Ši saldžiarūgštė vištiena kiniškai yra kur kas sveikesnė, bet skoniu ir paruošimo lengvumu nenusileidžia klasikinei populiariajai versijai!

Pastaraisiais metais smarkiai išpopuliarėjo traški vištiena kinietiškai, kuri nuostabiai sujungia saldžius ir rūgščius skonius, o ją pagaminti užtrunka vos 20 minučių. Vienintelis trūkumas – jos sudėtis nėra itin sveika.
Laimei, kinietišką vištieną galima pagaminti daug sveikiau, išlaikant ne ką prastesnį skonį. Čia rasite būtent tokį receptą.
Turinys
Kodėl šis saldžiarūgštės vištienos receptas?
- Sveika alternatyva. Klasikinė kiniška vištiena reikalauja daug cukraus, pomidorų padažo, aliejaus ir (arba) miltų. Šiame recepte siūloma sveikesnė alternatyva: vištienos krūtinėlė apvoliojama be miltų ir kepama su nedideliu kiekiu aliejaus, o saldžiarūgštis padažas vištienai paruošiamas su medumi, apelsinais (perskaitėte teisingai!) ir kitais sveikais ingredientais. Štai kodėl ši traški saldžiarūgštė vištiena turi vos 300 kalorijų ir net 30 gramų baltymų vienoje porcijoje.
- Ne mažiau skani. Manote, kad sveika saldžiarūgštė vištiena negali būti tokia pat skani? Klystate. Krakmolo dėka vištiena apskrusta ne ką mažiau gardžiai, o medaus ir apelsinų padažas jai suteikia fantastišką skonį. O jei turite karšto oro gruzdintuvę, traški vištiena kinietiškai su medumi pakils į dar kitą lygį!
- Taip pat lengvai paruošiama. Jeigu visa tai skamba puikiai, bet baiminatės, jog šis receptas bus gerokai sudėtingesnis už klasikinį, nesijaudinkite. Ši saldžiarūgštė vištiena paruošiama taip pat paprastai per 20 minučių.

Recepto ingredientai
- Vištienos krūtinėlė. Šiame recepte paprastai naudoju vištienos krūtinėlę, bet čia tinka ir viščiukų šlaunelių mėsa, kuri kaloringumu bei baltymų kiekiu minimaliai nusileidžia, tačiau yra minkštesnė ir sultingesnė, kas kai kam labiau patinka.
- Kukurūzų krakmolas. Kukurūzų krakmolas vištienai suteikia traškumo ir sultingumo, o saldžiarūgščiam padažui – lipnumo bei blizgesio.
- Kiaušinis. Kiaušinis padeda krakmolui geriau prilipti prie vištienos ir jai išlikti dar sultingesnei.
- Alyvuogių aliejus. Asmeniškai, visą maistą kepu su alyvuogių aliejumi, kuris yra vienas maistingiausių (turi daug antioksidantų bei gerųjų riebalų) ir stabiliausių (praranda mažai naudingųjų medžiagų kepant).1 Aukštesnėje temperatūroje kepamai vištienai geriau naudoti švelnų maišytą alyvuogių aliejų, kurio rūkimo temperatūra – 190–240 °C.2
- Skystas medus. Medus yra natūralus saldiklis, suteikiantis padažui sodrų saldumą, kuris tobulai subalansuoja jo rūgštumą. Be to, kaitinamas medus tampa blizgesnis, suteikdamas vištienai patrauklų atspalvį.
- Apelsinai. Šviežiai spausti apelsinai padažui priduoda unikalų gaivumo, rūgštumo bei saldumo derinį, kuris idealiai dera su kitais ingredientais.
- Sojų padažas. Sojų padažas yra pagrindinis sūrumo šaltinis padaže, su medumi ir apelsinais sukuriantis harmoningą saldžiarūgštį profilį. Rekomenduoju naudoti švelnų sojų padažą, kad nebūtų pernelyg sūru.
- Ryžių actas. Ryžių actas saldžiarūgščiame padaže yra labai svarbus, nes jis suteikia jam esminę rūgštelę ir padeda subalansuoti visus skonius.
- Imbieras. Imbieras prideda padažui gaivumo ir kompleksiškumo, kuris nepasiekiamas naudojant kitus ingredientus.
- Česnakas. Česnakas dar labiau išryškina saldžiarūgščio padažo skonį.

Saldžiarūgščią vištieną rekomenduoju apibarstyti sezamų sėklomis, kurios suteikia papildomo estetinio žavesio ir traškumo.
Įrašo pabaigoje esančioje recepto kortelėje rasite visą ingredientų sąrašą su tiksliais kiekiais.
Ingredientų alternatyvos
- Vištiena. Saldžiarūgštis padažas puikiai dera ir su kalakutienos krūtinėle, kiaulienos nugarinės gabalėliais ar kumpiu, arba augaliniais mėsos pakaitalais, ypač tofu.
- Kukurūzų krakmolas. Vietoje kukurūzų krakmolo galima naudoti bulvių krakmolą.
- Alyvuogių aliejus. Alyvuogių aliejus gali būti pakeistas bet kokiu kitu kepimo alieju.
- Skystas medus. Medų galite pakeisti klevų sirupu arba ruduoju cukrumi (vietoje 60 gramų medaus vienai porcijai naudokite 3 valgomuosius šaukštus).
- Apelsinai. Vietoje šviežių apelsinų galima naudoti 100 % tiesioginio spaudimo apelsinų sultis arba ananasus ar jų sultis.
- Sojų padažas. Sojų padažas gali būti pakeistas tamari, kokosų aminų arba vorčesterio padažu.
- Ryžių actas. Ryžių actą galite pakeisti baltojo vyno arba obuolių actu.
- Imbieras. Šviežią imbierą galima pakeisti maltais milteliais (vietoje vieno arbatinio šaukštelio imbiero vienai porcijai – 1/4 arbatinio šaukštelio miltelių) arba jo visai nenaudoti.
Patarimas: Jeigu mėgstate valgyti aštriau, į saldžiarūgštį padažą galite įmaišyti Sriracha padažo (vienai porcijai – vieną arbatinį šaukštelį).
Dažniausiai užduodami klausimai
Ar vištiena gali būti paruošta orkaitėje arba karšto oro gruzdintuvėje?
Žinoma! Kad receptas būtų dar paprastesnis ir prieinamesnis daugiau žmonių, šiame recepte vištienos krūtinėlę kepiau keptuvėje. Tačiau pats asmeniškai ją visada ruošiu karšto oro gruzdintuvėje, kuri leidžia jai iškepti tolygiau ir dar labiau apskrusti. Vištieną gruzdintuvėje kepkite 200 °C temperatūroje 10–12 minučių, o orkaitėje – 220 °C temperatūroje 15–18 minučių. Nepamirškite praėjus pusei kepimo laiko vištienos gabalėlius apversti.
Ką daryti, jei saldžiarūgštis padažas gaunasi per skystas?
Jeigu vištiena nesugeria viso saldžiarūgščio padažo, likusį pilkite ant patiekalo – bus labai skanu! Tačiau jei jums padažas atrodo per skystas, sumaišykite vieną valgomąjį šaukštą krakmolo su 2 valgomaisiais šaukštais šalto vandens ir po truputį pilkite į kaitinamą padažą keptuvėje, kol jis per kelias minutes sutirštės. Nepilkite per daug krakmolo iš karto – geriau dėti pamažu ir stebėti, ar saldžiarūgštis padažas pasiekia norimą konsistenciją.
Kiek laiko šaldytuve arba šaldiklyje galima laikyti saldžiarūgštę vištieną?
Saldžiarūgštė vištiena su medumi sandariame inde šaldytuve gali būti laikoma iki 4 dienų, o šaldiklyje – iki 3 mėnesių. Jei saldžiarūgštis padažas laikomas atskirai, jis šaldytuve gali išbūti iki savaitės.
Su kuo geriausia valgyti saldžiarūgštę vištieną kiniškai?
Saldžiarūgštė kinietiška vištiena dažniausiai valgoma su įvairių rūšių ryžiais, tačiau ji puikiai tinka ir su makaronais, ypač kiniškais – kiaušininiais ar ryžių. Taip pat patariu patiekti vištieną kinietiškai su daržovėmis, kad patiekalas būtų dar maistingesnis. Populiariausi pasirinkimai: kepti brokoliai, morkos, paprikos, cukinijos, šparaginės pupelės, žirniai, grybai ar šaldytų daržovių mišiniai, tokie kaip „Stir-fry“. Be to to, saldžiarūgštę vištieną galite valgyti tiesiog su šviežiomis salotomis.
Žemiau pateiktoje recepto kortelėje rasite išsamias instrukcijas, kaip paruošti šią saldžiarūgštę vištieną.

Sveika saldžiarūgštė vištiena kiniškai
Ingredientai
Vištienai:
- 500 g vištienos krūtinėlės, be odos
- 1 vnt. kiaušinio M
- 2 valg. š. kukurūzų krakmolo
- 2 žiupsn. druskos ir maltų pipirų
- 2 arb. š. alyvuogių aliejaus
Padažui:
- 60 g skysto medaus
- 40 g sojų padažo švelnaus
- 1 valg. š. ryžių acto
- 2 vnt. česnako skiltelės, trintos
- 1 arb. š. imbiero, sutrinto
- 2 vnt. apelsino, išspaustų sulčių + 1 arb. š. tarkuotos žievelės
- 2 arb. š. kukurūzų krakmolo
Patiekimui:
- 1 sauj. sezamo sėklų (nebūtina)
Instrukcijos
- Supjaustykite vištienos krūtinėlę į kubelius.
- Į dubenį sudėkite pjaustytą vištieną, kiaušinį, kukurūzų krakmolą, druską ir maltus pipirus. Gerai išmaišykite, kad kiekvienas vištienos gabalėlis pilnai pasidengtų visais ingredientais.
- Keptuvę įkaitinkite ant vidutinės–aukštos ugnies, tolygiai padenkite aliejumi ir dėkite vištienos gabalėlius taip, kad jie vienas kito neliestų. Jei visi gabalėliai netelpa į keptuvę, juos iškepkite per kelis kartus. Kepkite 5–7 minutes, vis apversdami, kol vištiena paruduos. Kad ji iškeptų tolygiau, ją galima kepti orkaitėje arba karšto oro gruzdintuvėje (daugiau apie tai pastebėjimuose).
- Kol vištiena kepa, pasiruoškite padažą: į dubenėlį supilkite skystą medų, sojų padažą, ryžių actą, išspaustą česnaką bei imbierą, apelsinų sultis, jų tarkuotą žievelę ir kukurūzų krakmolą. Viską gerai išmaišykite.
- Vištienai iškepus, ją atsidėkite, įkaitinkite keptuvę ant aukštos ugnies ir supilkite padažą. Jam užvirus, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir pavirkite kelias minutes nuolat maišydami.
- Atgal suberkite vištienos gabalėlius, juos išvoliokite po padažą ir dar kelias minutes pakepkite.
- Saldžiarūgštę vištieną apibarstykite sezamų sėklomis (jei norite) ir patiekite su norimais priedais.
Pastebėjimai
- Kepdami vištienos gabalėlius keptuvėje, tiesiog apverskite juos, užuot maišę, kad nenukristų tešlos sluoksnis.
- Kad vištienos krūtinėlė iškeptų tolygiau, ją galima kepti orkaitėje arba karšto oro gruzdintuvėje. Vištieną gruzdintuvėje kepkite 200 °C temperatūroje 10–12 minučių, o orkaitėje – 220 °C temperatūroje 15–18 minučių. Nepamirškite praėjus pusei kepimo laiko vištienos gabalėlius apversti.
- Pildami saldžiarūgštį padažą į keptuvę, šaukštu gerai iškrapštykite medų iš indo, kad jame neliktų jo likučių.
- Jeigu vištiena nesugeria viso padažo, likusį pilkite ant patiekalo – bus labai skanu!
- Jei jums saldžiarūgštis padažas atrodo per skystas, sumaišykite vieną valgomąjį šaukštą krakmolo su 2 valgomaisiais šaukštais šalto vandens ir po truputį pilkite į kaitinamą padažą keptuvėje, kol jis per kelias minutes sutirštės.
Įranga
- Virtuvinės svarstyklės - Visą maistą, išskyrus nedidelį skysčių kiekį, rekomenduoju sverti virtuvinėmis svarstyklėmis. Maisto produktai turi būti sveriami žali, prieš juos verdant, kepant ar kitaip termiškai apdorojant. Tirštiems produktams, pavyzdžiui, majonezui, geriausia pasitelkti atvirkštinio svėrimo metodą, kaip parodyta šiame vaizdo įraše.
- Keptuvė
Maistingumas
Daugiau receptų su vištiena
- Skaniausios salotos su vištiena (be salierų)
- Gardžiosios makaronų salotos su vištiena
- Gardi Stir fry vištiena su daržovėmis
- Gardūs Wok makaronai su vištiena
- Sotūs kepti ryžiai su kiaušiniu ir vištiena
- Sotūs makaronai su pesto padažu ir vištiena
- Gaivios tortilijos su vištiena ir bazilikų padažu
Jeigu jums patiko šis receptas, būčiau labai dėkingas, jei įvertintumėte jį teigiamai ir paliktumėte atsiliepimą. 👌