Pasakiški mėsos kukuliai pomidorų padaže

Photo of author

Publikavo Agnius

Šie mėsos kukuliai pomidorų padaže ne tik pasižymi sveikesne sudėtimi, bet ir yra itin lengvai pagaminami, o atšildyti išlieka tokie pat pasakiški!

Jau seniai atsisakiau nesveikų ir prasto skonio šaldytų pusgaminių, nes mano šaldiklyje beveik visada yra kalakutienos arba vištienos kukuliai.

Telieka juos apkepti pomidorų padaže ir patiekti su norimais priedais, kad netrukus galėčiau mėgautis ypač gardžiu ir maistingu patiekalu.

Kodėl šis mėsos kukulių receptas?

  • Sveikesnė sudėtis. Šie mėsos kukuliai yra sveika alternatyva tradiciniams mėsos kotletams. Jie gaminami iš lieso ir baltymais gausaus paukštienos faršo, nedidelio kiekio panko džiūvėsėlių, naudingųjų bakterijų praturtinto kietojo sūrio, gerųjų riebalų turtingo alyvuogių aliejaus ir kokybiško itališko pomidorų padažo. Pagal šį receptą paruošti vištienos arba kalakutienos kukuliai turi mažiau nei 350 kalorijų ir net 23 gramus baltymų vienoje porcijoje.
  • Itin lengvai pagaminami. Itališkus mėsos kukulius sugebės pagaminti kiekvienas. Tereikia sumaišyti ingredientus, suformuoti kukulius ir kepti orkaitėje. Tuomet beliks juos apkepti pomidorų padaže ir patiekti su makaronais bei daržovėmis.
  • Atšildyti išlieka tokie pat pasakiški! Retai atšildytas maistas išlieka toks pat skanus kaip šviežias. Tačiau faršo kukuliui išsaugo savo pasakišką skonį net ir užšaldyti. Todėl, bet kada juos ištraukę iš šaldytuvo ar šaldiklio ir atšildę, galėsite mėgautis tokiu pat gardžiu patiekalu kaip su šviežiai paruoštais kukuliais.

Recepto ingredientai

  1. Paukštienos faršas. Šiame recepte dažniausiai naudoju vištienos faršą, kurio riebumas mažesnis nei 15 proc., tačiau puikiai tinka ir kalakutienos faršas.
  2. Kiaušinis. Kiaušinis ne tik padeda mėsos kukuliams nesuirti juos formuojant, bet ir suteikia jiems minkštumo bei sultingumo.
  3. Panko džiūvesėliai. Tradiciniai kotletai paprastai gaminami su dideliu kiekiu maltų džiūvėsėlių arba trupinto batono, kad jiems suteiktų tekstūros. Tuo tarpu panko džiūvėsiai atlieka tą pačią funkciją, tačiau jų reikia mažiau. Negana to, jie yra neutralesnio skonio ir traškesnės tekstūros, todėl mėsos kukuliai padaže gaunasi dar gardesni. Panko džiūvėsių rasite Azijos virtuvės arba egzotinių produktų lentynose.
  4. Kietasis sūris. Kietasis sūris kukuliams suteikia švelnaus sūrumo ir papildomą tekstūrą. Norint pasiekti geriausią skonį, rekomenduoju rinktis kietąjį sūrį, brandintą ilgiau nei 12 mėnesių. Vienas tokių ekonomiškesnių variantų – „Well Done“ prekės ženklo kietieji sūriai iš „Maximos“.
  5. Alyvuogių aliejus. Alyvuogių aliejus, įmaišytas į tešlą, padeda išlaikyti drėgmę, todėl kukuliai iš faršo tampa dar minkštesni ir sultingesni, o kepami neprisvyla. Kadangi maltos mėsos kukuliai orkaitėje kepami aukštoje temperatūroje, geriau naudoti švelnų maišytą alyvuogių aliejų, kurio rūkimo temperatūra yra 190–240 °C.1
  6. Česnako milteliai. Česnakai dar labiau išryškina kukulių skonį, o milteliai lengviau susimaišo ir mėsoje nelieka gabalėlių. Žinoma, galite naudoti ir šviežius česnakus (keturioms porcijoms – dvi česnako galvutes).
  7. Pomidorų padažas. Man labiausiai patinka mėsos kukuliai su Marinara pomidorų padažu, tačiau jie tiks ir su kitais itališkais arba makaronų pomidorų padažais. Galiausiai, kukulius galima apkepti ir su paprastu pomidorų padažu.

Mėsos kukulių pomidorų padaže nepamirškite apibarstyti kietuoju sūriu, kuris suteikia papildomo estetinio žavesio ir traškumo.

Įrašo pabaigoje esančioje recepto kortelėje rasite visą ingredientų sąrašą su tiksliais kiekiais.

Ingredientų alternatyvos

  • Paukštienos faršas. Vietoje paukštienos faršo galima naudoti kiaulienos ar jautienos faršą arba jų mišinį.
  • Panko džiūvesėliai. Panko džiūvesėliai gali būti pakeisti paprastais džiūvesėliais. Jeigu ribojate angliavandenius, galite naudoti migdolų miltus (tokį patį kiekį).
  • Kietasis sūris. Kietąjį sūrį galima pakeisti rikotos ar mocarelos sūriu arba jo visai nedėti, bet tuomet mėsos kukulių skonis ir tekstūra šiek tiek nukentės.
  • Alyvuogių aliejus. Vietoje alyvuogių aliejaus galite naudoti bet kokį kitą kepimo aliejų.
  • Spagečiai. Mėsos kukuliai gali būti valgomi ir su paprastais makaronais, ryžiais, bulvių koše, bolivine balanda, tik daržovėmis arba vieni.

Dažniausiai užduodami klausimai

Ką daryti, jei mėsos kukuliai gaunasi per kieti?
Greičiausiai naudojate per mažai aliejaus ir (arba) kepate per ilgai. Laikykitės tikslių instrukcijų, o jeigu tai vis tiek nepadeda, į faršo tešlą įpilkite šiek tiek vandens ar pieno. Tai padės kukuliams išlikti drėgniems ir iškepti minkštesniems.

Ar mėsos kukuliai gali būti paruošti keptuvėje?
Mėsos kukulius rekomenduojama kepti orkaitėje, nes jie iškepa tolygiau, jiems pakanka mažiau aliejaus ir jų nereikia nuolat stebėti bei vartyti. Tačiau juos galima paruošti ir keptuvėje. Mėsos kukuliai keptuvėje turėtų būti kepiami ant vidutinės ugnies 15–20 minučių, juos bent kelis kartus apverčiant, kad iškeptų iš visų pusių.

Kiek laiko šaldytuve arba šaldiklyje galima laikyti mėsos kukulius?
Paukštienos kukuliai sandariame indelyje šaldytuve gali būti laikomi iki 4 dienų, o šaldiklyje – iki 3 mėnesių. Net ir atšildyti, jie nepraranda savo pasakiško skonio! Tiesa, kukulius laikykite šaldytuve arba šaldiklyje be pomidorų padažo ir tik prieš valgant juos apkepkite jame.

Su kuo geriausia valgyti mėsos kukulius pomidorų padaže?
Mėsos kukuliai pomidorų padaže dažniausiai valgomi su makaronais, ypač spagečiais (rekomenduoju rinktis daug skaidulų turintį viso grūdo variantą), tačiau ji puikiai tinka ir bulvių koše ar keptomis bulvėmis. Be to, nors mėsos kukuliai su makaronais ar kitais priedais dažnai patiekiami be daržovių, patarčiau jų nepraleisti ir pasiruošti šalia mėgstamas daržovių salotas.

Žemiau pateiktoje recepto kortelėje rasite išsamias instrukcijas, kaip paruošti šiuos mėsos kukulius.

Mėsos kukulių receptas.

Pasakiški mėsos kukuliai pomidorų padaže

Agnius
5 iš 1 balso
Šie mėsos kukuliai pomidorų padaže ne tik pasižymi sveikesne sudėtimi, bet ir yra itin lengvai pagaminami, o atšildyti išlieka tokie pat pasakiški!
Pasiruošimas: 10 minutės
Gaminimas: 20 minutės
Iš viso: 30 minutės

Ingredientai
  

Kukuliams:

  • 400 g vištienos arba kalakutienos faršo
  • 1 vnt. kiaušinio M
  • 50 g panko džiūvesėlių
  • 30 g tarkuoto kietojo sūrio + patiekimui
  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 arb. š. česnako miltelių
  • ½ arb. š. druskos
  • 1 žiupsn. maltų pipirų

Patiekimui:

  • 400 g pomidorų padažo
Porcijos: 4 porc.

Instrukcijos
 

  • Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Ištraukite kepimo skardą ir išklokite ją kepimo popieriumi arba folija.
  • Kol orkaitė kaista, į dubenį sudėkite paukštienos faršą, kiaušinį, panko džiūvėsėlius, tarkuotą kietąjį sūrį, alyvuogių aliejų, česnako miltelius, druską ir pipirus. Viską gerai išmaišykite.
    Mėsos kukulių instrukcijos: 1 žingsnis.
  • Ant kepimo skardos rankomis suformuokite mėsos kukulius (po maždaug 25 gramus kiekvieną), kol sunaudosite visą faršo tešlą (gausite apie 20 kukulių).
    Mėsos kukulių instrukcijos: 2 žingsnis.
  • Perkelkite skardą į orkaitę ir kepkite apie 20 minučių, kol kukuliai visiškai sutvirtės ir apskrus.
    Mėsos kukulių instrukcijos: 3 žingsnis.
  • Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies, supilkite pomidorų padažą ir pakepinkite jį apie 5 minutes. Jeigu dalį kukulių valgysite vėliau, atitinkamai sumažinkite padažo kiekį.
    Mėsos kukulių pomidorų padaže instrukcijos: 4 žingsnis.
  • Į keptuvę suberkite mėsos kukulius, kuriuos iškart valgysite, ir trumpai apkepkite juos su pomidorų padažu.
    Mėsos kukulių pomidorų padaže instrukcijos: 5 žingsnis.
  • Mėsos kukulius pomidorų padaže patiekite su norimais priedais ir apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu.
    Mėsos kukulių pomidorų padaže instrukcijos: 6 žingsnis.

Pastebėjimai

  • Faršo tešlą lengviausia maišyti rankomis, o ne šaukštu.
  • Jeigu formuojant mėsos kukulius tešla labai limpa prie rankų, jas sudrėkinkite.
  • Norėdami suformuoti tikslų mėsos kukulių kiekį, padėkite dubenį su faršo tešla ant virtuvinių svarstyklių, jas nunulinkite ir formuokite 25 gramų kukulius.
  • Vieną porciją (maždaug 5 kukuliai) apkepkite su 100 gramų pomidorų padažo, dvi porcijas (maždaug 10 kukulių) – su 200 gramų ir t. t.

Įranga

  • Virtuvinės svarstyklės - Visą maistą, išskyrus nedidelį skysčių kiekį, rekomenduoju sverti virtuvinėmis svarstyklėmis. Maisto produktai turi būti sveriami žali, prieš juos verdant, kepant ar kitaip termiškai apdorojant. Tirštiems produktams, pavyzdžiui, majonezui, geriausia pasitelkti atvirkštinio svėrimo metodą, kaip parodyta šiame vaizdo įraše.
  • Orkaitė
  • Keptuvė

Maistingumas

Kiekis: 1 porcija (be priedų)Kalorijos: 337 kcalAngliavandeniai: 17 gBaltymai: 33 gRiebalai: 20 g
⭐ Patiko receptas? Būčiau labai dėkingas, jei paliktumėte atsiliepimą!

Pasidalinkite įrašu su daugiau žmonių!

2 komentarai apie “Pasakiški mėsos kukuliai pomidorų padaže”

5 iš 1 balso

Parašykite komentarą

Recepto įvertinimas