Skanios salotos su vištiena (be majonezo ir salierų)

Photo of author

Publikavo Agnius

Šios be galo skanios salotos su vištiena yra sveikesnės, sotesnės ir mažiau kaloringos nei įprastos, nes jose vietoje majonezo naudojamos graikiškas jogurtas. Vištienos salotos taip pat paruošiamos be salierų, kurių daugelis nemėgsta.

Neslėpsiu – ilgai nemėgau salotų. Jos man visada būdavo pernelyg sausos, o jas suvalgius po valandos vėl išalkdavau. Kol atradau salotas su vištiena!

Dabar salotos su kepta vištiena – neatsiejama mano gyvenimo dalis. Jos ne tik yra be galo skanios ir itin sočios, bet ir puikiai tinka pietų dėžutėms. Esu rutinos žmogus, ir jei kažkas man patinka ir padeda sutaupyti laiko, mes tampame neišskiriamais draugais.

Tiesa, įprasta mišrainė su vištiena nėra ypatingai sveika ir turi nemažai kalorijų, kadangi jos pagrindą sudaro majonezas. Sprendimas: jį pakeisti graikišku jogurtu. Daugiau baltymų, mažiau sočiųjų riebalų, bet ne ką prastesnis, o gal net ir geresnis skonis? O taip. 😎

Be to, į šį receptą neįeina salierai, kurių, būkime atviri, daugelis negali pakęsti. Na, o tie, kurie juos mėgsta, šias vištienos salotas galės pasigaminti ir su jais.

Kodėl šis salotų su vištiena receptas?

  • Iš tikrųjų sveika. Kaip minėjau įžangoje, įprastos salotos su vištiena yra išmaišomos su majonezu, kuriame yra daugybė sočiųjų riebalų ir kalorijų. Štai kodėl šiame recepte vietoje jo naudojamas žymiai mažiau riebus graikiškas jogurtas. Na, o visi žinome, kad daržovės ir vaisiai yra sinonimas sveikai mitybai, tad vištienos salotos – puikus būdas jų suvalgyti daugiau.
  • Iš tikrųjų nekaloringa. Salotos su vištiena daugumai asocijuojasi su sveiku ir nekaloringu patiekalu, tačiau jas apliejus majonezu jų kaloringumas gerokai išauga. Kaloringos salotos – kaip ironiška! Laimei, majonezą pakeitę graikišku jogurtu, smarkiai sumažinsime valgio kalorijų kiekį. Ne veltui šios salotos su kepta vištiena turi vos 400 kalorijų ir net 40 gramų baltymų.
  • Iš tikrųjų sotu. Turbūt ne vienas iš mūsų yra ragavęs „stebuklingųjų“ salotų, kurios gal ir nebuvo pačios skaniausios, bet bent jau turėjo būti LABAI SOČIOS. Toli gražu… Nors salotose dėl juose esančių vaisių ir daržovių yra nemažai maistinių skaidulų, iki pilnaverčio patiekalo joms pritrūksta baltymų. Štai kodėl salotas papildome vištiena, kurioje gausu baltymų. Negana to, prie didesnio sotumo prisideda ir baltymais praturtintas graikiškas jogurtas.
  • Iš tikrųjų skanu. Didžioji dalis salotų yra gana sausos, o jų neišgelbėja ir įvairūs aliejai. Dėl to mišrainė su vištiena yra pagardinama majonezu, kuris joms suteikia kremiškumo ir tirštumo. Tačiau jį pakeitus graikišku jogurtu, skonio skirtumo net nepajusite. Priešingai – graikiškas jogurtas kartu su citrina dar priduos derančio rūgštingumo. Galop – jeigu negalite pakęsti salierų (aš tikrai negaliu), kurie dažniausiai yra svarbi vištienos salotų dalis, šiame recepte jų nerasite (nebent juos mėgstate ir norite įterpti). Nepaisant to, patirsite visą salotų su vištiena skonių jūrą: kremiškumą, saldumą, aštrumą, traškumą ir pikantiškumą.
  • Iš tikrųjų patogu. Neišsigąskite ingredientų sąrašo – vištienos salotoms nereikia kažkokių ypatingų priedų. Jas sudaro maistas, kuris ir taip paprastai būna daugelio šaldytuose. Jas paruošti taip pat užima nedaug laiko: užtruksite viso labo 10 minučių, jei vištiena išsikepsite iš anksto. Vis dėlto, pagrindinė priežastis, kodėl salotos su vištiena yra neatsiejama mano gyvenimo dalis – jas labai patogu gaminti į priekį. Gaivios salotos su vištiena valgomos šaltos, o pastovėjusios šaldytuve jos įgauna dar daugiau gaivumo. Todėl puikiai tinka pietų dežutėms į darbą arba kelionėms, valgyti su duona, tortilijomis bei krekeriais ar patiekti kaip garnyrą svečiams.
Vištienos salotos.

Salotų su vištiena ingredientai

  • Vištienos filė. Kaipgi salotos su vištiena be vištienos? Svarbu tik, kad tai būtų vištienos krūtinėlė, o ne šlaunelių mėsa.
  • Vištienos prieskoniai. Tiks bet kuris vištienos prieskonių mišinys.
  • Alyvuogių aliejus. Įprastai kepimui naudojami rafinuoti – saulėgrąžų ir rapsų – augaliniai aliejai. Deja, rafinavimo – perdirbimo – metu panaikinama didžioji dalis gerųjų riebalų ir kitų naudingųjų medžiagų, todėl šie aliejai beveik neturi maistinės vertės. Štai kodėl beveik visą maistą (net ir blynus su bananais) kepu su šaltai spaustu alyvuogių aliejumi, prarandančiu mažiausiai vertingųjų medžiagų kepant.1
  • Graikiškas jogurtas. Kaip jau aptarėme, vietoje majonezo šiame recepte naudojamas graikiškas jogurtas, kuris suteikia panašų kremiškumą ir tirštumą, bet sumažina vištienos salotų kaloringumą ir jas dar labiau pasotina dėl turimų baltymų. Tiesa, vertėtų rinktis graikišką jogurtą, turintį bent 5 gramus baltymų per 100 gramų produkto. Graikiško jogurto pagrindinis pranašumas prieš kitus jogurtus yra didesnis baltymų kiekis, tačiau parduotuvėse galima rasti nemažai graikiškų jogurtų, kurie beveik neturi baltymų. Aš paprastai renkuosi „Graikiška Amfora“ natūralų jogurtą, kurio 100 grame produkto yra net 9 gramai baltymų, o jo konsistencija ir skonis man labai patinka.
  • Aštriosios garstyčios. Tiks bet kurios aštriosios ar Dijon garstyčios. Svarbiausia, kad jos būtų aštriosios, o ne saldžiosios arba grūdėtosios.
  • Citrina. Citrina jogurto ir garstyčių padažui suteikia šviežumo ir šiek tiek rūgštingumo.
  • Raudonosios vynuogės (be kauliukų). Raudonosios vynuogės, skirtingai nei žaliosios, salotoms suteikia tobulą saldumą. Tik nepamirškite nusipirkti be kauliukų!
  • Raudonasis svogūnas. Raudonasis svogūnas salotoms suteikia subtilaus švelnumo ir aštrumo.
  • Agurkas. Agurkas salotoms suteikia papildomo gaivumo.
  • Petražolės. Petražolės salotoms suteikia pikantišką poskonį.
  • Iceberg salota. Įprastai salotos su vištiena yra ruošiamos su salierais, kurie joms suteikia tekstūros ir traškumo. Visgi, metams bėgant supratau, kad ne aš vienas negaliu jų pakęsti. Dėl to šiame recepte jie pakeičiami Iceberg salota, kuri ne tik priduoda traškesio, bet ir dar labiau pasotina vištienos salotas.
  • Migdolai. Pabaigai, salotoms su vištiena reikės migdolų, kurie suteikia dar daugiau malonaus traškumo.
Salotų su vištiena ingredientai.

Ingredientų alternatyvos

  • Vištienos filė. Nors šios salotos su vištiena ne be priežasties yra taip vadinamos ir tai pagrindinis jų ingredientas, vietoje vištienos krūtinėlės galite naudoti tuną ar kitą paukštienos filę. Taip pat populiarus, bet kur kas mažiau sveikas pasirinkimas – salotos su rūkyta vištiena ar kita mėsa. Galiausiai, jeigu nevalgote mėsos, ją galite pakeisti tofu arba augalinės kilmės mėsa.
  • Graikiškas jogurtas. Vietoje graikiško jogurto galima naudoti tą patį majonezą, tačiau turėkite omenyje, kad jis turės gerokai daugiau kalorijų. Jei nevartojate pieno produktų, puiki alternatyva yra avokadų majonezas.
  • Aštrosios garstyčios. Jeigu neturite aštriųjų garstyčių, galite naudoti kitą garstyčių padažą.
  • Raudonos vynuogės. Kiti vaisiai bei uogos salotoms nesuteikia tokio tobulumo saldumo kaip raudonosios vynuogės, bet vietoje jų galima naudoti ir obuolį, razinas ar džiovintas spanguoles.
  • Raudonasis svogūnas. Raudonasis svogūnas gali būti pakeistas laiškiniais svogūnais.
  • Petražolės. Petražolės gali būti pakeistos krapais.
  • Iceberg salota. Iceberg salota gali būti pakeista romanine, pekino ar kita salota.
  • Agurkas. Jei neturite agurko, jo galite apskritai nedėti.
  • Migdolai. Vietoje migdolų galima susmulkinti ir kitų traškių riešutų, tokių kaip graikiniai riešutai, pekanai ar pistacijos, arba apskritai jų nedėti.

Paskutiniame skyriuje arba straipsnio gale esančioje recepto kortelėje rasite tikslius ingredientų kiekius.

Su kuo valgyti vištienos salotas?

Šios salotos su vištiena ir taip pakankamai skanios bei sočios, tad gali būti valgomos ir vienos, bet jos taip pat puikiai dera ir su kitu maistu:

  • Viso grūdo duona. Vištienos salotas tiesiog užberkite ant duonos ir vualia – turite itin sveiką, sotų ir skanų sumuštinį. Tiesa, geriau rinkitės maistingesnę viso grūdo dalių duoną, kuri valgiui suteiks dar daugiau sotumo ir naudingųjų medžiagų.
  • Tortilijomis arba salotų lapais. Salotas su vištiena galima susukti ir į tortilijas (geriau viso grūdo) arba, jeigu norite surinkti mažiau kalorijų ar sumažinti angliavandenių kiekį (jei laikotės Keto mitybos), į salotų lapus.
  • Krekeriais ir duonelėmis. Mišrainė su vištiena puikiai dera ir su krekeriais ar duonelėmis (geriausia viso arba skirtingų grūdų).
  • Įdarytu avokadu arba raudonąja paprika. Originalus ir skanus būdas, kaip patiekti salotas – jas į dėti ištuštintą avokadą arba raudonąją papriką.
  • Daržovių lazdelėmis ir traškučiais. Salotos su vištiena tinka valgyti ir su daržovių lazdelėmis (pavyzdžiui, morkomis, agurkais ar salierais) bei daržovių traškučiais.

Be to, gaivios salotos su vištiena gali būti puikus garnyras priimant svečiums, kadangi pastovėjusios šaldytuve jos tampa dar gaivesnėmis.

Sumuštinis su vištienos salotomis.

Kaip pasigaminti salotas su vištiena?

Paprastai šioms salotoms naudoju iš anksto iškeptą vištienos filę arba jas ruošiant pasigaminu daugiau vištienos kitiems patiekalams (tokiems kaip kepti ryžiai su kiaušiniu ar pesto makaronai).

1 žingsnis. Įjunkite orkaitę, pasirenkant iš viršaus ir apačios režimą, ir palikite ją kaitintis iki 200°C temperatūros. Kol orkaitė kaitinasi, 1–2 didesnes vištienos krūtinėles (250 gramų) perpjaukite pusiau skersai.

Kai vištienos krūtinėlės yra per storos, jos ilgiau kepa ir gaunasi sausesnės. Dėl šios priežasties kiti mėgsta sumušti jas mėsos muštuku, tačiau tuomet vištienos filė neiškepa taip tolygiai, kaip kai ji yra supjaustoma į smulkesnes puses. Tiesa, nesupjaustykite vištienos per plonai (ne daugiau nei per pusę), kad vėliau jos neperkeptumėte.

2 žingsnis. Vištienos krūtinėles įdėkite į dubenėlį, apliekite dvejais arbatiniais šaukšteliais (10 gramų) alyvuogių (arba kito turimo aliejaus) ir apiberkite vištienos prieskoniais. Gerai jas išvoliokite, kad kiekviena krūtinėlės pusė būtų pilnai apgaubta aliejumi bei prieskoniais.

3 žingsnis. Vištienos krūtinėles perkelkite ant kepimo popieriumi arba folija dengtos skardos, apibarstykite druska ir kepkite apie 20 minučių iki 200°C temperatūroje įkaitintoje orkaitėje, kol vištiena bus gerai apskrudusi bei iškepusi viduje (įsmeigus šakutę, turėtų tekėti skaidrios, baltos, o ne rožinės sultys arba jos vidinė temperatūra pasiekti 75°C).

Iškepus, vištieną bent 5 minutėms palikite pastovėti, kad neišbėgtų jos sultys ir ji neišsausėtų.

Kaip iškepti vištieną.
„Mityba kitaip“ autorius.

Vištiena skanesnė orkaitėje 😋

Aš labiau mėgstu kepti vištieną orkaitėje, o ne keptuvėje, kur ji ne taip skaniai apskrusta.

Be to, orkaitėje galima iš anksto arba į priekį išsikepti daugiau vištienos ir ją vėliau panaudoti kitiems valgiams (laikant šaldytuve iki 3 dienų).

Tačiau jei norite sutaupyti šiek tiek laiko, vištieną galite išsikepti ir keptuvėje (kepant apie 8 minutes ant vidutinės ugnies ir po pirmų kelių minučių ją apverčiant).

– Agnius

4 žingsnis. Kol vištiena kepa, smulkiai supjaustykite 150 gramų raudonųjų vynuogių, 1/4 raudonojo svogūno, vieną vidutinį arba pusę ilgojo agurko, dvi saujeles petražolių, tris lapus Iceberg salotos ir 30 gramų migdolų.

5 žingsnis. Į dubenėlį įdėkite 150 gramų graikiško jogurto, vieną arbatinį šaukštelį (5 gramus) aštriųjų garstyčių, ant jų išspauskite šiek tiek sulčių iš citrinos puselės ir užberkite žiupsnelį druskos bei pipirų. Padažą gerai išmaišykite.

Salotos su vištiena gaminimo eiga (4–5 žingsniai).

6 žingsnis. Kai vištiena iškepa ir pastovi bent 5 minutes, ją supjaustykite mažais gabaliukais.

7 žingsnis. Vištieną, supjaustytas daržoves, vaisius, riešutus bei padažą supilkite į didesnį dubenėlį ir juos labai gerai išmaišykite. Jeigu paragavus norisi daugiau druskos ir pipirų, pabarstykite dar. Taip pat, jei norite dar saldesnių salotų, galite įdėti vieną arbatinį šaukštelį medaus.

Neskubėkite ir viską labai gerai išmaišykite, kad padažas aprėptų visus ingredientus, o jie tolygiai pasiskirstytų po visą indą.

Salotos su vištiena gaminimo eiga (6–7 žingsniai).

Salotas su vištiena patiekite dviem žmonėms arba pasilikite antrą (arba abiejas) porcijas kitai dienai.

Mišrainė su vištiena.

Šios salotos su vištiena ir graikišku jogurtu (vieną jų porcija) turi 40 gramus baltymų, 19 gramų riebalų, 21 gramą angliavandenių ir vos 400 kalorijų, todėl puikiai tinka laikantis mitybos planoprotarpinio badavimoskaičiuojant kalorijas ar metant svorį.

Be to, pastovėjusios šaldytuve jos tampa dar gaivesnės! Nebijokite, gerai uždengtos salotos su vištiena šaldytuve gali būti paliktos iki 4 dienų. Tik jų nevertėtų užšaldyti šaldiklyje, nes ten jos praranda savo gaivumą ir tekstūrą.

Salotos su vištiena: DUK

Kodėl šiame recepte naudojamas graikiškas jogurtas, o ne majonezas?
Įprastai salotos su vištiena išmaišomos su majonezu, bet jis turi daugybę sočiųjų riebalų ir kalorijų. Štai kodėl šiame recepte vietoje jo naudojamas žymiai mažiau riebus graikiškas jogurtas.

Kodėl vištiena gaunasi sausa ir kieta?
Iškepus, vištieną bent 5 minutėms palikite pastovėti, kad neišbėgtų jos sultys ir ji neišsausėtų. Taip pat vištienos neperkepkite: orkaitėje rekomenduojama kepti ją 20–25 minutes 180–200°C temperatūroje, o keptuvėje – 8–10 minučių ant vidutinės ugnies.

Ar galima užšaldyti vištienos salotas?
Pastovėjusios šaldytuve salotos su vištiena tampa dar gaivesnės ir gali būti paliktos jame iki 4 dienų. Tačiau jų nevertėtų užšaldyti šaldiklyje, nes ten jos praranda savo gaivumą ir tekstūrą.

Daugiau pietų receptų

Jeigu patiko šios salotos su vištiena, nepamirškite palikti teigiamo atsiliepimo! Labai įdomu sužinoti apie jūsų patirtį, išbandant šį receptą.

Spausdinti

Skanios salotos su vištiena (be majonezo ir salierų)

5 žvaigždutės 4 žvaigždutės 3 žvaigždutės 2 žvaigždutės 1 žvaigždutė

Nėra atsiliepimų

Šios be galo skanios salotos su vištiena yra sveikesnės, sotesnės ir mažiau kaloringos nei įprastos, nes jose vietoje majonezo naudojamos graikiškas jogurtas. Jos taip pat paruošiamos be salierų, kurių daugelis nemėgsta.

  • Autorius: Agnius
  • Bendras laikas: 25 minutės
  • Kiekis: 2 porcijos 1x

Ingredientai

Skalė
  • 250 g vištienos filė.
  • Vištienos prieskoniai.
  • 2 arb. š. (10 g) alyvuogių aliejaus.
  • 150 g graikiško jogurto.
  • 1 arb. š. (5 g) aštriųjų garstyčių.
  • Šiek tiek sulčių iš citrinos.
  • 150 g raudonųjų vynuogių (be kauliukų).
  • 1/4 raudonojo svogūno.
  • 1 vid. agurkas arba 1/2 ilg. agurko.
  • 2 saujelės petražolių.
  • 3 lapai Icebarg salotos.
  • 30 g migdolų.

Gaminimo eiga

Paprastai šioms salotoms naudoju iš anksto iškeptą vištieną arba jas ruošiant pasigaminu daugiau vištienos kitiems patiekalams.

1. Įjunkite orkaitę, pasirenkant iš viršaus ir apačios režimą, ir palikite ją kaitintis iki 200°C temperatūros. Kol orkaitė kaitinasi, 1–2 didesnes vištienos krūtinėles (250 gramų) perpjaukite pusiau skersai.

Kaip iškepti vištieną (1 žingsnis).

2. Vištienos krūtinėles įdėkite į dubenėlį, apliekite dvejais arbatiniais šaukšteliais (10 gramų) alyvuogių (arba kito turimo aliejaus) ir apiberkite vištienos prieskoniais. Gerai jas išvoliokite, kad kiekviena krūtinėlės pusė būtų pilnai apgaubta aliejumi bei prieskoniais.

Kaip iškepti vištieną (2 žingsnis).

3. Vištienos krūtinėles perkelkite ant kepimo popieriumi arba folija dengtos skardos, apibarstykite druska ir kepkite apie 20 minučių iki 200°C temperatūroje įkaitintoje orkaitėje, kol vištiena bus gerai apskrudusi bei iškepusi viduje (įsmeigus šakutę, turėtų tekėti skaidrios, baltos, o ne rožinės sultys arba jos vidinė temperatūra pasiekti 75°C).

Kaip iškepti vištieną (3 žingsnis).

4. Kol vištiena kepa, smulkiai supjaustykite 150 gramų raudonųjų vynuogių, 1/4 raudonojo svogūno, vieną vidutinį arba pusę ilgojo agurko, dvi saujeles petražolių, tris lapus Icebarg salotos ir 30 gramų migdolų.

Salotų su vištiena gaminimo eiga (4 žingsnis).

5. Į dubenėlį įdėkite 150 gramų graikiško jogurto, vieną arbatinį šaukštelį (5 gramus) aštriųjų garstyčių, ant jų išspauskite šiek tiek sulčių iš citrinos puselės ir užberkite žiupsnelį druskos bei pipirų. Padažą gerai išmaišykite.

Salotų su vištiena gaminimo eiga (5 žingsnis).

6. Kai vištiena iškepa ir pastovi bent 5 minutes, ją supjaustykite mažais gabaliukais.

Kaip supjaustyti vištieną.

7. Vištieną, supjaustytas daržoves, vaisius, riešutus bei padažą supilkite į didesnį dubenėlį ir juos labai gerai išmaišykite. Jeigu paragavus norisi daugiau druskos ir pipirų, pabarstykite dar. Taip pat, jei norite dar saldesnių salotų, galite įdėti vieną arbatinį šaukštelį medaus.

Salotų su vištiena gaminimo eiga (7 žingsnis).

8. Salotas su vištiena patiekite dviem žmonėms arba pasilikite antrą (arba abiejas) porcijas kitai dienai.

Salotų su vištiena receptas.

Pastebėjimai

  • Kai vištienos krūtinėlės yra per storos, jos ilgiau kepa ir gaunasi sausesnės. Dėl šios priežasties kiti mėgsta sumušti jas mėsos muštuku, tačiau tuomet vištienos filė neiškepa taip tolygiai, kaip kai ji yra supjaustoma į smulkesnes puses. Tiesa, nesupjaustykite vištienos per plonai (ne daugiau nei per pusę), kad vėliau jos neperkeptumėte.
  • Iškepus, vištieną bent 5 minutėms palikite pastovėti, kad neišbėgtų jos sultys ir ji neišsausėtų.
  • Jeigu norite sutaupyti šiek tiek laiko, vištieną galite išsikepti ir keptuvėje (kepant apie 8 minutes ant vidutinės ugnies ir po pirmų kelių minučių ją apverčiant).
  • Neskubėkite ir vištieną, supjaustytas daržoves, vaisius, riešutus bei padažą labai gerai išmaišykite, kad padažas aprėptų visus ingredientus, o jie tolygiai pasiskirstytų po visą indą.

Energinė vertė

  • Porcijų kiekis: 1
  • Kalorijos: 416
  • Riebalai: 19
  • Angliavandeniai: 21
  • Baltymai: 40

Patiko straipsnis? Pasidalinkite juo su daugiau žmonių!

2 komentarai apie “Skanios salotos su vištiena (be majonezo ir salierų)”

  1. Salotas dariau du kartus. Pirma karta nesigavo padazas, nes idejau per daug garstyciu, pripyliau per daug citrinu sulciu ir nusipirkau neskanu jogurta. Kita diena pasidariau su nauju skanesniu jogurtu ir maziau garstyciu (vos ant saukstelio galiuko) ir maziau citrinu sulciu. Ir si karta gavosi labai skaniai! Kiekvieno skonis skirtingas, reikia nebijoti paeksperimentuoti (svarbu pamineti, kad as nemegstu garstyciu). Salotas dar gaminsiu, nes patiko ir skonis ir ilgas sotumo jausmas

    Atsakyti
    • Džiugu girdėti, kad po pirmo nepavykusio bandymo vėl pabandėte pagaminti šį receptą. Tai tik dar kartą įrodo, kad ne visada viskas pavyksta iš pirmo karto. Ačiū, kad pasidalinote savo patirtimi!

      Atsakyti

Parašykite komentarą

Recepto įvertinimas 5 žvaigždutės 4 žvaigždutės 3 žvaigždutės 2 žvaigždutės 1 žvaigždutė