Šie purūs, lengvai paruošiami ir sveikos sudėties varškės keksiukai su šilauogėmis – puikus pasirinkimas greitiems pusryčiams ar sočiam užkandžiui!

Kaip ir daugelis, rytais paprastai neturiu daug laiko gaminti, todėl esu didelis iš anksto paruošiamų maistingų pusryčių, tokių kaip avižos per naktį, mėgėjas. Keksiukai su varške – dar vienas mano mėgstamas tokių pusryčių variantas.
Negana to, juos mėgstu ruošti ne tik pusryčiams, bet ir kaip sveiką užkandį, kurį galiu pasiimti su savimi.
Turinys
Kodėl šis varškės keksiukų receptas?
- Sveika sudėtis. Jokių miltų, sviesto ir cukraus – šie varškės keksiukai su mėlynėmis arba šilauogėmis gaminami tik iš sveikų produktų. Dėl to jie mažiau kaloringi ir kur kas sotesni nei paprasti keksiukai. Vienas keksiukas su varške turi vos 130 kalorijų ir net 5 gramus baltymų.
- Lengvas paruošimas. Varškės keksiukai be miltų paruošiami dar lengviau: tereikia suplakti visus ingredientus, tešlą supilti į formeles ir jas perkelti į orkaitę. Vargti maišant tešlą nereikės, o norint pagaminti daugiau keksiukų, papildomo darbo neprisidės.
- Universalus patiekalas. Skubate rytais? Iš anksto paruošti varškės keksiukai puikiai tiks greitiems ir maistingiems pusryčiams. Ieškote sotaus užkandžio? Varškės keksiukus itin patogu pasiimti į darbą, mokyklą ar kelionę arba tiesiog turėti šaldytuve, kai norisi numalšinti alkį.

Recepto ingredientai
- Grūdėta varškė. Skaniausi keksiukai gaunasi su grūdėta varške, kuri jiems suteikia tobulą minkštumą ir drėgnumą. Jai taip pat būdingas didelis baltymų kiekis, todėl keksiukų maistingumas beveik nenukenčia. Man labiausiai patinka 7 proc. riebumo „Pieno žvaigždžių“ grūdėtoji varškė.
- Kiaušinis. Kiaušinis ne tik sutvirtina tešlą ir padaro keksiukus dar puresnius, bet ir papildo juos baltymais bei geraisiais riebalais. Tinka tiek vidutinis (M), tiek didelis (L) kiaušinis.
- Avižiniai dribsniai. Šiame recepte vietoje miltų naudojami avižiniai dribsniai, kuriuose yra daugiau skaidulų ir kitų naudingųjų medžiagų. Tiesa, rinkitės viso grūdo avižinius dribsnius, o ne greitai paruošiamas ar kapotas avižas, kad tešla būtų tinkamos konsistencijos. Didelio skirtumo tarp skirtingų prekės ženklų avižų nėra, tad tiks bet kurie visagrūdžiai avižiniai dribsniai. Aš dažniausiai perku „Crownfield“ viso grūdo avižas geltonoje pakuotėje iš LIDL.
- Skystas medus. Paprastai net ir pusryčių keksiukai pasaldinami cukrumi, bet čia jis pakeičiamas sveikesne alternatyva – medumi. Taip, jame irgi nemažai cukraus, tačiau medus turi vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Apskritai, cukraus perdėtai bijoti nereikia ir jo vartojimas gali būti sveikos mitybos dalis.
- Kokosų aliejus. Kokosų aliejus atlieka sviesto vaidmenį ir išlaiko keksiukų minkštumą bei drėgnumą. Rekomenduoju rinktis nerafinuotą kokosų aliejų, kadangi dažnas rafinuoto kokosų aliejaus vartojimas gali padidinti blogojo MTL cholesterolio lygį.1
- Kepimo milteliai. Kepimo milteliai pakelia tešlą ir padeda iškepti minkštus bei purius keksiukus.
- Cinamonas. Varškės keksiukų tešlą mėgstu papildyti cinamonu, kuris dar labiau praturtina jų skonį ir aromatą.
- Šilauogės arba mėlynės. Šilauogės arba mėlynės kiekvienam keksiukui suteikia papildomą saldumo pliūpsnį. Geriausia naudoti šviežias uogas.

Įrašo pabaigoje esančioje recepto kortelėje rasite visą ingredientų sąrašą su tiksliais kiekiais.
Ingredientų alternatyvos
- Grūdėta varškė. Grūdėta varškė gali būti pakeista paprasta pusriebe varške. Nerekomenduočiau naudoti liesos varškės, nes keksiukai gausis per daug sausi. Jeigu naudosite paprastą varškę, į tešlą įpilkite šiek tiek pieno, kad ji nebūtų per tiršta.
- Avižiniai dribsniai. Vietoje viso grūdo avižinių dribsnių galima naudoti avižų, migdolų arba kviečių miltus. Tik jų reikia maždaug ketvirtadaliu mažiau (vietoje 80 gramų avižų – apie 60 gramų miltų). Jei tešla gaunasi per tiršta, įpilkite truputį pieno, nes miltai sugeria daugiau skysčių nei avižiniai dribsniai. Taip pat turėkite omenyje, jog kviečių miltai pasižymi mažesniu maistingumu ir skaidulų kiekiu nei avižos ir migdolų miltai.
- Skystas medus. Medų galite pakeisti klevų sirupu.
- Kokosų aliejus. Kokosų aliejus gali būti pakeistas neutraliu aliejumi, pavyzdžiui, avokadų, arba sviestu.
- Šilauogės arba mėlynės. Vietoje šilauogių arba mėlynių galima naudoti avietes, gervuoges ar smulkintas braškes. Be uogų, galite dėti obuolių gabaliukus, džiovintus vaisius, tokius kaip spanguolės, razinos bei datulės, juodojo šokolado gabalėlius, kokosų drožles ir įvairius smulkintus riešutus.
Dažniausiai užduodami klausimai
Ką daryti, jei varškės keksiukų tešla gaunasi per tiršta?
Tokiu atveju įpilkite vieną valgomąjį šaukštą pieno ir gerai išmaišykite. Jeigu tešla vis dar per tiršta, pilkite dar po šaukštą, kol pasieksite skystesnę konsistenciją. Taip pat naudokite grūdėtą, o ne paprastą ar birią varškę.
Ką daryti, jei keksiukai su varške subliūkšta?
Greičiausiai varškės keksiukų pilnai neiškepėte, per anksti atidarėte orkaitės dureles arba juos per greitai atvėsinote. Svarbu keksiukus kepti iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes, neatidaryti jos durelių pirmąsias 10–15 minučių kepimo ir leisti jiems atvėsti formelėse apie 5–10 minučių prieš juos ištraukiant.
Kaip paruošti varškės keksiukus be trintuvo?
Jeigu neturite trintuvo, avižinius dribsnius galite 30 ar daugiau minučių pamirkyti vandenyje ir tuomet su kitais ingredientais šakute sutrinti iki vientisos masės arba naudoti miltus.
Kiek laiko šaldytuve arba šaldiklyje galima laikyti keksiukus su varške?
Varškės keksiukai su šilauogėmis arba mėlynėmis sandariame indelyje šaldytuve gali būti laikomi iki 3 dienų, o šaldiklyje – iki 3 mėnesių. Jie gardūs ir šalti, todėl jų nebūtina šildyti!
Žemiau pateiktoje recepto kortelėje rasite išsamias instrukcijas, kaip paruošti šiuos varškės keksiukus.

Sveiki varškės keksiukai su šilauogėmis
Ingredientai
- 100 g grūdėtos varškės
- 80 g viso grūdo avižinių dribsnių
- 1 vnt. kiaušinio
- 50 g skysto medaus
- 15 g kokosų aliejaus, tirpinto
- 1 arb. š. kepimo miltelių
- ½ arb. š. cinamono
- 1 žiupsn. druskos
- 1 sauj. šilauogių + ant viršaus
Įranga
- Virtuvinės svarstyklės - Visą maistą, išskyrus nedidelį skysčių kiekį, rekomenduoju sverti virtuvinėmis svarstyklėmis. Maisto produktai turi būti sveriami žali, prieš juos verdant, kepant ar kitaip termiškai apdorojant. Tirštiems produktams, pavyzdžiui, riešutų kremui, geriausia pasitelkti atvirkštinio svėrimo metodą, kaip parodyta šiame vaizdo įraše.
- Trintuvas
- Orkaitė
Instrukcijos
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Ištraukite skardą ir ant jos paruoškite silikonines keksiukų formeles.
- Į trintuvo indą supilkite varškę, kiaušinį, avižinius dribsnius, skystą medų, tirpintą kokosų aliejų, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
- Viską suplakite iki vientisos masės. Į tešlą suberkite šilauoges ir jas gerai išmaišykite.
- Užpildykite silikonines formeles šaukštu semdami tešlą ir ant keksiukų viršaus papildomai uždėkite šilauogių.
- Perkelkite skardą su formelėmis į orkaitę ir kepkite 20–25 minutes, kol keksiukai iškils ir apskrus.
- Leiskite varškės keksiukams 5–10 minučių atvėsti prieš juos ištraukiant iš formelių. Skanaus!
Pastebėjimai
- Atitirpinkite kokosų aliejų palikę jį kambario temperatūroje arba 10–15 sekundžių pašildę mikrobangų krosnelėje.
- Naudokite ne popierines, o silikonines formeles, kadangi jos pasižymi nelimpančiu paviršiumi ir iš jų keksiukai išsiima kur kas lengviau.
- Jeigu tešla gaunasi per tiršta, pilkite vieną valgomąjį šaukštą pieno, gerai išmaišydami, kol pasieksite skystesnę konsistenciją.
- Neatidarykite orkaitės durelių pirmąsias 10–15 minučių kepimo, kad varškės keksiukai nesubliūkštų.
- Ar keksiukai su varške jau iškepė, galite patikrinti įkišę medinį dantų krapštuką į jų centrą. Keksiukai yra iškepę, jei ištrauktas krapštukas yra švarus arba su trupučiu drėgnų trupinių. Jeigu ant pagaliuko limpa skysta tešla, kepkite dar kelias minutes ir pakartokite testą.
Maistingumas
Daugiau receptų pusryčiams
- Sočioji kiaušinienė su varške
- Skaniausi blynai su varške
- Sveiki blynai su bananais (be miltų)
- Sočiausia avižinė košė
Jeigu jums patiko šis receptas, būčiau labai dėkingas, jei įvertintumėte jį teigiamai ir paliktumėte atsiliepimą. 👌