kortelėje rasite visą ingredientų sąrašą su tiksliais kiekiais.
Ingredientų alternatyvos
- Pusriebė varškė. Kaip jau minėjau, šiame recepte galima naudoti ir liesą varškę, bet ji kiaušinienei nesuteiks tokios purios tekstūros. Be to, galite rinktis grūdėtą varškę, kuri būna 5 arba 7 proc. riebumo. Žinoma, kiaušinienė gali būti paruošta ir be varškės, tačiau tokiu atveju patiekalas praras daug baltymų ir gardų purumą.
- Alyvuogių aliejus. Vietoje alyvuogių aliejaus kepimui gali būti naudojamas avokadų aliejus. Taip pat jį galite pakeisti bet kuriuo rafinuotu aliejumi ar sviestu, tačiau tai bus mažiau sveiki pasirinkimai.
Dažniausiai užduodami klausimai
Ar kiaušinienę galima paruošti su liesa varške?
Kiaušinienė gali būti paruošta ir su liesa varške, tačiau ji nesuteikia tokios gardžios, purios tekstūros, todėl rekomenduoju rinktis pusriebę birią arba 5–7 proc. riebumo grūdėtą varškę.
Ką daryti, jei kepant kiaušinienė išsausėja?
Greičiausiai kiaušinienę kepate per aukštoje temperatūroje ir (arba) per ilgai. Svarbu ją kepti tinkamoje temperatūroje (ant vidutinės ar net žemos ugnies) ir neperkepti (nuimti nuo ugnies, ji dar yra minkšta ir šiek tiek drėgna).
Su kuo geriausia valgyti kiaušinienę?
Kiaušinienė su varške yra pakankamai skani bei soti, todėl gali būti valgoma ir viena, tačiau ji puikiai tinka ir su duona, tortilijomis, kruopomis, mėsa, žuvimi ar daržovėmis.
Žemiau pateiktoje recepto kortelėje rasite išsamias instrukcijas, kaip paruošti šią kiaušinienę.

Sočioji kiaušinienė su varške
Ingredientai
Pagrindiniai:
- 3 vnt. kiaušinio M
- 1 žiupsn. jūros druskos
- 1 žiupsn. maltų pipirų
- 50 g pusriebės birios varškės
- ½ arb. š. alyvuogių aliejaus ypač gryno
- 1 sauj. laiškinių česnakų, šviežių arba džiovintų (nebūtina)
Patiekimui:
- 2 riek. skrudintos duonos viso grūdo
Įranga
- Virtuvinės svarstyklės - Visą maistą, išskyrus skystą, rekomenduoju sverti virtuvinėmis svarstyklėmis. Maisto produktai turi būti sveriami žali, prieš juos verdant, kepant ar kitaip termiškai apdorojant. Tirštiems produktams, pavyzdžiui, majonezui, geriausia pasitelkti atvirkštinio svėrimo metodą, kaip parodyta šiame vaizdo įraše.
- Keptuvė (nelimpančia danga)
Instrukcijos
- Į dubenėlį įmuškite kiaušinius, įberkite druskos bei pipirų ir gerai išplakite.
- Dubenėlį papildykite varške ir viską išmaišykite.
- Keptuvę įkaitinkite ant vidutinės ugnies, tolygiai padenkite aliejumi ir supilkite kiaušinių bei varškės mišinį.
- Kai kiaušinienės kraštai pradeda kietėti, mentele ją stumkite į keptuvės vidurį, kol ji visiškai sutirštės. Tai turėtų užtrukti apie 5 minutes.
- Nuimkite kiaušinienę nuo ugnies, perkelkite į lėkštę ir, jei norite švelnaus česnako aromato, apibarstykite laiškiniais česnakais. Šiame recepte ją patiekiau su viso grūdo skrudinta duona.
Pastebėjimai
- Neperkepkite! Kiaušinienė gali labai greitai perkepti ir akimirksniu išsausėti.
- Taip pat atminkite, kad kol kiaušinienę perkelsite į lėkštę ir pradėsite valgyti, įkaitusi ji dar keps pati. Dėl to ją geriau nuimti nuo ugnies prieš pat visiškai iškepant, kol ji dar yra minkšta ir šiek tiek drėgna.
- Jeigu iškepus kiaušinienė yra per mažai sūri, užberkite dar šiek tiek druskos. Varškė suteikia sūrumo, todėl geriau iškart nepadauginti druskos ir, jei trūksta, jos užberti pabaigus gaminti.
Maistingumas
Daugiau receptų pusryčiams
Jeigu jums patiko šis receptas, būčiau labai dėkingas, jei įvertintumėte jį teigiamai ir paliktumėte atsiliepimą. 👌
Sveiki,labai patiko ir kaip minėjo soti
Sveiki, džiugu!
Sveiki,
Labai skani kiaušinienė, soti ir puri. Gaminau su liesa varške, prie jos aš pripratusi, tai laabai skanu.
Dėkui už gerą pusryčių idėją.
Sveiki, džiugu girdėti, kad patiko net ir su liesa varške.