Sveiki bananiniai keksiukai su šokolado gabaliukais

Photo of author

Publikavo Agnius

Šie bananiniai keksiukai gaminami be miltų, cukraus ir sviesto, todėl yra sveiki bei sotūs. Tačiau nustebsite, kokie gardūs jie gaunasi!

Kodėl šis bananinių keksiukų receptas?

Neįsivaizduoju savo darbo savaitės be iš anksto paruošiamų pusryčių, tokių kaip avižos per naktį ar sveiki keksiukai, kurie puikiai tinka ir kaip sotūs užkandžiai.

Jau dalinausi ne vienu keksiukų receptu, tačiau keksiukai su bananais man patinka labiausiai. Paprastai jie gaminami su miltais, cukrumi ir sviestu, bet tik ne šis variantas! Čia rasite sveiką jų alternatyvą.

Skanaus!
– Agnius

Recepto ingredientai

  • Prinokęs bananas – kuo labiau prinokęs bus bananas, tuo saldesni keksiukai gausis.
  • Avižiniai dribsniai – svarbu rinktis ne greitai paruošiamas ar kapotas avižas, o viso grūdo avižinius dribsnius (aš dažniausiai perku „Crownfield“ viso grūdo avižas geltonoje pakuotėje iš LIDL).
  • Kiaušinis – tiks tiek M, tiek L dydžio kiaušinis.
  • Skystas medus – dažniausiai keksiukai saldinami cukrumi, bet čia jis pakeičiamas sveikesne alternatyva – skystu medumi.
  • Riešutų kremas – nors galima naudoti ir traškų riešutų kremą, man labiau patinka glotnus.
  • Kepimo milteliai ir cinamonas – tiks bet kokie kepimo milteliai ir cinamonas.
  • Juodasis šokoladas – pigiausia pirkti šokoladą plytelėmis (rekomenduoju 72 proc. ar didesnio kakavos kiekio) ir jį pačiam susmulkinti.

Įrašo pabaigoje esančioje recepto kortelėje rasite tikslius ingredientų kiekius.

Patiekalo variacijos

  • Be šokolado. Jį galite pakeisti įvairiais smulkintais riešutais (pavyzdžiui, graikiniais, lazdyno, pekano), džiovintais vaisiais (spanguolėmis, razinomis, datulėmis), kokosų drožlėmis arba jų visai nedėti.
  • Su miltais. Vietoj avižinių dribsnių galite naudoti avižų, kvietinius arba migdolų miltus.
  • Karamelės poskonis. Medus gali būti pakeistas klevų sirupu, kuris suteiks švelnų, karamelės poskonį.
  • Daugiau baltymų. Dar labiau padidinti baltymų kiekį ir pasotinti bananinius keksiukus galite juos papildydami proteino milteliais.
  • Alergija riešutams? Tiesiog nenaudokite riešutų kremo – šie keksiukai vis tiek bus puikaus skonio.

Kaip paruošti šiuos bananinius keksiukus?

1 žingsnis. Į trintuvo indą sudėkite visus ingredientus, išskyrus šokolado gabaliukus.

2 žingsnis. Viską suplakite iki vientisos masės. Į tešlą suberkite šokolado gabaliukus ir gerai išmaišykite.

3 žingsnis. Tešlą supilkite į silikonines formeles. Ant keksiukų viršaus papildomai paberkite šokolado gabaliukų.

4 žingsnis. Kepimo skardą su formelėmis perkelkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 20–25 minutes, kol bananiniai keksiukai iškils bei apskrus.

Agniaus patarimai

  • Naudokite silikonines formeles. Jos pasižymi nelimpančiu paviršiumi, todėl keksiukus išimti daug lengviau nei iš popierinių formelių.
  • Per tiršta tešla? Jeigu tešla per tiršta, įpilkite vieną valgomąjį šaukštą pieno ir gerai išmaišykite. Pakartokite šį veiksmą, jei tešla vis tiek lieka per tiršta.
  • Neatidarinėkite orkaitės durelių! Jas atidarykite tik praėjus bent 15 minučių nuo kepimo pradžios, kad keksiukai su bananais nesubliūkštų.
  • Patikrinkite, ar keksiukai tikrai iškepė. Paprasčiausias būdas tai padaryti – įkišti medinį dantų krapštuką į keksiuko centrą. Keksiukai iškepę, jei ištrauktas krapštukas yra švarus arba su trupučiu drėgnų trupinių. Jeigu ant pagaliuko limpa skysta tešla, kepkite dar kelias minutes ir pakartokite testą.

Dažniausiai užduodami klausimai

Kodėl bananiniai keksiukai gavosi kieti ir sausi?

Greičiausiai keksiukus kepėte per ilgai, naudojote per mažai prinokusį ir (arba) per mažą bananą. Praėjus 20 minučių nuo kepimo pradžios, mediniu dantų krapštuku patikrinkite, ar keksiukai su bananais jau iškepė (ištrauktas krapštukas turi būti švarus arba su trupučiu drėgnų trupinių). Taip pat rinkitės prinokusį, rudais taškeliais nusėtą bananą, kuris yra vidutinio arba didelio dydžio (jei bananas mažas, naudokite pusantro).

Ar normalu, kad kepimo metu keksiukų su bananais viršus įtrūksta?

Tai visiškai normalu, nes reiškia, kad bananų keksiukai gerai kyla ir bus minkšti bei purūs.

Kaip paruošti bananų keksiukus be trintuvo?

Jeigu neturite trintuvo, avižinius dribsnius galite 30 ar daugiau minučių pamirkyti vandenyje ir tuomet su kitais ingredientais šakute sutrinti iki vientisos masės, arba naudoti miltus.

Kiek laiko šaldytuve arba šaldiklyje galima laikyti bananinius keksiukus?

Bananiniai keksiukai su šokolado gabaliukais sandariame inde arba maišelyje šaldytuve gali būti laikomi iki 5 dienų, o šaldiklyje – iki 3 mėnesių. Jie gardūs ir šalti, todėl jų nebūtina šildyti!

Bananinių keksiukų receptas.

Sveiki bananiniai keksiukai su šokolado gabaliukais

Agnius
5 iš 1 balso
Šie bananiniai keksiukai gaminami be miltų, cukraus ir sviesto, todėl yra sveiki bei sotūs. Tačiau nustebsite, kokie gardūs jie vis tiek išlieka!
Pasiruošimas: 5 minutės
Gaminimas: 25 minutės
Iš viso: 30 minutės

Ingredientai
  

  • 1 vnt. prinokusio banano vid.
  • 80 g viso grūdo avižinių dribsnių
  • 1 vnt. kiaušinio
  • 50 g skysto medaus
  • 30 g 100 % glotnaus riešutų kremo
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • ½ arb. š. cinamono
  • 1 žiupsn. druskos
  • 20 g smulkinto juodojo šokolado + ant viršaus
Porcijos: 6 keks.

Instrukcijos
 

  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C, ištraukite kepimo skardą, paruoškite silikonines keksiukų formeles ir smulkiai supjaustykite šokoladą, jei naudojate plyteles.
  • Į trintuvo indą sudėkite visus ingredientus, išskyrus šokolado gabaliukus.
  • Viską suplakite iki vientisos masės. Į tešlą suberkite šokolado gabaliukus ir gerai išmaišykite.
  • Tešlą supilkite į silikonines formeles. Ant keksiukų viršaus papildomai paberkite šokolado gabaliukų.
  • Skardą su formelėmis perkelkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 20–25 minutes, kol bananiniai keksiukai iškils bei apskrus.
  • Baigus kepti, leiskite bananiniams keksiukams 5–10 minučių atvėsti prieš juos ištraukiant iš formelių.

Įranga

  • Virtuvinės svarstyklės - maisto produktai turi būti sveriami žali, prieš juos verdant, kepant ar kitaip termiškai apdorojant.
  • Trintuvas
  • Orkaitė

Maistingumas

Kiekis: 1 keksiukasKalorijos: 158 kcalAngliavandeniai: 21 gBaltymai: 5 gRiebalai: 6 g
⭐ Patiko receptas? Būčiau labai dėkingas, jei paliktumėte atsiliepimą!

Pasidalinkite įrašu su daugiau žmonių!

2 komentarai apie “Sveiki bananiniai keksiukai su šokolado gabaliukais”

  1. 5 stars
    Keksiukus sugalvojau kepti be išankstinio pasiruošimo, o tuo metu namuose neturėjau pakankamai avižinių dribsnių. Kadangi mano turima forma yra iš 12 vnt., 6 vnt. kepiau su avižiniais dribsniais ir 6 vnt. su kvietiniais miltais. Skonis ir tekstūra gavosi labai panaši, net sakyčiau sunku ir atskirti. Tikrai nustebino! Skanūs, minkšti, kepsiu dar ne kartą, ir tikrai naudosiu būtent avižinius dribsnius, tiesiog sveikesniam variantui 🙂

    Reply
5 iš 1 balso

Parašykite komentarą

Recepto įvertinimas