Šis pesto padažas pagaminamas vos per 5 minutes iš 6 paprastų ingredientų. Jis daug skanesnis nei pirktinis ir liesesnis nei kiti naminiai receptai!

Kadangi bazilikų pesto yra vienas universaliausių padažų, o makaronai su pesto – tarp mano mėgstamiausių patiekalų, privalėjau atrasti geriausią pesto padažo receptą.
Jeigu nesate jo gaminę namuose, labai rekomenduoju pabandyti. Net neabejoju, kad vėliau nebenorėsite grįžti prie pirktinio varianto. O jei naminis pesto padažas jums nėra naujiena, garantuoju, jog šis receptas patiks dar labiau!
Turinys
Kodėl šis pesto padažo receptas?
- Skaniausias receptas. Šis žaliasis pesto padažas turi idealų ingredientų santykį, todėl gaunasi tobulo skonio ir tekstūros. Vis dėlto, jei jums pasirodytų, kad ko nors yra per mažai ar per daug, dėl itin paprastos jo sudėties iškart tai pajusite ir galėsite patobulinti skonį.
- Liesesnis variantas. Nors bazilikų pesto padažas paprastai gaminamas tik iš sveikų produktų, dažnai jis būna nepaprastai kaloringas. Daug alyvuogių aliejaus gali būti skanu, tačiau vien 100 ml yra beveik 1000 kalorijų! Tuo tarpu pagal šį receptą paruoštas pesto padažas vienoje porcijoje turi tik 200 kalorijų.
- Greitai paruošiamas ir lengvai koreguojamas. Pačiam pasigaminti pesto padažą yra kur kas paprasčiau, nei atrodo. Tereikia į smulkintuvą ar trintuvą sudėti keletą ingredientų ir po kelių minučių galėsite juo mėgautis. Kažko nors neturite? Ne bėda – šiame recepte rasite alternatyvas visiems produktams, net ir bazilikams!

Recepto ingredientai
- Bazilikai. Geriausiai pesto padažas gausis iš šviežių bazilikų. Jeigu dažnai jį gaminate, galite auginti bazilikus ant palangės, balkone ar kiemelyje (jei tokį turite) ir taip smarkiai sutaupyti!
- Ypač grynas alyvuogių aliejus. Kokybiškas ypač grynas alyvuogių aliejus yra neatsiejama pesto padažo dalis. Jis suteikia padažui gilų skonį, tinkamą tekstūrą, gausybę gerųjų riebalų ir padeda jam ilgiau išlikti žaliu bei šviežiu. Koks alyvuogių aliejus laikomas kokybišku? VMVT šiame straipsnyje pateikia kokybiškiausių alyvuogių aliejų prekės ženklus.
- Kedrinės pinijos. Klasikinis bazilikų padažas reikalauja kedrinių pinijų, tačiau jei neturite galimybės jų įsigyti, galite naudoti kitus riešutus. Dėl to padažo skonis ir tekstūra per daug nenukentės.
- Kietasis sūris. Kietasis sūris bazilikų pesto papildo reikiamu sūrumu ir umami skoniu. Norėdami pasiekti geriausią skonį, rinkitės kietąjį sūrį, brandintą ilgiau nei 12 mėnesių. Vienas tokių ekonomiškesnių variantų – „Well Done“ prekės ženklo kietieji sūriai iš „Maximos“.
- Citrinos sultys. Citrinos sultys priduoda padažui gaivaus rūgštumo, kuris subalansuoja kitų, ypač riebių, ingredientų skonį. Rekomenduoju nepraleisti, bet tuo pačiu ir nepadauginti.
- Česnakas. Nors pesto padažui nereikia daug česnako, jis yra itin svarbus komponentas, suteikiantis jam aštrumo ir aromato.

Įrašo pabaigoje esančioje recepto kortelėje rasite visą ingredientų sąrašą su tiksliais kiekiais.
Ingredientų alternatyvos
- Bazilikai. Tradiciškai pesto padažas yra gaminamas su bazilikais, tačiau juos galima pakeisti kitomis žolelėmis. Populiariausios alternatyvos: gražgarstės (rukola), petražolės, krapai, lapiniai kopūstai (kale) ir špinatai.
- Ypač grynas alyvuogių aliejus. Nors tamsus ypač grynas alyvuogių aliejus yra vienas svarbiausių pesto ingredientų, jis gali būti pakeistas šviesiu alyvuogių aliejumi arba avokadų, graikinių riešutų ar vynuogių sėklų aliejumi. Tiesa, padažo skonis bus švelnesnis.
- Kedrinės pinijos. Kedrines pinijas galite pakeisti anakardžiais, graikiniais riešutais, migdolais, pistacijomis ar kitais riešutais. Jeigu esate alergiški riešutams, juos pakeiskite saulėgrąžų, moliūgų arba kanapių sėklomis.
- Kietasis sūris. Kietojo sūrio galima visai nenaudoti, tačiau tokiu atveju rekomenduočiau padidinti riešutų kiekį (4 porcijoms vietoje 50 gramų naudoti 75).
Patarimas: Turite atliekamų špinatų lapelių? Papildykite šį receptą saujele jų ir suteikite pesto padažui šiek tiek švelnesnio skonio bei dar daugiau maistingumo.
Dažniausiai užduodami klausimai
Kur naudojamas pesto padažas?
Man labiausiai patinka pesto su makaronais, bet jis gali būti naudojamas ir salotoms, sumuštiniams, kiaušinienei, keptai vištienos krūtinėlei, lašišos filė orkaitėje ar net picoms pagardinti.
Kiek laiko šaldytuve galima laikyti naminį pesto padažą?
Naminis pesto padažas sandariame indelyje šaldytuve gali būti laikomas 5–7 dienas. Kad jis mažiau paruduotų, prieš sandariai uždarydami užpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus.
Ar pesto padažas gali būti užšaldytas šaldiklyje?
Pesto padažą galima užšaldyti šaldiklyje. Geriausias būdas tai padaryti – užpildyti ledukų formeles pesto ir palikti užšalti per naktį. Kitą dieną išimkite visus kubelius ir sudėkite juos į sandarų indelį arba maišelį. Tokiu būdu pesto gali būti laikomas šaldiklyje iki 6 mėnesių. Norėdami jį naudoti, supjaustykite užšaldytą pesto smulkiais gabalėliais ir atitirpinkite keptuvėje arba puode su verdamais makaronais.
Žemiau pateiktoje recepto kortelėje rasite išsamias instrukcijas, kaip paruošti šį pesto padažą.

Geriausias naminis pesto padažas
Ingredientai
- 50 g kedrinių pinijų (arba kitų riešutų)
- 1 valg. š. citrinos sulčių
- 1 vnt. česnako galvutės, sutrintos
- ¼ arb. š. druskos
- 1 žiupsn. maltų pipirų
- 25 g kietojo sūrio, tarkuoto
- 50 ml ypač gryno alyvuogių aliejaus
- 40 g bazilikų lapų
Įranga
- Virtuvinės svarstyklės - Visą maistą, išskyrus nedidelį skysčių kiekį, rekomenduoju sverti virtuvinėmis svarstyklėmis. Maisto produktai turi būti sveriami žali, prieš juos verdant, kepant ar kitaip termiškai apdorojant. Tirštiems produktams, pavyzdžiui, majonezui, geriausia pasitelkti atvirkštinio svėrimo metodą, kaip parodyta šiame vaizdo įraše.
- Smulkintuvas arba trintuvas - Padažams naudoju mažą smulkintuvą, tačiau pesto padažą galima suplakti ir rankiniu arba stacionariu trintuvu.
- Keptuvė
Instrukcijos
- Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir trumpai paskrudinkite riešutus.
- Į smulkintuvą arba trintuvą supilkite paskrudintus riešutus, citrinos sultis, sutrintą česnaką, tarkuotą kietąjį sūrį, alyvuogių aliejų ir plakite iki vientisos masės.
- Papildykite bazilikų lapais ir dar kartą suplakite. Jei ant indo šonų liko prikibusių lapų, mentele juos nubraukite ir pakartokite procesą.
- Mėgaukitės pesto padažu!
Pastebėjimai
- Skirkite kelias minutes riešutų paskrudinimui – tai pesto padažui suteiks dar gilesnį skonį. Svarbu tik jų neprideginti, kad netaptų kartūs!
- Jeigu padažas gavosi per tirštas, įpilkite šiek tiek daugiau alyvuogių aliejaus ir vėl suplakite. Tik atminkite, kad aliejus yra itin kaloringas.
Maistingumas
Daugiau greitų receptų
- 9 lengvai paruošiami sveiki užkandžiai
- Maistingi sumuštiniai su avokadu per 10 minučių
- Maistingi sumuštiniai su lašiša per 10 minučių
- Skaniausios salotos su vištiena (be salierų)
- Gardžiosios makaronų salotos su vištiena
Jeigu jums patiko šis receptas, būčiau labai dėkingas, jei paliktumėte atsiliepimą. 👌