Sultinga vištienos krūtinėlė orkaitėje su citrininiu padažu

Photo of author

Publikavo Agnius

Be didesnio vargo paruošiama sultinga vištienos krūtinėlė orkaitėje su citrininiu padažu. Tikras išsigelbėjimas neturint laiko ar tingint gaminti ką nors sudėtingesnio!

Vištienos krūtinėlė orkaitėje.

Vištienos krūtinėlė neabejotinai yra populiariausias mano šeimos vakarienių ingredientas. Vištiena kinietiškai, pesto makaronai, spagečiai su sezamų padažu, kepti ryžiai ar mėsos kukuliai – tai tik keletas mūsų mėgstamiausių vištienos patiekalų.

Nors visi šie receptai yra ganėtinai paprasti ir greiti, kartais visi neturime laiko ar tingime gaminti ką nors sudėtingesnio. Tuomet tikru išsigelbėjimu tampa be didesnio vargo paruošiama sultinga vištienos krūtinėlė orkaitėje su citrininiu padažu.

Pabrėžiu – sultinga! Juk niekas nenori valgyti sausos vištienos krūtinėlės… Todėl aš ją marinuoju gardžiame citrininiame padaže ir kepdamas atlieku kelis esminius žingsnius, kad ji iškeptų sultinga. Šiame recepte pasidalinsiu jais ir su jumis!

Kodėl šis vištienos krūtinėlės orkaitėje receptas?

  • Be vargo paruošiama. Kaip jau minėjau, sultinga vištienos krūtinėlė orkaitėje su citrininiu padažu yra tikras išsigelbėjimas neturint laiko ar tingint gaminti, bet vis tiek norint šviežio ir sveiko patiekalo. Šiame recepte reikės vos per kelias minutes suplakti padažą, juo pamarinuoti vištieną ir trumpam ją palikti šaldytuve. Kai marinatas įsigers į vištieną, ją iškepti orkaitėje ir patiekti su mėgstamais garnyrais. Viskas! Tai neužtruks ilgiau nei 30 minučių, o kol vištienos filė orkaitėje keps, galėsite pasigaminti kitą maistą (garnyrus arba, pavyzdžiui, avižas per naktį pusryčiams) ar atlikti kitus darbus. Be to, kadangi jai iškepti reikia tik kepimo skardos, virtuvę susitvarkysite kur kas greičiau.
  • Tinka prie įvairių garnyrų. Vištienos kepsniai orkaitėje puikiai dera su įvairiais angliavandenių šaltiniais, todėl kaskart patiekalas gali įgauti visiškai kitą skonį. Taip pat, norėdami dar mažiau vargti, likusius garnyrus galite kepti kartu su vištiena orkaitėje. Mano mėgstamiausias derinys: kepta vištienos krūtinėlė orkaitėje su bulvėmis ir daržovėmis!
  • Daug baltymų, bet mažai kalorijų. Vištiena orkaitėje – tobulas pasirinkimas siekiantiems numesti ar palaikyti svorį. Ji turi daugybę baltymų (net 23 gramus 100 g produkto), tačiau pasižymi itin mažu kaloringu. Net ir valgant ją su alyvuogių aliejumi apšlakstytomis bulvėmis ir daržovėmis, patiekalas neviršys 500 kalorijų. Jeigu norite dar labiau sumažinti valgio kalorijų kiekį, galite rinktis mažiau kaloringus garnyrus, pavyzdžiui, ryžius.
Vištienos filė orkaitėje.

Vištienos krūtinėlės orkaitėje ingredientai

  • Vištienos filė. Nors šis receptas apie vištienos krūtinėlę orkaitėję, galima naudoti ir šlaunelių mėsą.
  • Alyvuogių aliejus. Įprastai kepimui naudojami rafinuoti – saulėgrąžų ir rapsų – augaliniai aliejai. Deja, rafinavimo – perdirbimo – metu panaikinama didžioji dalis gerųjų riebalų ir kitų vertingųjų medžiagų, todėl šie aliejai beveik neturi maistinės vertės. Štai kodėl beveik visą maistą (net ir blynus su bananais) kepu su šaltai spaustu alyvuogių aliejumi, prarandančiu mažiausiai naudingųjų medžiagų kepant.1 Beje, naudoju purškiamą alyvuogių aliejų, kuris padeda sunaudoti mažesnį riebalų kiekį ir valgį iškepti dar liesiau.
  • Citrina. Kaip sako padažo pavadnimas, citrina yra esminis citrininio padažo ingredientas. Svarbu tik, kad tai būtų paprasta, o ne žalioji citrina.
  • Česnakas. Česnakas padažui suteikia pikantiškumo.
  • Skystas medus. Medus padažui suteikia šiek tiek saldumo. Čia tinka bet koks tradicinis medus, tačiau svarbu, kad jis būtų skystas.
  • Malti bazilikai ir raudonėliai. Šios žolelės padažui suteikia sodrumo. Geriau jų nepraleiskite!
Vištienos krūtinėlės orkaitėje ingredientai.

Ingredientų alternatyvos

  • Vištienos filė. Kaip jau aptarėme, vietoje vištienos krūtinėlės galite naudoti šlaunelių mėsą.
  • Alyvuogių aliejus. Alyvuogių aliejus gali būti pakeistas avokadų ar kitu nerafinuotu aliejumi.
  • Skystas medus. Vietoje medaus galima naudoti klevų sirupą, kuris yra gana panašaus skonio.
  • Malti bazilikai ir raudonėliai. Galite paeksperimentuoti su skirtingomis žolelėmis, pavyzdžiui, čiobreliais ar rozmarinais.

Kitame skyriuje arba straipsnio gale esančioje recepto kortelėje rasite tikslius ingredientų kiekius.

Kaip kepti vištieną orkaitėje?

1 žingsnis. Apie 600 gramų vištienos nuplaukite ir nusausinkite. Jei krūtinėlės per storos, perpjaukite jas pusiau skersai, kad gautumėte maždaug 1,5 cm storio gabalėlius.

Storesnes vištienos krūtinėles reikia kepti ilgiau, todėl jos gali gautis sausesnės. Dėl to kai kurie žmonės jas išmuša mėsos muštuku, tačiau tuomet vištiena neiškeps taip tolygiai, kaip kai ji yra supjaustoma į smulkesnius gabalėlius. Tiesa, krūtinėlių reikėtų nesupjaustyti per plonai (ne daugiau nei per pusę), kad vėliau jos neperkeptų.

Kaip kepti vištieną orkaitėje (1–2 žingsniai).

3 žingsnis. Perkelkite vištienos krūtinėles į plastikinį maišelį arba sandarų indą, supilkite marinatą, tolygiai paskirstykite ir palikite šaldytuve bent 30 minučių. Kol vištiena marinuojasi, galite pradėti gaminti likusį maistą.

„Mityba kitaip“ autorius.

Skrudintos bulvės 😋

Man vištienos krūtinėlė orkaitėje skaniausia valgyti su skrudintomis bulvėmis ir daržovėmis.

Bulves supjaustau kubeliais, apšlakstau alyvuogių aliejumi, apibarstau bulvių prieskoniais, druska bei pipirais, perkeliu į kepimo skardą taip, kad jie vienas kito neliestų ir tinkamai apskrustų.

Kepu iki 200°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių, o likus 20 minučių iki kepimo pabaigus bulves apverčiu ir kartu įdedu kepti kitą aliejumi apšlakstytą skardą su pipirais bei druska apibarstytomis daržovėmis ir pamarinuota vištiena.

– Agnius

4 žingsnis. Praėjus bent 30 minučių atsargiai perkelkite vištieną ant alyvuogių aliejumi apšlakstytos kepimo skardos, o likusį padažą palikite maišelyje arba inde. Vištieną kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol ji bus gerai iškepusi viduje (įsmeigus šakutę, turėtų tekėti skaidrios, baltos, o ne rožinės sultys arba jos vidinė temperatūra pasiekti 75°C).

Iškepus, vištieną bent 5 minutėms palikite pastovėti, kad neišbėgtų jos sultys ir ji neišsausėtų.

Kaip kepti vištieną orkaitėje (3-4 žingsniai).

Patiekite vištienos krūtinėlę (iš viso gaunasi 4 porcijos) su norimais garnyrais.

Kepta vištiena orkaitėje.

Vištienos krūtinėlė orkaitėje su citrininiu padažu (viena porcija) turi 34 gramus baltymų, 12 gramų riebalų, 3 gramus angliavandenių ir vos 250 kalorijų, todėl puikiai tinka laikantis mitybos planoprotarpinio badavimo ar metant svorį.

Vištienos krūtinėle orkaitėje: DUK

Kiek laiko kepti vištieną orkaitėje?
Vištienos filė orkaitėje įkaitintoje iki 200°C kepa apie 20 minučių. Todėl po 20 minučių patikrinkite, ar ji jau iškepusi. Jeigu įsmeigus šakutę, teka skaidrios, baltos, o ne rožinės sultys arba jos vidinė temperatūra pasiekusi 75°C, vištieną galima ištraukti iš orkaitės. Jei iš vištienos bėgančios sultys yra šiek tiek rausvos, ji greičiausiai dar neiškepusi.

Kaip marinuoti vištienos krūtinėlę kepimui orkaitėje?
Prieš pradedant kepti vištienos krūtinėlę orkaitėje su citrininiu padažu, ją reikia pamarinuoti bent 30 minučių. Tiesa, nemarinuokite ilgiau kaip 4 valandas, kad marinate esanti rūgštis nepradėtų skaidyti vištienos baltymų, suteikdama jai nemalonią tekstūrą.

Ar galiu išsikepti vištienos krūtinėlę keptuvėje?
Taip, vištienos krūtinėlę galite išsikepti ir keptuvėje. Tokiu atveju kepkite ją 8–10 minučių ant vidutinės ugnies, o po kelių minučių apverskite.

Su kuo geriausia valgyti vištienos citrininiame padaže?
Ši sultinga vištienos krūtinėlė orkaitėje puikiai dera su įvairiais garnyrais: bulvėmis (mano mėgstamiausias pasirinkimas – vištiena su bulvėmis orkaitėje), ryžiais ar brokolių arba žiedinių kopūstų ryžiais, bolivine balanda, makaronais ar ryžių makaronais ir įvairiomis daržovėmis.

Kiek laiko galima laikyti keptą vištienos krūtinėlę šaldytuve arba šaldiklyje?
Gerai uždengta vištienos krūtinėlė šaldytuve gali būti laikoma iki 5 dienų. Ją taip pat galite užšaldyti ir laikyti šaldiklyje iki 3 mėnesių.

Daugiau sveikų recepų

Jeigu patiko ši sultinga vištienos krūtinėlė orkaitėje, nepamirškite palikti teigiamo atsiliepimo! Labai įdomu sužinoti apie jūsų patirtį, išbandant šiuos receptus.

Spausdinti

Sultinga vištienos krūtinėlė orkaitėje su citrininiu padažu

5 žvaigždutės 4 žvaigždutės 3 žvaigždutės 2 žvaigždutės 1 žvaigždutė

Nėra atsiliepimų

Be didesnio vargo paruošiama sultinga vištienos krūtinėlė orkaitėje su citrininiu padažu. Tikras išsigelbėjimas neturint laiko ar tingint gaminti ką nors sudėtingesnio!

  • Autorius: Agnius
  • Bendras laikas: 30 minučių
  • Kiekis: 4 1x

Ingredientai

Skalė

Vištienai:

  • 600 g vištienos krūtinėlės.
  • 1 arb. š. (5 g) alyvuogių aliejaus.

Marinatui:

  • 1 citrina.
  • 3 česnako skiltelės.
  • 2 valg. š. (30 g) alyvuogių aliejaus.
  • 1 valg. š. (15 g) skysto medaus.
  • 1 arb. š. druskos.
  • 1 arb. š. pipirų.
  • 1/2 arb. š. bazilikų.
  • 1/2 arb. š. raudonėlių.

Gaminimo eiga

1. Apie 600 gramų vištienos nuplaukite ir nusausinkite. Jei krūtinėlės per storos, perpjaukite jas pusiau skersai, kad gautumėte maždaug 1,5 cm storio gabalėlius.

Kaip kepti vištieną orkaitėje (1 žingsnis).

2. Pasiruoškite padažą (į dubenėlį išspauskite vieną citriną ir tris skiteles česnako, įpilkite du valgomuosius šaukštus (30 gramų) alyvuogių aliejaus, vieną valgomąjį šaukštą (30 gramų) medaus, po vieną arbatinį šaukštelį druskos bei pipirų, po pusę arbatinio šaukštelio bazilikų bei raudonėlių, ir gerai išmaišykite).

Kaip kepti vištieną orkaitėje (2 žingsnis).

3. Perkelkite vištienos krūtinėles į plastikinį maišelį arba sandarų indą, supilkite marinatą, tolygiai paskirstykite ir palikite šaldytuve bent 30 minučių. Kol vištiena marinuojasi, galite pradėti gaminti likusį maistą.

Kaip kepti vištieną orkaitėje (3 žingsnis).

4. Praėjus bent 30 minučių atsargiai perkelkite vištieną ant alyvuogių aliejumi apšlakstytos kepimo skardos, o likusį padažą palikite maišelyje arba inde. Vištieną kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol ji bus gerai iškepusi viduje (įsmeigus šakutę, turėtų tekėti skaidrios, baltos, o ne rožinės sultys arba jos vidinė temperatūra pasiekti 75°C).

Kaip kepti vištieną orkaitėje (4 žingsnis).

Patiekite vištieną (iš viso gaunasi 4 porcijos) su norimais garnyrais.

Vištienos krūtinėlės orkaitėje receptas.

Pastebėjimai

  • Storesnes vištienos krūtinėles reikia kepti ilgiau, todėl jos gali gautis sausesnės. Dėl to kai kurie žmonės jas išmuša mėsos muštuku, tačiau tuomet vištiena neiškeps taip tolygiai, kaip kai ji yra supjaustoma į smulkesnius gabalėlius. Tiesa, krūtinėlių reikėtų nesupjaustyti per plonai (ne daugiau nei per pusę), kad vėliau jos neperkeptų.
  • Iškepus, vištieną bent 5 minutėms palikite pastovėti, kad neišbėgtų jos sultys ir ji neišsausėtų.

Energinė vertė

  • Porcijų kiekis: 1
  • Kalorijos: 259
  • Riebalai: 12
  • Angliavandeniai: 3
  • Baltymai: 34

Patiko straipsnis? Pasidalinkite juo su daugiau žmonių!

Parašykite komentarą

Recepto įvertinimas 5 žvaigždutės 4 žvaigždutės 3 žvaigždutės 2 žvaigždutės 1 žvaigždutė