Šios salotos su vištiena yra sveikesnės ir mažiau kaloringos, nes gaminamos su graikišku jogurtu. Jos taip pat paruošiamos be salierų, kurių daugelis nemėgsta.

Paprastos salotos su vištiena nėra itin sveikos ir turi daug kalorijų, kadangi jų pagrindą sudaro majonezas. Sprendimas – didžiąją jo dalį pakeisti graikišku jogurtu. Daugiau baltymų, mažiau sočiųjų riebalų, bet skonis ne ką prastesnis, o gal net ir geresnis? O taip!
Be to, į šį receptą neįeina salierai, kurių, būkime atviri, dauguma negali pakęsti. Na, o jei juos mėgstate, šios vištienos salotos gali būti pagaminamos ir su jais.
Kodėl šis salotų su vištiena receptas?
- Sveikesnės. Paprastai salotos su kepta vištiena maišomos su majonezu, kuriame yra daugybė sočiųjų riebalų. Šiame recepte didžioji jo dalis pakeičiama kur kas mažiau riebiu, bet panašų kremiškumą išlaikančiu ir papildomo gaivumo suteikančiu graikišku jogurtu. Taip pat jose gausu vaisių ir daržovių, tad šios gaivios salotos su vištiena – puikus papildymas sveikai mitybai.
- Liesesnės. Salotos su vištiena ir majonezu daugeliui asocijuojasi ne tik su sveiku, bet ir nekaloringu patiekalu. Tačiau 100 gramų įprasto majonezo sudaro beveik 700 kalorijų! Tuo tarpu baltymais turtingas graikiškas jogurtas yra kone 10 kartų liesesnis. Todėl pagal šį receptą paruoštos salotos su vištiena ir graikišku jogurtu turi vos 500 kalorijų ir net 37 gramus baltymų vienoje porcijoje.
- Skanesnės. Nežinau, kaip jums, bet man vien tik majonezu pagardinta vištienos mišrainė yra pernelyg tiršta, o pačios skaniausios salotos gaunasi majonezą išmaišius su graikišku jogurtu. Papildomai, negaliu pakęsti salierų, kurie dedami į daugumą vištienos salotų receptų. Dėl to juos pakeičiu iceberg salotomis, kurios taip pat suteikia reikiamos tekstūros ir traškumo.

Salotų su vištiena ingredientai
- Kepta vištiena. Galima naudoti iš anksto iškeptas vištienos krūtinėles arba jas paruošti gaminant salotas. Galite pasinaudoti mano mėgstamiausiu keptos vištienos krūtinėlės receptu, pagal kurį dažniausiai ruošiu vištieną šioms salotoms.
- Raudonosios vynuogės. Salotos su vištiena ir vynuogėmis yra kažkas nuostabaus! Tiesa, svarbu rinktis raudonąsias, o ne žaliąsias vynuoges ir jas įsigyti be kauliukų.
- Iceberg salota. Salierai yra populiarus vištienos salotų ingredientas, nes suteikia joms tekstūros ir traškumo. Tačiau tą patį gali pasiekti ir neutralesnio skonio aisbergo salota. Tad, jei nemėgstate salierų, iceberg salotos su vištiena – bene geriausia alternatyva.
- Raudonasis svogūnas. Raudonasis svogūnas salotas su vištiena papildo puikiai derančiu pikantišku skoniu.
- Migdolai. Migdolai salotoms prideda papildomo traškumo ir lengvo riešutų skonio.
- Laiškiniai česnakai. Laiškiniai česnakai salotoms suteikia švelnų česnako aromatą. Jeigu vištienos salotas ruošiatės laikyti per naktį šaldytuve, džiovinti laiškiniai česnakai išlaikys geresnę konsistenciją.
- Graikiškas jogurtas. Kaip jau aptarėme, didžioji dalis majonezo šiame recepte pakeičiama graikišku jogurtu, kuris išlaiko panašų kremiškumą, bet smarkiai sumažina vištienos salotų kaloringumą ir jas papildo baltymais. Rinkdamiesi graikišką jogurtą, atkreipkite dėmesį į baltymų kiekį – 100 gramų sudėtyje turėtų būti bent 8 gramai baltymų. Mano mėgstamiausias pasirinkimas yra „Graikiška Amfora“ natūralus jogurtas, kuris pasižymi tobulu tirštumu ir turi 9 gramus baltymų.
- Majonezas. Nors majonezas yra itin kaloringas, viso jo pakeisti graikišku jogurtu nerekomenduočiau, kadangi jis suteikia glotnią tekstūrą, kurios vien jogurtu išgauti nepavyksta. Siekiant, kad salotos su vištiena būtų dar liesesnės, vietoje įprasto majonezo galima naudoti jo liesą versiją (27 proc. riebumo), tačiau majonezo esmė yra riebalai, lemiantys tą malonų tirštumą. Štai kodėl patariu gaminti vištienos ir aisbergo salotos su majonezu, turinčiu bent 73 proc. riebalų. Aš dažniausiai naudoju „Hellmann’s Original“ majonezą.
- Garstyčios. Garstyčios salotų padažui prideda šiek tiek aštraus skonio, kuris atgaivina salotas. Man labiausiai patinka švelnesnės Dijon garstyčios, bet tiks bet kurios aštriosios garstyčios. Svarbiausia, jog tai būtų ne saldžiosios arba grūdėtosios garstyčios.
- Citrinos sultys. Citrinos sultys padažui suteikia malonų rūgštumą ir subalansuoja kitus ingredientus, ypač riebesnius, tokius kaip majonezas.

Įrašo pabaigoje esančioje recepto kortelėje rasite visą ingredientų sąrašą su tiksliais kiekiais.
Ingredientų alternatyvos
- Raudonos vynuogės. Kiti vaisiai vištienos salotose taip gerai nedera kaip raudonosios vynuogės, tačiau vietoje jų galima naudoti obuolius, razinas, džiovintas spanguoles ar paeksperimentuoti su kitais vaisiais.
- Iceberg salota. Iceberg salota gali būti pakeista salierais arba kitomis panašios tekstūros salotomis, pavyzdžiui, romanine arba pekino.
- Raudonasis svogūnas. Raudonąjį svogūną galite pakeisti laiškiniais svogūnais.
- Migdolai. Migdolus galima pakeisti graikiniais riešutais, anakardžiais, pekanais ar pistacijomis.
- Laiškiniai česnakai. Laiškiniai česnakai gali būti pakeisti petražolėmis arba krapais.
- Graikiškas jogurtas. Vietoje graikiško jogurto galite naudoti vien tik majonezą, tačiau jis turės gerokai daugiau kalorijų. Tokiu atveju geriau rinkitės liesą majonezą, nebent bandote priaugti svorio.
- Majonezas. Majonezą galima pakeisti graikišku jogurtu. Salotų padažas praras šiek tiek glotnios tekstūros, bet vis tiek bus pakankamai gardus.
- Garstyčios. Jei neturite Dijon ar aštriųjų garstyčių, galite naudoti krienus, kitą garstyčių padažą arba jo išvis nedėti į padažą.
Patarimas: Jeigu mėgstate aštresnes salotas, į padažą įmaišykite daugiau garstyčių (dviem porcijoms vietoje 5 gramų – 10 ar daugiau).
Dažniausiai užduodami klausimai
Ką daryti, jei vėliau valgant salotas su vištiena įmaišytas padažas suskystėja?
Paruošę vištienos salotas, jas iškart suvalgykite arba padėkite į šaldytuvą, nes kambario temperatūroje ilgiau pabuvęs įmaišytas į salotas padažas suskystėja. Jeigu neturite galimybės salotų laikyti šaldytuve, padažą įmaišykite vėliau.
Kiek laiko šaldytuve galima laikyti salotas su vištiena?
Salotos su kepta vištiena sandariame indelyje šaldytuve gali būti laikomos iki 4 dienų. Laikant šaldytuve, padažas labiau įsigeria į ingredientus, o salotos tampa dar gaivesnės. Tai idealus variantas pietų dėžutėms į darbą, kelionėms arba kaip garnyras svečiams.
Su kuo geriausia valgyti vištienos salotas?
Salotos su vištiena yra pakankamai skanios bei sočios, todėl paprastai valgomos vienos, tačiau jos puikiai tinka ir su krekeriais, duona ar tortilijomis.
Žemiau pateiktoje recepto kortelėje rasite išsamias instrukcijas, kaip paruošti šias salotas su vištiena.

Skanios salotos su vištiena (be salierų)
Ingredientai
Pagrindiniai:
- 250 g keptos vištienos krūtinėlės
- 125 g besėklių raudonųjų vynuogių, pjaustytų
- 150 g Iceberg salotos, pjaustytos
- ½ vnt. raudonojo svogūno, smulkinto vid.
- 30 g migdolų, smulkintų
- 2 sauj. laiškinių česnakų, šviežių arba džiovintų
- 1 žiupsn. jūros druskos
Padažui:
- 100 g graikiško jogurto 3,9%
- 50 g majonezo 76%
- 5 g garstyčių Dijon
- 1 arb. š. citrinos sulčių
- ¼ arb. š. jūros druskos
- 1 žiupsn. maltų pipirų
Įranga
- Virtuvinės svarstyklės - Visą maistą, išskyrus skystą, rekomenduoju sverti virtuvinėmis svarstyklėmis. Maisto produktai turi būti sveriami žali, prieš juos verdant, kepant ar kitaip termiškai apdorojant. Tirštiems produktams, pavyzdžiui, majonezui, geriausia pasitelkti atvirkštinio svėrimo metodą, kaip parodyta šiame vaizdo įraše.
- Orkaitė arba karšto oro gruzdintuvė - Mano karšto oro gruzdintuvės modelis: Ninja AF160EU.
Instrukcijos
- Galima naudoti iš anksto iškeptas vištienos krūtinėles arba jas paruošti gaminant salotas. Galite pasinaudoti mano mėgstamiausiu keptos vištienos krūtinėlės receptu, pagal kurį dažniausiai ruošiu vištieną šioms salotoms.
- Smulkiai supjaustykite raudonąsias vynuoges, iceberg salotą, raudonąjį svogūną, migdolus ir keptą vištieną.
- Atskirame indelyje padažui sumaišykite graikišką jogurtą, majonezą, garstyčias, citrinos sultis, druską ir pipirus.
- Supjaustytus ingredientus su padažu supilkite į dubenį, apibarstykite smulkintais laiškiniais česnakais bei druska ir vištienos salotas labai gerai išmaišykite.
Pastebėjimai
- Vištienos krūtinėlės svoris nurodytas prieš ją kepant, o ne po terminio apdorojimo.
- Jeigu neturite iš anksto paruoštos vištienos, pradėkite ją kepti pirmiausia, o tuo metu supjaustykite kitus ingredientus ir paruoškite padažą, kad sutaupytumėte laiko.
- Daržoves gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu arba salotų džiovykle, nes vanduo trukdo padažui į jas įsigerti.
- Ingredientus supjaustykite labai smulkiai, kad valgydami šakute vienu kartu galėtumėte visus juos paimti.
- Jei salotos su vištiena gavosi per mažai sūrios, užberkite dar šiek tiek druskos.
Maistingumas
Daugiau receptų su vištiena
- Gardi vištiena su ryžiais ir bazilikų padažu
- Sveiki makaronai su pesto ir vištiena
- Kepti ryžiai su kiaušiniu ir vištiena
- Spagečiai su sezamų padažu ir vištiena
- Sveiki mėsos kukuliai
- Sveika vištiena kinietiškai
Jeigu jums patiko šis receptas, būčiau labai dėkingas, jei įvertintumėte jį teigiamai ir paliktumėte atsiliepimą. 👌
Salotas dariau du kartus. Pirma karta nesigavo padazas, nes idejau per daug garstyciu, pripyliau per daug citrinu sulciu ir nusipirkau neskanu jogurta. Kita diena pasidariau su nauju skanesniu jogurtu ir maziau garstyciu (vos ant saukstelio galiuko) ir maziau citrinu sulciu. Ir si karta gavosi labai skaniai! Kiekvieno skonis skirtingas, reikia nebijoti paeksperimentuoti (svarbu pamineti, kad as nemegstu garstyciu). Salotas dar gaminsiu, nes patiko ir skonis ir ilgas sotumo jausmas
Smagu girdėti, kad po pirmo nepavykusio bandymo vėl bandėte pagaminti šį receptą. Tai tik dar kartą įrodo, jog ne visada viskas pavyksta iš pirmo karto. Ačiū, kad pasidalinote savo patirtimi!