Gardžiosios makaronų salotos su vištiena

Photo of author

Publikavo Agnius

Šios makaronų salotos sužavės savo pikantišku skoniu. Be to, jos yra sveikesnė ir sotesnė alternatyva, nes gaminamos su graikišku jogurtu bei vištiena.

Turbūt nustebsite, bet nesu didžiulis salotų gerbėjas. Kodėl? Nes dažniausiai jos būna per mažai sočios ir, bent jau man, pernelyg nuobodaus skonio. Tad vargti 30 minučių tik dėl garnyro, kuris dar ir ne itin skanus? Ne, ačiū.

Kita vertus, labai mėgstu populiariąsias salotas su vištiena bei kiaušinių salotas, kurios išsiskiria ne tik gardžiu skoniu, bet ir dideliu maistingumu. Salotos su makaronais – tobulas kandidatas tam atkartoti!

Kodėl šis makaronų salotų receptas?

  • Sveikesnė alternatyva. Makaronų salotos su majonezu yra klasika ir, mano nuomone, skanesnis variantas nei su balzaminio acto, vyno ar alyvuogių aliejaus pagrindo padažu. Vienintelė problema – majonezas turi daugybę sočiųjų riebalų. Todėl šiame recepte didžioji dalis jo pakeičiama graikišku jogurtu, kuris išlaiko panašų kremiškumą, bet makaronų mišrainę padaro kur kas liesesnę ir leidžia jai tapti puikiu pasirinkimu sveikai mitybai.
  • Sotesnė sudėtis. Nors majonezo pakeitimas baltymais gausiu graikišku jogurtu suteikia patiekalui daugiau sotumo, labiausiai prie to prisideda jo papildymas vištiena. Garantuoju, kad šios vištienos salotos su makaronais pasotins jus ilgam, nepaisant mažo kaloringumo. Pagal šį receptą makaronų salotos su vištiena turi vos 500 kalorijų ir net 41 gramą baltymų vienoje porcijoje.
  • Tikrai gardu. Pasotinti makaronų salotas – bene lengviausia užduotis. Daug sunkiau buvo išgauti tą tikrai gardų skonį. Tačiau, kai išbandžiau šiuos ingredientus, iškart supratau: turiu receptą. Net neabejoju, kad šis pikantiško skonio derinys sužavės ir jus. Beje, šaltos makaronų salotos dar skanesnės!

Recepto ingredientai

  1. Makaronai. Aš labiausiai mėgstu makaronų salotas ruošti su spiralės formos (fusilli) makaronais. Jeigu norite, kad salotos būtų dar maistingesnės, rinkitės viso grūdo makaronus, kuriuose yra daugiau skaidulų ir kitų naudingųjų medžiagų. Jei esate valgę viso grūdo makaronų ir jie nepatiko, išbandykite „La Molisana“ visagrūdžius makaronus. Man jie – patys skaniausi!
  2. Vištienos krūtinėlė. Galima naudoti iš anksto iškeptas vištienos krūtinėles arba jas paruošti gaminant salotas. Galite pasinaudoti mano mėgstamiausiu keptos vištienos krūtinėlės receptu, pagal kurį paprastai ruošiu vištieną šiam patiekalui.
  3. Konservuoti kukurūzai. Natūralus kukurūzų saldumas sukuria malonų skonio kontrastą su kitais sūresniais ir rūgštesniais ingredientais. Be to, konservuoti kukurūzai yra labai patogus sveikas produktas, nes jų nereikia pjaustyti ar kitaip papildomai paruošti.
  4. Marinuoti agurkėliai. Aš dievinu marinuotus agurkėlius, todėl jei tik yra galimybė, juos įtraukiu į receptus. Man labiausiai patinka „Spilva“ marinuoti agurkėliai.
  5. Pomidoras. Neatsiejamas salotų su makaronais ingredientas, suteikiantis gaivumo. Čia itin dera vyšniniai pomidorai dėl savo ypač saldžiarūgščio skonio.
  6. Raudonas svogūnas. Raudonasis svogūnas dar labiau išryškina salotų pikantiškumą.
  7. Petražolės. Petražolės makaronų salotoms suteikia gaivinantį aromatą. Jeigu nenorite naudoti šviežių petražolių, jas galite pakeisti džiovintomis, ypač jei žadate salotas laikyti šaldytuve.
  8. Graikiškas jogurtas. Kaip jau aptarėme, didžioji dalis majonezo šiame recepte pakeičiama graikišku jogurtu, kuris išlaiko panašų kremiškumą, bet smarkiai sumažina salotų kaloringumą ir jas papildo baltymais. Rinkdamiesi graikišką jogurtą, atkreipkite dėmesį į baltymų kiekį – 100 gramų sudėtyje turėtų būti bent 8 gramai baltymų. Mano mėgstamiausias pasirinkimas yra „Graikiška Amfora“ natūralus jogurtas, kuris pasižymi tobulu tirštumu ir turi 9 gramus baltymų.
  9. Majonezas. Nors majonezas yra itin kaloringas, nerekomenduočiau jo viso pakeisti graikišku jogurtu, nes majonezas suteikia glotnią tekstūrą, kurios vien jogurtu išgauti nepavyks. Norint, kad makaronų salotos su majonezu būtų dar liesesnės, vietoje įprasto galima rinktis liesą jo versiją (aš dažniausiai naudoju „Hellmann’s Light“).
  10. Citrina. Citrinos sultys subalansuoja padažo riebumą ir praturtina jo skonį.

Įrašo pabaigoje esančioje recepto kortelėje rasite visą ingredientų sąrašą su tiksliais kiekiais.

Ingredientų alternatyvos

  • Vištienos krūtinėlė. Vietoje vištienos krūtinėlės galima naudoti viščiukų šlaunelių mėsą, rūkytą vištieną, tuną, keptą lašišą, krevetes, kietai virtus kiaušinius, sūrio kubelius (pavyzdžiui, fetą ar mocarelą), arba augalinius pakaitalus, tokius kaip avinžirniai, lęšiai, pupelės, tofu ir tempeh.
  • Konservuoti kukurūzai. Konservuoti kukurūzai gali būti pakeisti konservuotais žirneliais arba morkų kubeliais.
  • Marinuoti agurkėliai. Marinuotus agurkėlius galite pakeisti raugintais agurkais, kapariais, žaliosiomis alyvuogėmis arba visai jų nedėti.
  • Pomidoras. Vietoje pomidoro galima naudoti šviežią agurką, ridikėlius arba paprikas.
  • Raudonasis svogūnas. Raudonasis svogūnas gali būti pakeistas svogūnų laiškais.
  • Petražolės. Petražoles galite pakeisti krapais, laiškiniais česnakais, kalendromis ar kitomis žolelėmis.
  • Graikiškas jogurtas. Vietoje graikiško jogurto galite naudoti vien tik majonezą, tačiau jis turės gerokai daugiau kalorijų. Tokiu atveju geriau rinkitės liesą majonezą, nebent bandote priaugti svorio.
  • Majonezas. Majonezą galima pakeisti graikišku jogurtu. Salotų padažas praras šiek tiek glotnios tekstūros, bet vis tiek bus pakankamai gardus.

Dažniausiai užduodami klausimai

Ar makaronų salotos turi būti valgomos šiltos, ar šaltos?
Salotos su makaronais gali būti valgomos ir šiltos, tačiau paprastai patiekiamos šaltos. Taip yra todėl, kad atvėsusios salotos geriau įsisavina padažą, o šalti makaronai suteikia joms geresnę tekstūrą. Štai kodėl tai – idealus pasirinkimas pietų dėžutėms į darbą, kelionėms arba kaip garnyras svečiams.

Kiek laiko šaldytuve galima laikyti vištienos salotas su makaronais?
Makaronų salotos su vištiena sandariame indelyje šaldytuve gali būti laikomos iki 4 dienų. Jeigu jas žadate laikyti šaldytuve, virkite makaronus 3–4 minutėmis ilgiau, nei nurodyta ant pakuotės, nes atvėsę makaronai sukietėja.

Su kuo geriausia valgyti makaronų salotas su vištiena?
Vištienos salotos su makaronais yra pakankamai skanios bei sočios, todėl paprastai valgomos vienos, tačiau jos puikiai tinka ir su krekeriais, duona (jei norite, kad patiekalas būtų dar maistingesnis, rinkitės daug skaidulų turinčius viso grūdo arba sėklų variantus) ar kukurūzų traškučiais.

Žemiau pateiktoje recepto kortelėje rasite išsamias instrukcijas, kaip paruošti šias makaronų salotas.

Makaronų salotų receptas.

Gardžiosios makaronų salotos su vištiena

Agnius
Dar nėra įvertinimų
Šios makaronų salotos sužavės savo pikantišku skoniu. Be to, jos yra sveikesnė ir sotesnė alternatyva, nes gaminamos su graikišku jogurtu bei vištiena.
Pasiruošimas: 15 minutės
Gaminimas: 15 minutės
Iš viso: 30 minutės
Porcijos: 2
Kalorijos: 508

Ingredientai
  

Pagrindiniai:

  • 100 g makaronų
  • 250 g vištienos krūtinėlės (receptas žemiau)
  • 75 g konservuotų kukurūzų
  • 100 g marinuotų agurkėlių, pjaustytų
  • 100 g pomidoro, pjaustyto
  • ½ vnt. raudonojo svogūno, smulkinto vid.
  • 1 sauj. petražolių, šviežių arba džiovintų

Padažui:

  • 80 g natūralaus graikiško jogurto
  • 20 g majonezo
  • 1 šlak. citrinos sulčių
  • 1 žiupsn. druskos ir maltų pipirų

Įranga

  • Virtuvinės svarstyklės - Visą maistą, išskyrus nedidelį skysčių kiekį, rekomenduoju sverti virtuvinėmis svarstyklėmis. Maisto produktai turi būti sveriami žali, prieš juos verdant, kepant ar kitaip termiškai apdorojant. Tirštiems produktams, pavyzdžiui, majonezui, geriausia pasitelkti atvirkštinio svėrimo metodą, kaip parodyta šiame vaizdo įraše.
  • Puodas
  • Keptuvė, orkaitė arba karšto oro gruzdintuvė

Instrukcijos
 

  • Pradėkite virti makaronus. Jeigu salotas žadate laikyti šaldytuve, virkite makaronus 3–4 minutėmis ilgiau, nei nurodyta ant pakuotės, nes atvėsę makaronai sukietėja.
  • Galima naudoti iš anksto iškeptas vištienos krūtinėles arba jas paruošti gaminant salotas. Galite pasinaudoti mano mėgstamiausiu keptos vištienos krūtinėlės receptu, pagal kurį dažniausiai ruošiu vištieną šiam patiekalui.
  • Atsidėkite konservuotus kukurūzus ir smulkiai supjaustykite marinuotus agurkėlius, pomidorą, raudonąjį svogūną, petražoles (jei naudojate šviežias) ir keptą vištieną.
    Makaronų salotų instrukcijos: 1 žingsnis.
  • Atskirame indelyje padažui sumaišykite graikišką jogurtą, majonezą, citrinos sultis, druską ir pipirus.
    Makaronų salotų instrukcijos: 2 žingsnis.
  • Visus ingredientus su padažu supilkite į dubenį ir labai gerai išmaišykite.
    Makaronų salotų instrukcijos: 3 žingsnis.
  • Patiekite makaronų salotas.
    Makaronų salotų instrukcijos: 4 žingsnis.

Pastebėjimai

  • Virdami makaronus, nepagailėkite druskos. Rekomenduojama naudoti vieną valgomąjį šaukštą druskos 1 litrui vandens.
  • Ingredientus supjaustykite labai smulkiai, kad valgydami šakute vienu kartu galėtumėte visus juos paimti.
  • Jei salotos su makaronais gavosi per mažai sūrios, užberkite dar šiek tiek druskos.

Maistingumas

Kiekis: 1 porcijaKalorijos: 508 kcalAngliavandeniai: 44 gBaltymai: 41 gRiebalai: 19 g

Pasidalinkite straipsniu su daugiau žmonių!

Parašykite komentarą

Recepto įvertinimas