Šie sveiki makaronai su pesto padažu nepaliks abejingų. Nuostabus skonis, sveika sudėtis ir lengvas paruošimas – pesto makaronai su vištiena leis kiekvienam pasijusti savo namuose kaip restorane!
Kas gali nemėgti makaronų?
Makaronai yra vienas iš greičiausiai paruošiamų ir skaniausių patiekalų, tačiau dažniausiai mūsų virtuvės meniu baigiasi ties makaronais su faršu.
Dar blogiau – įprasti makaronų receptai ne tik yra nusibodę, bet ir nemaistingi. Štai kodėl šie sveiki makaronai su pesto ir vištiena įneš šviežio oro gūsį į jūsų mitybą.
Turinys
Kodėl šis makaronų su pesto receptas?
- Sveika sudėtis. Įprastų makaronų receptų pagrindą sudaro mažai naudingųjų medžiagų turintys rafinuoti makaronai. Į šiuos receptus taip pat dažniausiai neįeina jokios daržovės. Tuo tarpu šiame recepte rekomenduojama naudoti viso grūdo makaronus, kurie turi kur kas daugiau maistinių skaidulų, antioksidantų, vitaminų bei mineralų, ir įterpti brokolį, apie kurio maistingumą, manau, net neverta plėstis.1 Galop, šių makaronų skonių įvairovę apjungia pesto padažas ir kietasis sūris, kurių sudėtis taipogi yra sveikesnė nei pomidorų padažo ar fermentuoto sūrio.
- Nuostabus skonis. Penne Rigate makaronai, bazilikų pesto padažas, Parmazeno kietasis sūris, brokolis, vištienos filė bei alyvuogių aliejus nuostabiai dera vienas su kitu. Dėl to makaronai su pesto nepalieka abejingų net ir paprastai sveiko maisto nemėgstančių asmenų. Netikite? Išbandykite. 😉
- Lengvai paruošiama. Tai ne tas atvejis, kai įsijungus skaniai atrodantį receptą ir pamačius ingredientų sąrašą nusvira rankos. Makaronai su pesto padažu yra paruošiami vos su 7 ingredientais, o tam nereikia jokių ypatingų kulinarijos įgūdžių. Todėl nesvarbu, ar jūs esate studentas, ar įgūdęs kulinaras – makaronai su pesto leis kiekvienam pasijusti savo namuose kaip restorane!
- Nedaug kalorijų. Įprastai restoraniniai patiekalai yra tikra kalorijų bomba, tačiau šiame recepte naudojami ne tik žymiai sveikesni, bet ir mažiau kaloringi ingredientai. Štai kodėl šie sveiki makaronai su pesto padažu ir vištiena turi tik 600 kalorijų bei net 45 gramus baltymų.
- Ne tik retoms progoms. Makaronai su pesto tinka ne tik kartais paįvairinti mitybą, bet ir dėl savo sveikos sudėties bei lengvo paruošimo gali tapti nuolatiniu jūsų valgiu. Be to, juos patogu gaminti didesniais kiekiais kelioms dienoms į priekį.
Makaronų su pesto ingredientai
- Makaronai. Galite naudoti bet kuriuos vamzdelių formos makaronus, tačiau aš šiame recepte paprastai renkuosi itališkus Penne Rigate makaronus, kurie dar skaniau sugeria pesto padažą. Taip pat rekomenduoju rinktis viso grūdo dalių makaronus, kurie turi kur kas daugiau naudingųjų medžiagų. Aš labiausiai mėgstu LA MOLISANA viso grūdo Penne Rigate makaronus (kuriuos naudojau ir šiame recepte), bet ne ką prastesni pasirinkimai yra ir šiek tiek pigesni MALSENA ar LUBELLA prekės ženklų viso grūdo makaronai.
- Pesto padažas. Daugiausiai skonio po makaronų patiekalui priduosiantis ingredientas. Dėl to patarčiau įsigyti ne patį pigiausią pesto padažą, kuris dažniausiai būna mažiau skanus ir maistingas. Aš paprastai perku FILIPPO BERIO klasikinį pesto padažą (kurį ir naudojau šiame recepte) arba WELL DONE (Maxima) žaliąjį pesto padažą. Žinoma, galima pasigaminti ir savo naminį pesto padažą, jei turite tam laiko ir noro.
- Sūris. Galima naudoti bet kokį fermentinį arba kietąjį sūrį, bet man labiausiai patinka bent 12 mėn. brandintas Parmezano kietasis sūris (jį ir naudojau šiame recepte), kuris ne tik yra išsaugojęs daugiau vertingųjų medžiagų, bet ir turi itin gardų švelniai–pikantišką skonį. Rinkdamiesi WELL DONE (Maxima) arba PILOS (Lidl) prekės ženklus, kietąjį sūrį galite įsigyti už mažesnę kainą.
- Brokolis. Nors šiame recepte galima naudoti ir šaldytus brokolius, kurie yra pigesni, su šviežiais brokoliais makaronai su pesto gausis skanesni. Nebent turite oro gruzdintuvę, kurį leidžia pakankamai gardžiai atšaldyti brokolius.
- Vištienos filė. Tiks bet kuri vištienos filė be odelės. Svarbiausia, kad tai būtų vištienos krūtinėlės, o ne šlaunelių mėsa.
- Vištienos prieskoniai. Tiks bet kurie vištienos prieskoniai (pavyzdžiui, SANTA MARIA, kuriuos ir naudojau šiame recepte).
- Alyvuogių aliejus. Įprastai kepimui naudojami rafinuoti – saulėgrąžų ir rapsų – augaliniai aliejai. Deja, rafinavimo – perdirbimo – metu panaikinama didžioji dalis gerųjų riebalų ir kitų naudingųjų medžiagų, todėl šie aliejai beveik neturi maistinės vertės. Štai kodėl beveik visą maistą (net ir blynus su bananais) kepu su šaltai spaustu alyvuogių aliejumi, prarandančiu mažiausiai vertingųjų medžiagų kepant.2 Beje, naudoju purškiamą alyvuogių aliejų, kuris padeda sunaudoti mažesnį riebalų kiekį ir valgį iškepti dar liesiau.
Ingredientų alternatyvos
- Viso grūdo Penne Rigate makaronai. Viso grūdo dalių Penne Rigate makaronus galite pakeisti paprastais Penne Rigate ar kitais vamzdelių formos makaronais.
- Vištienos filė. Šiame recepte galima naudoti ir kitą mėsą (kakalutieną, kiaulieną, jautieną ar krevetes). Jeigu nevalgote mėsos, ją galite pakeisti tofu arba augaline mėsa.
- Kietasis sūris. Vietoje kietojo sūrio galite naudoti bet kokį fermentinį sūrį. Jeigu nevartojate pieno produktų, naudokite augalinį sūrio pakaitalą arba sūrio apskritai nedėkite.
- Šviežas brokolis. Šviežią brokolį galite pakeisti šaldytais brokoliais, špinatais arba mažais pomidoriukais.
- Alyvuogių aliejus. Kepimui galima naudoti bet kokį kitą nerafinuotą aliejų. Žinoma, kepti galite ir su rafinuotais aliejais arba sviestu, bet tai nėra sveiki kepimo metodai.
Kitame skyriuje arba straipsnio gale esančioje recepto kortelėje rasite tikslius ingredientų kiekius.
Kaip paruošti makaronus su pesto padažu?
Iš anksto įjunkite orkaitę, pasirenkant iš viršaus ir apačios režimą, ir palikite ją kaitintis iki 200°C temperatūros. Kol orkaitė kaitinasi, atlikite 1–2 žingsnius.
1 žingsnis. 1–2 didesnes vištienos krūtinėles (250 gramų) perpjaukite pusiau skersai.
Kai vištienos krūtinėlės yra per storos, jos ilgiau kepa ir gaunasi sausesnės. Dėl šios priežasties kiti mėgsta sumušti jas mėsos muštuku, tačiau tuomet vištienos filė neiškepa taip tolygiai, kaip kai ji yra supjaustoma į smulkesnes puses. Tiesa, nesupjaustykite vištienos per plonai (ne daugiau nei per pusę), kad vėliau jos neperkeptumėte.
2 žingsnis. Vištienos krūtinėles įdėkite į dubenėlį, apliekite dvejais arbatiniais šaukšteliais (10 gramų) alyvuogių (arba kito turimo aliejaus) ir apiberkite vištienos prieskoniais. Gerai jas išvoliokite, kad kiekviena krūtinėlės pusė būtų pilnai apgaubta aliejumi bei prieskoniais.
3 žingsnis. Vištienos krūtinėles perkelkite ant kepimo popieriumi arba folija dengtos skardos, apibarstykite druska ir kepkite apie 20 minučių iki 200°C temperatūroje įkaitintoje orkaitėje, kol vištiena bus gerai apskrudusi bei iškepusi viduje (įsmeigus šakutę, turėtų tekėti skaidrios, baltos, o ne rožinės sultys arba jos vidinė temperatūra pasiekti 75°C).
Iškepus, vištieną bent 5 minutėms palikite pastovėti, kad neišbėgtų jos sultys ir ji neišsausėtų.
Vištiena skanesnė orkaitėje 😋
Aš labiau mėgstu kepti vištieną orkaitėje, o ne keptuvėje, kur ji ne taip skaniai apskrusta.
Be to, orkaitėje galima iš anksto arba į priekį išsikepti daugiau vištienos ir ją vėliau panaudoti kitiems valgiams (laikant šaldytuve iki 3 dienų).
Tačiau jei norite sutaupyti šiek tiek laiko, vištieną galite išsikepti ir keptuvėje (kepant apie 8 minutes ant vidutinės ugnies ir po pirmų kelių minučių ją apverčiant).
– Agnius
4 žingsnis. Kol vištiena kepa, užvirkite 125 gramus makaronų pagal nurodymus ant pakuotės.
Makaronams verdant, supjaustykite pusę brokolio (150 gramų) į smulkesnes dalis.
Norėdami tinkamai supjaustyti brokolį, nenutrumpinkite viršūnėlių stiebelių. Brokolio viršūnėles pjaukite ties ten, kur jos susitinka su pagrindiniu kotu. Taip pat, smulkindami atpjautas viršūnėles, įpjaukite tik jų stiebelius ir pirštais jas gražiai perlauškite pusiau.
5 žingsnis. Likus 2 minutėms iki makaronų išvirimo, į puodą įdėkite pusę supjaustyto brokolio, kad jis šiek tiek pavirtų. Išvirus makaronams (ir pavirus brokoliui), nukoškite vandenį ir juos atsidėkite.
6 žingsnis. Kol makaronai baigia virti, sutarkuokite 15 gramų sūrio.
7 žingsnis. Kai vištiena iškepa ir pastovi bent 5 minutes, ją supjaustykite mažais gabaliukais.
8 žingsnis. Apipurškite keptuvę alyvuogių aliejumi (arba įpilkite vieną šaukštelį alyvuogių ar kito turimo aliejaus) ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies. Įkaitus, suberkite makaronus, brokolį bei vištieną.
9 žingsnis. Kepdami, pridėkite du valgomuosius šaukštus (30 gramų) pesto padažo bei sutarkuotą sūrį ir viską gerai išmaišykite. Pakepus apie 5 minutes ir padažui bei sūriui pilnai įsisavinus, makaronai su pesto bus pabaigti.
Makaronus su pesto patiekite dviem žmonėms arba pasilikite antrą (arba abiejas) porcijas kitai dienai.
Šie makaronai su pesto padažu ir vištiena (vieną jų porcija) turi 45 gramus baltymų, 27 gramus riebalų, 44 gramus angliavandenių ir tik 600 kalorijų, todėl puikiai tinka laikantis mitybos plano, protarpinio badavimo, skaičiuojant kalorijas ar metant svorį.
Makaronai su pesto ir vištiena: DUK
Kuriuos makaronus naudoti šiame recepte?
Makaronai su pesto gali būti pagaminti su bet kuriais vamzdelių formos makaronais, tačiau aš šiame recepte paprastai renkuosi itališkus Penne Rigate makaronus, kurie dar skaniau sugeria pesto padažą. Be to, rekomenduoju rinktis viso grūdo dalių makaronus, kurie turi kur kas daugiau naudingųjų medžiagų.
Su kuriuo pesto padažu paruošti šiuos makaronus?
Patarčiau įsigyti ne patį pigiausią pesto padažą, kuris dažniausiai būna mažiau skanus ir maistingas. Aš paprstai perku FILIPPO BERIO klasikinį pesto padažą arba WELL DONE (Maxima) žaliąjį pesto padažą. Žinoma, galima pasigaminti ir savo naminį pesto padažą, jei turite tam laiko ir noro.
Kodėl vištiena gaunasi sausa ir kieta?
Iškepus, vištieną bent 5 minutėms palikite pastovėti, kad neišbėgtų jos sultys ir ji neišsausėtų. Taip pat vištienos neperkepkite: orkaitėje rekomenduojama kepti ją 20–25 minutes 180–200°C temperatūroje, o keptuvėje – 8–10 minučių ant vidutinės ugnies.
Daugiau sveikų receptų
- Skanios salotos su vištiena (be majonezo ir salierų)
- Sveika bulvių košė
- Sveiki mėsos kukuliai
- Sveiki sumuštiniai su lašiša
- 9 sveiki užkandžiai per 5 minutes
- Sveika vištiena kinietiškai
- Spagečiai su sezamų padažu ir vištiena
Jeigu patiko šie sveiki makaronai su pesto padažu, nepamirškite palikti teigiamo įvertinimo arba atsiliepimo! Labai įdomu sužinoti apie jūsų patirtį, išbandant šį receptą.
Sveiki makaronai su pesto
Šie sveiki makaronai su pesto padažu nepaliks abejingų. Nuostabus skonis, sveika sudėtis ir lengvas paruošimas – pesto makaronai leis kiekvienam pasijusti savo namuose kaip restorane!
- Bendras laikas: 40 minučių
- Kiekis: 2 porcijos 1x
Ingredientai
- 125 g makaronų.
- 2 valg. š. (30 g) pesto padažo.
- 15 g sūrio.
- 1/2 (150 g) brokolio.
- 250 g vištienos filė.
- Vištienos prieskoniai.
- 3 arb. š. (15 g) alyvuogių aliejaus
Gaminimo eiga
Iš anksto įjunkite orkaitę, pasirenkant iš viršaus ir apačios režimą, ir palikite ją kaitintis iki 200°C temperatūros. Kol orkaitė kaitinasi, atlikite 1–2 žingsnius.
1. 1–2 didesnes vištienos krūtinėles (250 gramų) perpjaukite pusiau skersai.
2. Vištienos krūtinėles įdėkite į dubenėlį, apliekite dvejais arbatiniais šaukšteliais (10 gramų) alyvuogių (arba kito turimo aliejaus) ir apiberkite vištienos prieskoniais. Gerai jas išvoliokite, kad kiekviena krūtinėlės pusė būtų pilnai apgaubta aliejumi bei prieskoniais.
3. Vištienos krūtinėles perkelkite ant kepimo popieriumi arba folija dengtos skardos, apibarstykite druska ir kepkite apie 20 minučių iki 200°C temperatūroje įkaitintoje orkaitėje, kol vištiena bus gerai apskrudusi bei iškepusi viduje (įsmeigus šakutę, turėtų tekėti skaidrios, baltos, o ne rožinės sultys arba jos vidinė temperatūra pasiekti 75°C).
4. Kol vištiena kepa, užvirkite 125 gramus makaronų pagal nurodymus ant pakuotės.
5. Makaronams verdant, supjaustykite pusę brokolio (150 gramų) į smulkesnes dalis.
6. Likus 2 minutėms iki makaronų išvirimo, į puodą įdėkite pusę supjaustyto brokolio, kad jis šiek tiek pavirtų. Išvirus makaronams (ir pavirus brokoliui), nukoškite vandenį ir juos atsidėkite.
7. Kol makaronai baigia virti, sutarkuokite 15 gramų sūrio.
8. Kai vištiena iškepa ir pastovi bent 5 minutes, ją supjaustykite mažais gabaliukais.
9. Apipurškite keptuvę alyvuogių aliejumi (arba įpilkite vieną šaukštelį alyvuogių ar kito turimo aliejaus) ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies. Įkaitus, suberkite makaronus, brokolį bei vištieną.
10. Kepdami, pridėkite du valgomuosius šaukštus (30 gramų) pesto padažo bei sutarkuotą sūrį ir viską gerai išmaišykite. Pakepus apie 5 minutes ir padažui bei sūriui pilnai įsisavinus, nuimkite patiekalą nuo ugnies.
11. Makaronus su pesto patiekite dviem žmonėms arba pasilikite antrą (arba abiejas) porcijas kitai dienai.
Pastebėjimai
- Kai vištienos krūtinėlės yra per storos, jos ilgiau kepa ir gaunasi sausesnės. Dėl šios priežasties kiti mėgsta sumušti jas mėsos muštuku, tačiau tuomet vištienos filė neiškepa taip tolygiai, kaip kai ji yra supjaustoma į smulkesnes puses. Tiesa, nesupjaustykite vištienos per plonai (ne daugiau nei per pusę), kad vėliau jos neperkeptumėte.
- Iškepus, vištieną bent 5 minutėms palikite pastovėti, kad neišbėgtų jos sultys ir ji neišsausėtų.
- Jeigu norite sutaupyti šiek tiek laiko, vištieną galite išsikepti ir keptuvėje (kepant apie 8 minutes ant vidutinės ugnies ir po pirmų kelių minučių ją apverčiant).
- Norėdami tinkamai supjaustyti brokolį, nenutrumpinkite viršūnėlių stiebelių. Brokolio viršūnėles pjaukite ties ten, kur jos susitinka su pagrindiniu kotu. Taip pat, smulkindami atpjautas viršūnėles, įpjaukite tik jų stiebelius ir pirštais jas gražiai perlauškite pusiau.
Energinė vertė
- Porcijų kiekis: 1
- Kalorijos: 605
- Riebalai: 27
- Angliavandeniai: 44
- Baltymai: 45
Labai skanu, kartosiu ne vieną kartą!
Smagu girdėti!
Sveiki
nesuprantu kaip šaldytus brokolius atšaldyti oro gruzdintuvėje?…
„Brokolis. Nors šiame recepte galima naudoti ir šaldytus brokolius, kurie yra pigesni, su šviežiais brokoliais makaronai su pesto gausis skanesni. Nebent turite oro gruzdintuvę, kurį leidžia pakankamai gardžiai atšaldyti brokolius.”
Sveiki, šaldytus brokolius iki 180°C temperatūroje įkaitintoje oro gruzdintuvėje kepkite 8–10 minučių.
Šiuos makaronus PRIVALOMA paragauti! Receptas yra labai lengvas ir greitas, tad puikiai tinka ji paruošti pasikvietus draugų į svečius. Kam pabodo įprasti makaronai su pomidorų padažu, džiaugsis atradę naujų skonių! Patariu dar idėti pakepintų svogūnų ir patiekiant apibarstyti paskrudintais kedriniais pinijų riešutais.
Džiugu girdėti, kad buvo skanu. Ir ačiū už pasiūlymus, kaip dar labiau paskaninti receptą!
Skanu ir labai sotu! Mums asmeniskai pilno grudo makaronai niekada nepatiko, bet siame recepte to nesijaucia. Mano vyras net nesuprato, kad sveikuoliska patiekala valgo ir ejo dar pakartoti 😃 Pesto padazas, sultinga vistiena ir brokolis: viskas tobulai dera! Gaminsim dar ne karta.
Vienas šio patiekalo unikalumų – net nejuntamas skirtumas tarp viso grūdo ir įprastų makaronų. Smagu, kad taip patiko!