Sveiki mėsos kukuliai

Photo of author

Publikavo Agnius

Sveiki mėsos kukuliai – tikras išsigelbėjimas, kai nėra laiko ar noro gaminti. Šie vištienos kukuliai ne tik pasižymi sveikesne sudėtimi, bet ir yra pagaminami vos per 30 minučių, o atšildyti išlieka tokie pat skanūs.

Visiems pasitaiko dienų, kai neturime laiko ar noro kažką gaminti. Tokiu atveju sveiki mėsos kukuliai gali tapti tikru išsigelbėjimu!

Šie vištienos kukuliai pasižymi ne tik sveikesne sudėtimi, bet ir greitesniu paruošimu nei įprasti naminiai kotletai. Be to, atšildyti jie išlieka tokie pat skanūs kaip ir šviežiai pagaminti.

Jau daugybę metų visada šaldiklyje turiu sveikų mėsos kukulių, todėl seniai pamiršau nemaistingus ir nesočius šaldytus pusgaminius.

Kodėl šis mėsos kukulių receptas?

  • Sveikesnė sudėtis. Naminiai kotletai paprastai gaminami su didžiuliu kiekiu maltų džiūvėsėlių ar sutrupinto batono. Deja, šie angliavandeniai pasižymi mažu maistingumu ir dideliu kaloringumu. Todėl šiame recepte jie pakeičiami panko džiūvesėliais, kurie atlieka tą pačią tešlos „surišimo“ funkciją, tačiau tam jų užtenka žymiai mažiau. Be to, šiuose kotletukuose vietoje kiaulienos ir jautienos naudojamas vištienos faršas, kuris turi ženkliai mažesnį kiekį sočiųjų riebalų ir kalorijų. Galiausiai, mėsos kukuliai kepami su kur kas sveikesniu šaltai spaustu alyvuogių aliejumi, o ne rafinuotais saulėgrąžų ir rapsų aliejais, ir į juos nededama nė kiek sviesto ar grietinės.
  • Mažai kalorijų. Kaip ką tik aptarėme, įprastuose kotletuose gausu kalorijų dėl didžiulio džiūvėsėlių ar batono kiekio ir riebios mėsos bei sviesto arba grietinelės naudojimo. Tuo metu šie vištienos kotletai yra gerokai liesesni – vienoje porcijoje tėra vos 300 kalorijų.
  • Dar sočiau. Nors vištienos faršas sumažina kaloringumą, jis suteikia dar daugiau baltymų, kurie padeda mėsos kukuliams tapti dar sotesniu valgiu.
  • Greitai paruošiami. Pagaminti naminius kotletus dažniausiai užtrunka bent 40 minučių, o sveikesnį jų variantą vien iš daržovių – virš valandos. Tuo tarpu šie sveiki vištienos kotletai paruošiami vos per 30 minučių ar net trumpiau.
  • Skanu atšildyti. Retai atšildytas maistas išlieka toks pat skanus kaip šviežias. Tačiau bene didžiausias šių mėsos kukulių privalumas yra tai, kad jie net ir užšaldyti išlaiko savo skonį. Todėl bet kada juos ištraukę iš šaldiklio ir atšildę galėsite mėgautis tokiu pat skaniu patiekalu kaip ir iš šviežiai paruoštų kukulių. Negana to, jie puikiai dera su daugeliu valgių: bulvių koše, makaronais, sriubomis ir dar daugiau!

Mėsos kukulių ingredientai

  • Vištienos faršas. Man šis receptas skaniausias su vištienos filė faršu, kuris turi pakankamai riebalų, kad mėsos kukuliai nebūtų sausi, bet ne per daug, kad jie nesigautų pernelyg riebūs. Tačiau čia galima naudoti ir įprastą vištienos faršą, su kuriuo vištienos kukuliai gausis dar minkštesni. Taip pat šie kotletai gali būti gaminami ir su kalakutienos faršu, bet man asmeniškai tai nėra pats mėgstamiausias variantas – galbūt tiesiog nesu didelis kalakutienos mėgėjas.
  • Kiaušinis. Kiaušinis ne tik atlieka „surišimo“ funkciją (padeda visiems ingredientams susijungti į vientisą masę), bet ir suteikia mėsos kukuliams minkštumo ir sultingumo. Nėra didelio skirtumo, ar naudosite M, ar L dydžio kiaušinį.
  • Panko džiūvesėliai. Kitas „rišamasis“ ingredientas. Kaip jau aptarėme, naminiai kotletai paprastai gaminami su didžuliu kiekiu maltų džiūvėsėlių ar sutrupintu batono. Tuo tarpu panko džiūvesėliai atlieka tą pačią funkciją, tačiau tam jų užtenka žymiai mažiau. Be to, jie yra neutralesnio skonio ir lengvesnės bei traškesnės tekstūros, kas mėsos kukulius padaro dar skanesniais. Panko džiūvesėlius rasite Azijos virtuvės arba egzotinių produktų lentynose.
  • Kietasis sūris. Ne bet kuris, o būtent Parmezano kietasis sūris (brandintas bent 12 mėnesių) suteikia mėsos kukuliams tobulai tinkamą švelniai pikantišką skonį. Negana to to, jis geriau padeda jiems išlaikyti formą ir turi daugiau maistingųjų medžiagų nei fermentinis sūris. Na, o rinkdamiesi WELL DONE (Maxima) arba PILOS (Lidl) prekės ženklus, kietąjį sūrį galite įsigyti už mažesnę kainą.
  • Alyvuogių aliejus. Alyvuogių aliejus vištienos kukuliams suteikia stipresnį skonį ir dar daugiau sultingumo. Tiesa, rinkitės šaltai spaustą alyvuogių aliejų, kuris praranda mažiausiai vertingųjų medžiagų kepant.1
  • Česnakų ir svogūnų granulės. Česnakas ir svogūnas dar labiau išryškina mėsos kukulių skonį. Žinoma, galima naudoti ir šviežią česnaką ar svogūną, bet, bent jau aš, nemėgstu, kai mėsoje yra jų gabalėlių.
  • Petražolės. Petražolės mėsos kukuliams suteikia dar pikantiškesnį skonį.
Mėsos kukulių ingredientai.

Ingredientų alternatyvos

Jeigu neturite, nevartojate arba nemėgstate tam tikrų ingredientų, juos galite pakeisti:

  • Vištienos faršas. Kaip jau minėjau, šiame recepte galite naudoti kalakutienos faršą. Taip pat galima rinktis jautienos bei kalakutienos faršo mišinį, nors tai yra kaloringesnis ir mažiau maistingas pasirinkimas.
  • Panko džiūvesėliai. Šie mėsos kukuliai gali būti paruošti ir iš paprastų džiūvesėlių. Be to, jei norite, kad jie būtų dar maistingesni arba beveik neturėtų angliavandenių (pavyzdžiui, laikantis Keto mitybos), vietoje panko džiūvesėlių galite naudoti migdolų miltus.
  • Kietasis sūris. Mėsos kukuliuose gali būti naudojamas ir fermentinis sūris, bet jis jiems nesuteiks tokio tinkančio švelniai pikantiško skonio.
  • Alyvuogių aliejus. Alyvuogių aliejus labiausiai sustiprina mėsos kukulių skonį, tačiau jį galima pakeisti avokadų ar kitu šaltai spaustu augaliniu aliejumi.
  • Petražolės. Vietoje petražolių galite naudoti kitus žalumynus, tokius kaip bazilikai, laiškiniai česnakai ar netgi špinatai, arba apskritai jų nedėti.

Paskutiniame skyriuje arba straipsnio gale esančioje recepto kortelėje rasite tikslius ingredientų kiekius.

Su kuo valgyti mėsos kukulius?

Šie mėsos kukuliai yra itin universalūs ir puikiai dera su daugeliu valgių:

  • Bulvių koše. Mes, lietuviai, tiesiog dieviname bulvių košę. O kas gali būti dar geriau, negu mėsos kukuliai su bulvių koše? Jie gali būti patiekti su bet kuriomis daržovėmis arba paruošti kaip švediški kukuliai.
  • Makaronais. Mėsos kukulius galima patiekti ir su įvairiais makaronais ir spagečiais. Ne veltui kukuliai su spagečiais ir pomidorų ar pesto padažu yra itališkos virtuvės klasika. Tad kol vištienos kotletai šyla, išsivirkite makaronų ir – vualia – per 10 minučių turite puikų patiekalą.
  • Daržovėmis. Šie vištienos kukuliai ir taip yra gana sotūs, todėl juos galite valgyti vien su daržovėmis. Tereikia pakepinti šviežių ar šaldytų daržovių ir turėsite ne tik sotų, bet ir ypač liesą valgį.
  • Sriubomis. Sriubios yra jėga, tačiau retas kuris nuo jų pasisotiname. Sprendimas? Jas valgyti su vištienos kukuliais.
  • Vienus su padažu. Galų gale, šiuos mėsos kukulius galima valgyti tiesiog vienus su padažu. Padažų pasirinkimas įvairus: nuo aštresnių barbekiu ar buffalo iki švelnesnių tzatziki ar teriyaki padažų.
Švediški kukuliai.

Kaip pagaminti mėsos kukulius?

Iš anksto įjunkite orkaitę, pasirenkant iš viršaus ir apačios režimą, ir palikite ją kaitintis iki 200°C temperatūros. Ištrauktą skardą padenkite kepimo popieriumi arba folija, užpurškite arba apšlakstykite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir palikite netoli savęs. Tuomet, kol orkaitė kaitinasi, atlikite 1–2 žingsnius.

1 žingsnis. Supilkite visus ingredientus (400 gramų vištienos faršo, vieną kiaušinį, 60 gramų panko džiūvesėlių, 30 gramų sutarkuoto sūrio, vieną valgomąjį šaukštą (15 gramų) alyvuogių aliejaus, 1/2 arbatinį šaukštelį česnakinių granulių, 1/2 arbatinį šaukštelį svogūnų granulių, 1/2 arbatinį šaukštelį druskos, žiupsnelį pipirų ir kelias saujeles petražolių) į dubenį.

2 žingsnis. Švariomis rankomis tešlą gerai išminkykite.

Mėsos kukulių gaminimo eiga (1–2 žingsniai).

3 žingsnis. Formuokite kukulius, kol sunaudosite visą tešlą (apie 30 gramų svorio, jeigu mažesnius ir apie 40 gramų, jei didesnius).

Jeigu tešla labai limpa prie rankų, prieš pradedant formuoti mėsos kukulius, sudrėkinkite rankas.

4 žingsnis. Perkelkite skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 25–30 minučių, kol mėsos kukuliai pilnai sutvirtės ir gerai apskrus.

Mėsos kukulių gaminimo eiga (3–4 žingsniai).

Šių mėsos kukulių vienoje porcijoje yra 22 gramai baltymų, 18 gramų riebalų, 11 gramų angliavandenių ir vos 300 kalorijų, todėl jie puikiai tinka laikantis mitybos planoprotarpinio badavimo ar metant svorį.

Kaip atšildyti mėsos kukulius?

Mėsos kukuliai nuostabiai atsišildo, todėl puikiai tinka laikyti šaldytuve ar šaldiklyje:

  • Šaldytuve. Iškeptus ir atvėsusius mėsos kukulius sandariame inde šaldytuve laikyti galima iki 3 dienų.
  • Šaldiklyje. Mėsos kukuliai šaldiklyje gali būti užšaldyti iki 3 mėnesių. Tiesa, leiskite jiems bent valandą pastovėti, kad pilnai atvėstų ir sugertų savo skysčius.

Norėdami juos atšildyti, apie 10 minučių palikite iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol jie gerai apskrus ir pradės garuoti.

Mėsos kukuliai: DUK

Ar vištienos faršą galima pakeisti kalakutiena ar kita smulkinta mėsa?
Taip, šiame recepte galite naudoti ir kalakutienos faršą. Taip pat galima rinktis jautienos bei kalakutienos faršo mišinį, nors tai yra kaloringesnis ir mažiau maistingas pasirinkimas.

Ką daryti, jei tešla labai kimba prie rankų ir sunku formuoti kukulius?
Jeigu tešla labai limpa prie rankų, prieš pradedant formuoti mėsos kukulius, sudrėkinkite rankas.

Kaip žinoti, ar mėsos kukuliai jau iškepė?
Mėsos kukuliai iškepa, kai pilnai sutvirtėja ir gerai apskrusta, o tam paprastai reikia bent 25 minučių.

Spausdinti

Sveiki mėsos kukuliai

5 žvaigždutės 4 žvaigždutės 3 žvaigždutės 2 žvaigždutės 1 žvaigždutė

Nėra atsiliepimų

Sveiki mėsos kukuliai – tikras išsigelbėjimas, kai nėra laiko ar noro gaminti. Šie vištienos kukuliai ne tik pasižymi sveikesne sudėtimi, bet ir yra pagaminami vos per 30 minučių, o atšildyti išlieka tokie pat skanūs.

  • Autorius: Agnius
  • Bendras laikas: 30 minučių
  • Kiekis: 4 1x

Ingredientai

Skalė
  • 400 g vištienos faršo.
  • 1 kiaušinis.
  • 60 g panko džiūvesėlių.
  • 30 g kietojo sūrio.
  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus.
  • 1/2 arb. š. česnakų granulių.
  • 1/2 arb. š. svogūnų granulių.
  • 2 saujelės petražolių.

Gaminimo eiga

Iš anksto įjunkite orkaitę, pasirenkant iš viršaus ir apačios režimą, ir palikite ją kaitintis iki 200°C temperatūros. Ištrauktą skardą padenkite kepimo popieriumi arba folija, užpurškite arba apšlakstykite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir palikite netoli savęs. Tuomet, kol orkaitė kaitinasi, atlikite 1–2 žingsnius.

1. Supilkite visus ingredientus (400 gramų vištienos faršo, vieną kiaušinį, 60 gramų panko džiūvesėlių, 30 gramų sutarkuoto sūrio, vieną valgomąjį šaukštą (15 gramų) alyvuogių aliejaus, 1/2 arbatinį šaukštelį česnakinių granulių, 1/2 arbatinį šaukštelį svogūnų granulių, 1/2 arbatinį šaukštelį druskos, žiupsnelį pipirų ir kelias saujeles petražolių) į dubenį.

2. Švariomis rankomis tešlą gerai išminkykite.

3. Formuokite kukulius, kol sunaudosite visą tešlą (apie 30 gramų svorio, jeigu mažesnius ir apie 40 gramų, jei didesnius).

4. Perkelkite skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 25–30 minučių, kol mėsos kukuliai pilnai sutvirtės ir gerai apskrus.

5. Mėsos kukulius patiekite dviem žmonėms, o likusias dvi (arba visas keturias) porcijas pasidėkite į šaldytuvą arba šaldiklį.

Pastebėjimai

Jeigu tešla labai limpa prie rankų, prieš pradedant formuoti mėsos kukulius, sudrėkinkite rankas.

Energinė vertė

  • Porcijų kiekis: 1
  • Kalorijos: 297
  • Riebalai: 18
  • Angliavandeniai: 11
  • Baltymai: 22

Patiko straipsnis? Pasidalinkite juo su daugiau žmonių!

Parašykite komentarą

Recepto įvertinimas 5 žvaigždutės 4 žvaigždutės 3 žvaigždutės 2 žvaigždutės 1 žvaigždutė