Kinų virtuvės klasika – kepti ryžiai su kiaušiniu – yra itin paprastas, sveikas ir skanus garnyras. O juos apkepus su vištiena, tai taps pilnaverčiu patiekalu, kurį labai patogu gaminti kelioms dienoms į priekį.
Kiniški ryžiai su kiaušiniu dažniausiai patinka net tiems, kurie paprastai nėra Azijos virtuvės mėgėjai. Ne veltui tai yra vienas populiariausių pasirinkimų kiniečių restoranuose.
Tiesa, dėl savo itin lengvos sudėties jis įprastai valgomas kaip garnyras. Tačiau, apkepę ryžius, kiaušinį ir daržoves su vištiena, juos paversime pilnaverčiu patiekalu, pasotinančiu kiekvieną.
Be to, jį labai patogu gaminti didesniais kiekiais kelioms dienoms į priekį, o pašildyti kepti ryžiai su kiaušiniu beveik nepraranda skonio. Nesumeluosiu pasakęs, kad tai yra vienas iš dažniausiai mano gaminamų valgių.
Turinys
Kodėl šis ryžių su kiaušiniu receptas?
- Pilnavertis patiekalas. Kaip minėjau įžangoje, kepti ryžiai su kiaušiniu įprastai valgomi kaip garnyras, nes vieni nėra pakankamai sotūs. Todėl šiame recepte juos apkepame su vištienos file, kuri dėl joje esančių baltymų valgiui suteikia kur kas daugiau sotumo. Nepaisant to, šie ryžiai su kiaušiniu, daržovėmis ir vištiena išsaugo savo lengvumą bei nekaloringumą, kadangi turi net 41 gramą baltymų, bet tik 600 kalorijų.
- Sveika ir ne kitaip. Ne be priežasties ilgiausiai pasaulyje gyvenančių Okinavos salos gyventojų sveikos mitybos pagrindą sudaro ryžiai, kuriuose gausu antioksidantų ir vitaminų bei mineralų, tokių kaip magnis, selenas, fosforas, niacinas ir B grupės vitaminai.1 Ne ką mažiau naudingųjų medžiagų yra šaldytose daržovėse ir kiaušiniuose (ypač jų tryniuose), o dar daugiau gerųjų riebalų suteikia alyvuogių bei sezamų aliejai.
- (Ne)įprastas skonis. Ne visi iš mūsų yra didžiuliai Azijos virtuvės mėgėjai, tačiau kiniški ryžiai su kiaušiniu dėl savo itin paprastos sudėties patinka daugeliui. Kas gali nepatikti? Na, nebent sezamų aliejus ir sojų padažas, bet jie kaip tik subtiliai apjungia ryžių, kiaušinio, daržovių ir vištienos skonius.
- Lengvai virškinama. Jeigu turite jautrų skrandį, problemų su virškinimu ar kenčiate nuo gastroenterologinių sutrikimų, ryžiai (ypač balti) gali būti puikus pasirinkimas, nes tai vienas iš lengviausiai virškinamų grūdų produktų. Taip pat, skirtingai nei daugelyje kitų grūdų, ryžiuose nėra gliuteno, kas gali būti aktualu kai kuriems asmenims.
- Patogu gaminti. Ryžiai su kiaušiniu yra vienas iš lengviausiai ir greičiausiai paruošiamų patiekalų pietums ar vakarienei. Tam tereikia 8 ingredientų ir 30 minučių laiko (arba dar mažiau, jei ryžius išsivirsite iš anksto). Negana to, juos ne tik labai patogu gaminti kelioms dienoms į priekį, o jie nepaprastai skaniai pasišildo, bet ir jų ingredientams galima panaudoti bet kokius maisto likučius. Šaldytuve guli nenaudojamos šaldytos daržovės? Puikiai tiks keptiems ryžiams!
Baltieji ar rudieji ryžiai?
Nėra abejonių, kad viso grūdo produktai yra nepalyginimai maistingesni už perdirbtus grūdus, tačiau kalbant apie ryžius, situacija yra šiek tiek kitokia.
Vis dėlto, daugelis mitybos specialistų rekomenduoja rinktis ruduosius ryžius, kurie, jų teigimu, yra žymiai sveikesnis pasirinkimas negu baltieji ryžiai.
Matote, rudieji ryžiai iš tikrųjų turi daugiau naudingųjų medžiagų:
- Baltuosiuose ryžiuose perdirbimo metu pašalinamas klištinis sluoksnis, kuriame randama skaidulų, antioksidantų ir vitaminų bei mineralų.
- Ruduosiuose ryžiuose pašalinama tik išorinė žievelė, bet paliekama maistingoji klištinė dalis.
Dėl šios priežasties rudieji ryžiai paprastai laikomi sveikesniais. Tačiau skirtumas tarp jų maistingumo yra toks nedidelis, kad dėl to net neverta nerimauti.
Taip, ruduosiuose ryžiuose yra šiek tiek daugiau maistinių skaidulų. Pavyzdžiui, SKANĖJA rudieji ryžiai turi 4 gramus skaidulų per 100 g produkto, o baltieji ilgagrūdžiai ryžiai – 2,4 g skaidulų.2 Visgi, tai tėra 1,6 gramo per 100 g daugiau skaidulų.
Atsižvelgiant į kalorijas, rudieji ryžiai netgi yra kaloringesni: 372 kalorijos prieš 335.
Rudieji ryžiai pasižymi didesniu kiekiu vitaminų ir mineralų, bet baltuosiuose ryžiuose vis tiek jų yra nemažai, o kai kurių net ir daugiau (pavyzdžiui, seleno bei geležies):3 4
Vitaminai ir mineralai | Rudieji ryžiai | Baltieji ryžiai |
Magnis | 39 mg | 12 mg |
Selenas | 5.8 µg | 7.5 µg |
Fosforas | 102 mg | 43 mg |
Niacinas | 2.5 mg | 1.5 mg |
Tiaminas | 0.2 mg | 0.2 mg |
Varis | 0.1 mg | 0.1 mg |
Geležis | 0.6 mg | 1.2 mg |
Vitaminas B6 | 0.1 mg | 0.1 mg |
Dar vienas faktorius, apie kurį retai užsimenama, yra tai, kad ruduosiuose ryžiuose aptinkama „anti-maistingoji“ fitino rūgštis, kuri trukdo organizmui pilnai įsisavinti jame esančius vitaminus ir mineralus.5
Štai kodėl tyrimai, kurie lygina baltųjų ir rudųjų ryžių įsisavinamą maistingumą, neranda didelio skirtumo.6
Tai grindžiama tuo, kad dėl ruduosiuose ryžiuose esančios fitino rūgšties pasisavinama mažiau naudingų medžiagų, todėl galiausiai jų maistingumas lieka beveik toks pat kaip ir baltųjų ryžių.
Taip pat ruduosiuose ryžiuose yra truputį daugiau sunkiojo metalo arseno negu baltuosiuose ryžiuose.7 Tiesa, dėl jo kiekio abiejuose ryžiuose reikėtų sunerimti nebent tuo atveju, jei kasdien suvalgysite po pusę kilogramo ryžių.
Štai ilgiausiai pasaulyje gyvenančių Okinavos salos gyventojų mitybos pagrindą sudaro ne kas kitas, o ryžiai, daugiausia baltieji. Ir jie sveikiausi žmonės planetoje!
Tad nustokime menkinti kažkuriuos ryžius ir rinkimės tuos, kurie labiau patinka. Aš beveik visada naudoju baltuosius ryžius, kurie ne tik greičiau išverda, bet ir, bent jau man, yra skanesni.
Ryžių su kiaušiniu ingredientai
- Ryžiai. Kuo ilgesni yra ryžiai, tuo mažiau jie turi krakmolo ir limpa tarpusavyje. Todėl, siekiant, kad kepant ryžiai su kiaušiniais kuo mažiau sutirštėtų ir suliptų, vertėtų rinktis ilgagrūdžius, Jasmine ar Basmati, o ne trumpesnius apvalius ryžius. Asmeniškai man nėra lygių visiškai nelimpantiems BEN’S ORIGINAL (anksčiau vadinosi UNCLE BEN’S) ilgagrūdžiams ryžiams (kuriuos naudojau šiame recepte). Išbandęs daugybę skirtingų prekės ženklų, iki šiol nesu radęs geresnę tekstūrą kepant išlaikančių ryžių. Tačiau šiame recepte galite naudoti bet kurio kito prekės ženklo ilgagrūdžius ryžius.
*Jau kelias savaites BEN’S ORIGINAL ryžių nėra prekyboje populiariausiose maisto prekių parduotuvėse, ir kol kas randu juos tik PROMO. Tad gali reikėti luktelti, kol jie vėl pasirodys visose parduotuvėse. - Kiaušiniai. Kiaušiniai (tinka bet kurie vidutiniai (M) arba dideli (L) kiaušiniai) kepamiems ryžiams suteikia pūresnės tekstūros ir padeda geriau įsisavinti padažų skonius.
- Šaldytos daržovės. Tiks bet kurios kepimui skirtos (smulkiai supjaustytos) šaldytos daržovės. Aš paprastai renkuosi šaldytų morkų ir žirnelių mišinį (kurį ir naudojau šiame recepte). Tačiau, kaip jau minėjau, vienas iš didžiausių šio patiekalo pranašumų yra tai, kad ryžiai su daržovėmis gali būti pagaminti su bet kokiais šaldytų daržovių likučiais.
- Vištienos filė. Tiks bet kuri vištienos filė be odelės. Svarbiausia, kad tai būtų vištienos krūtinėlės, o ne šlaunelių mėsa.
- Vištienos prieskoniai. Tiks bet kurie vištienos prieskoniai (pavyzdžiui, SANTA MARIA, kuriuos ir naudojau šiame recepte).
- Sojų padažas. Tiks bet kuris sojų padažas, bet rekomenduoju rinktis lengvą sojų padažą, kad kepti ryžiai su kiaušiniu nesigautų per daug sūrūs.
- Sezamų aliejus. Tiks bet kuris šalto spaudimo sezamų aliejus. Svarbiausia, kad jis būtų šaltai spaustas (išsaugota daugiau naudingųjų medžiagų). Man šiame recepte labiau tinka įprastas sezamų aliejus, o ne skrudintas, kurio skonis man kiek per stiprus.
- Alyvuogių aliejus. Įprastai kepimui naudojami rafinuoti – saulėgrąžų ir rapsų – augaliniai aliejai. Deja, rafinavimo – perdirbimo – metu panaikinama didžioji dalis gerųjų riebalų ir kitų naudingųjų medžiagų, todėl šie aliejai beveik neturi maistinės vertės. Štai kodėl beveik visą maistą (net ir blynus su bananais) kepu su šaltai spaustu alyvuogių aliejumi, prarandančiu mažiausiai vertingųjų medžiagų kepant.8 Beje, naudoju purškiamą alyvuogių aliejų, kuris padeda sunaudoti mažesnį riebalų kiekį ir valgį iškepti dar liesiau.
Ingredientų alternatyvos
- Ilgagrūdžiai ryžiai. Vietoje ilgagrūdžių, Jasmine arba Basmati ryžių galite naudoti ir apvalius ryžius, tačiau turėkite omenyje, kad jie yra labiau linkę sulipti, todėl juos reikia dar ilgiau ruošti. Taip pat įprasti ryžiai gali būti pakeisti kalafiorų ryžiais.
- Vištienos filė. Šiame recepte galima naudoti ir kitą mėsą (kakalutieną, kiaulieną, jautieną ar krevetes). Jeigu nevalgote mėsos, ją galite pakeisti tofu arba augaline mėsa.
- Šaldytos daržovės. Nėra skirtumo, ar naudosite šaldytas ar šviežas daržoves, tokias kaip brokoliai, paprikos ar grybai. Šaldytos daržovės tiesiog padeda sutaupyti laiko ir pinigų.
- Sojų padažas. Vietoje sojų padažo galima įpilti austrių, Tamari arba Teriyaki padažo, kurie suteiks kitokį, stipresnį, tačiau ne ką prastesnį skonį.
- Sezamų aliejus. Sezamų aliejus gali būti pakeistas alyvuogių ar kitu nerafinuoti aliejumi.
- Alyvuogių aliejus. Kepimui galima naudoti bet kokį kitą nerafinuotą aliejų. Žinoma, kepti galite ir su rafinuotais aliejais arba sviestu, bet tai nėra sveiki kepimo metodai.
Paskutiniame skyriuje arba straipsnio gale esančioje recepto kortelėje rasite tikslius ingredientų kiekius.
Keptų ryžių su kiaušiniu paslaptis
Keptų ryžiu su kiaušiniu paslaptis yra šalti ryžiai. Šaldytuve ryžių grūdai išsausėja, sutvirtėja ir atsiskiria, o tai padeda jiems geriau apskrusti kepimo metu. Tuo tarpu iškart kepant šviežius ryžius, jie būna pernelyg drėgni, todėl gaunasi tiršti ir sulipę.
Dėl to geriausia naudoti vakarykščius (iš vakaro ar bent jau ryto paruoštus) ryžius. Tačiau jei iš anksto neišsivirėte ryžių, net ir trumpam juos palikę šaldytuve (arba šaldiklyje) smarkiai sumažinsite šansus, kad kepdami ryžiai su kiaušiniu pavirs į košę.
Taigi, norint skaniai iškepti ryžius su kiaušiniu, turime du pasirinkimus:
- Naudoti vakarykščius ryžius. Iš vakaro (arba ryto) išsivirti ryžius (prieš tai nuplovus šaltu vandeniu) ir juos gerai uždengus palikti šaldytuve per naktį (arba iki vakaro).
- Greitai atšaldyti ryžius. Iš anksto neišsivirus ryžių, juos galima greitai atšaldyti. Pabaigtus virti ryžius (ir prieš tai nuplovus šaltu vandeniu) reikia perkelti ant didelės lėkštės, išskirstyti po visą lėkštę ir perkelti (neuždengtus) į šaldytuvą bent 30 minučių arba į šaldiklyje 5–10 minučių (spės atšalti, bet neužšalti). Ryžiai su kiaušiniu nesigaus tokios skanios skanios tekstūros kaip pasiruošus iš vakaro, tačiau vis tiek bus kur kas skanesni negu kepant su šviežiais.
Beje, iš anksto galite pasiruošti ir vištieną, taip kitą dieną ryžius pasigamindami dar greičiau (per 10–15 minučių).
Kaip iškepti ryžius su kiaušiniu?
1 žingsnis. Iš vakaro (arba ryte) išsivirkite 125 gramus (arba du pakelius) ryžių (juos nuplovę šaltu vandeniu) ir juos gerai uždengę palikite šaldytuve per naktį (arba iki vakaro).
Jeigu iš anksto nepasiruošėte ryžių, juos galite greitai atšaldyti, perkėlę ant didelės lėkštės, išskirstę po visą lėkštę ir perkėlę (neuždengtus) į šaldytuvą bent 30 minučių arba į šaldiklę 5–10 minučių (spės atšalti, bet neužšalti).
2 žingsnis. Įjunkite orkaitę, pasirenkant iš viršaus ir apačios režimą, ir palikite ją kaitintis iki 200°C temperatūros. Kol orkaitė kaitinasi, 1–2 didesnes vištienos krūtinėles (250 gramų) perpjaukite pusiau skersai.
Kai vištienos krūtinėlės yra per storos, jos ilgiau kepa ir gaunasi sausesnės. Dėl šios priežasties kiti mėgsta sumušti jas mėsos muštuku, tačiau tuomet vištienos filė neiškepa taip tolygiai, kaip kai ji yra supjaustoma į smulkesnes puses. Tiesa, nesupjaustykite vištienos per plonai (ne daugiau nei per pusę), kad vėliau jos neperkeptumėte.
3 žingsnis. Vištienos krūtinėles įdėkite į dubenėlį, apliekite dvejais arbatiniais šaukšteliais (10 gramų) alyvuogių (arba kito turimo) aliejaus ir apiberkite vištienos prieskoniais. Gerai jas išvoliokite, kad kiekviena krūtinėlės pusė būtų pilnai apgaubta aliejumi bei prieskoniais.
4 žingsnis. Vištienos krūtinėles perkelkite ant kepimo popieriumi arba folija dengtos skardos, apibarstykite druska ir kepkite apie 20 minučių iki 200°C temperatūroje įkaitintoje orkaitėje, kol vištiena bus gerai apskrudusi bei iškepusi viduje (įsmeigus šakutę, turėtų tekėti skaidrios, baltos, o ne rožinės sultys arba jos vidinė temperatūra pasiekti 75°C).
Iškepus, vištieną bent 5 minutėms palikite pastovėti, kad neišbėgtų jos sultys ir ji neišsausėtų.
Vištiena skanesnė orkaitėje 😋
Aš labiau mėgstu kepti vištieną orkaitėje, o ne keptuvėje, kur ji ne taip skaniai apskrusta.
Be to, orkaitėje galima iš anksto arba į priekį išsikepti daugiau vištienos ir ją vėliau panaudoti kitiems valgiams (laikant šaldytuve iki 3 dienų).
Tačiau jei norite sutaupyti šiek tiek laiko, vištieną galite išsikepti ir keptuvėje (kepant apie 8 minutes ant vidutinės ugnies ir po pirmų kelių minučių ją apverčiant).
– Agnius
5 žingsnis. Apipurškite keptuvę alyvuogių aliejumi (arba įpilkite vieną šaukštelį alyvuogių ar kito turimo aliejaus) ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies. Įkaitus, įberkite 150 gramų šaldytų daržovių ir (nebūtina) paskleiskite saujelę smulkintų laiškinių svogūnų dėl papildomo aromato.
6 žingsnis. Skrustant daržovėms ir jas vis pamaišant, supjaustykite vištieną mažais gabaliukais. Tuomet padidinkite ugnį iki aukšto galingumo ir suberkite vištieną bei ryžius į keptuvę.
Jeigu yra ryžiai sulipę, prieš kepant atskirkite jų grūdus šaukštu ar šakute.
7 žingsnis. Su mentele keptuvės viduryje palikite vietos, užpurškite (ar įpilkite) lašelį aliejaus ir įmuškite du kiaušinius. Gerai viską išmaišykite ir kepkite 4–5 minutes, nuolat pamaišydami.
Nepamirškite padidinti ugnies iki aukštos, kad ryžiai su kiaušiniu apskrustų, o ne tik pašiltų. Tuo pačiu būkite atsargūs, kad jie nepridegtų.
8 žingsnis. Užpilkite valgomąjį šaukštą (5 gramus) sezamų aliejaus ir tiek pat sojų padažo.
Kad ir kaip norisi kepant nepagailėti sojų padažo, vienas valgomasis šaukštelis dažniausiai yra pakankamai, kad ryžiai su kiaušiniu nesigautų per sūrūs. Be to, visada galite užlašinti papildomo sojų padažo vėliau, jei atrodys, kad jo trūksta.
Keptus ryžius su kiaušiniu patiekite dviem žmonėms arba pasilikite antrą (arba abiejas) porcijas kitai dienai.
Šie kepti ryžiai su kiaušiniu, daržovėmis ir vištiena (vieną jų porcija) turi 41 gramą baltymų, 23 gramus riebalų, 57 gramus angliavandenių ir tik 600 kalorijų, todėl puikiai tinka laikantis mitybos plano, protarpinio badavimo, skaičiuojant kalorijas ar metant svorį.
Jie taip pat nepaprastai skaniai pasišildo keptuvėje arba mikrobangų krosnelėje! Nebijokite, gerai uždengti kepti ryžiai su kiaušiniu šaldytuve gali būti palikti iki 3 dienų, o šaldiklyje – net iki 3 mėnesių.
Ryžiai su kiaušiniu ir vištiena: DUK
Kuriuos ryžius naudoti šiame recepte?
Siekiant, kad kepant ryžiai kuo mažiau sutirštėtų ir suliptų, vertėtų rinktis ilgagrūdžius, Jasmine ar Basmati, o ne trumpesnius apvalius ryžius. Asmeniškai man nėra lygių visiškai nelimpantiems BEN’S ORIGINAL ilgagrūdžiams ryžiams. Tačiau šiame recepte galite naudoti bet kurio kito prekės ženklo ilgagrūdžius ryžius.
Kodėl ryžiai su kiaušiniu gaunasi kaip košė?
Vadinasi, ryžius kepate šviežius. Kepant šviežius ryžius, jie būna pernelyg drėgni, todėl gaunasi tiršti ir sulipę. Štai kodėl geriausia naudoti vakarykščius (iš vakaro ar ryto paruoštus) ryžius, kurie šaldytuve ryžių grūdai išsausėja, sutvirtėja ir atsiskiria. Tačiau jei iš anksto neišsivirėte ryžių, net ir trumpam šaldytuve (arba šaldiklyje) palikti ryžiai gausis kur kas skanesni.
Ar galima užšaldyti keptus ryžius su kiaušiniu?
Taip! Kepti ryžiai su kiaušiniu nepaprastai skaniai pasišildo keptuvėje arba mikrobangų krosnelėje ir šaldytuve gali būti palikti iki 3 dienų, o šaldiklyje – net iki 3 mėnesių.
Daugiau vakarienių receptų
- Sveiki makaronai su pesto
- Skanios salotos su vištiena (be majonezo ir salierų)
- Sveika bulvių košė
- Sveiki mėsos kukuliai
- Sveika vištiena kinietiškai
- Spagečiai su sezamų padažu ir vištiena
- Tobula lašiša orkaitėje su medaus glaistu
Jeigu patiko šie kepti ryžiai su kiaušiniu, nepamirškite palikti teigiamo atsiliepimo! Labai įdomu sužinoti apie jūsų patirtį, išbandant šį receptą.
Kepti ryžiai su kiaušiniu ir vištiena
Kinų virtuvės klasika – kepti ryžiai su kiaušiniu – yra itin paprastas, sveikas ir skanus garnyras. O juos apkepus su vištiena, tai taps pilnaverčiu patiekalu, kurį labai patogu gaminti kelioms dienoms į priekį.
- Bendras laikas: 30 minučių
- Kiekis: 2 1x
Ingredientai
- 125 g (arba 2 pakeliai) ryžių.
- 2 kiaušiniai.
- 150 g šaldytų daržovių.
- Saujelė laiškinių svogūnų (nebūtina).
- 250 g vištienos filė.
- Vištienos prieskoniai.
- 1 valg. š. (5 g) sojų padažo.
- 1 valg. š. (5 g) sezamų aliejaus.
- 3 arb. š. (15 g) alyvuogių aliejaus
Gaminimo eiga
1. Iš vakaro (arba ryte) išsivirkite 125 gramus (arba du pakelius) ryžių ir juos gerai uždengę palikite šaldytuve per naktį (arba iki vakaro). Jeigu iš anksto nepasiruošėte ryžių, juos galite greitai atšaldyti, perkėlę ant didelės lėkštės, išskirstę po visą lėkštę ir perkėlę (neuždengtus) į šaldytuvą bent 30 minučių arba į šaldiklę 5–10 minučių (spės atšalti, bet neužšalti).
2. Įjunkite orkaitę, pasirenkant iš viršaus ir apačios režimą, ir palikite ją kaitintis iki 200°C temperatūros. Kol orkaitė kaitinasi, 1–2 didesnes vištienos krūtinėles (250 gramų) perpjaukite pusiau skersai.
3. Vištienos krūtinėles įdėkite į dubenėlį, apliekite dvejais arbatiniais šaukšteliais (10 gramų) alyvuogių (arba kito turimo aliejaus) ir apiberkite vištienos prieskoniais. Gerai jas išvoliokite, kad kiekviena krūtinėlės pusė būtų pilnai apgaubta aliejumi bei prieskoniais.
4. Vištienos krūtinėles perkelkite ant kepimo popieriumi arba folija dengtos skardos, apibarstykite druska ir kepkite apie 20 minučių iki 200°C temperatūroje įkaitintoje orkaitėje, kol vištiena bus gerai apskrudusi bei iškepusi viduje (įsmeigus šakutę, turėtų tekėti skaidrios, baltos, o ne rožinės sultys arba jos vidinė temperatūra pasiekti 75°C).
5. Apipurškite keptuvę alyvuogių aliejumi (arba įpilkite vieną šaukštelį alyvuogių ar kito turimo aliejaus) ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies. Įkaitus, įberkite 150 gramų šaldytų daržovių ir (nebūtina) paskleiskite saujelę smulkintų laiškinių svogūnų dėl papildomo aromato.
6. Skrustant daržovėms ir jas vis pamaišant, supjaustykite vištieną mažais gabaliukais.
7. Padidinkite ugnį iki aukšto galingumo ir suberkite vištieną bei ryžius į keptuvę.
8. Su mentele keptuvės viduryje palikite vietos, užpurškite (ar įpilkite) lašelį aliejaus ir įmuškite du kiaušinius. Gerai viską išmaišykite ir kepkite 4–5 minutes, nuolat pamaišydami.
9. Užpilkite valgomąjį šaukštą (5 gramus) sezamų aliejaus ir tiek pat sojų padažo.
10. Keptus ryžius su kiaušiniu patiekite dviem žmonėms arba pasilikite antrą (arba abiejas) porcijas kitai dienai.
Pastebėjimai
- Kai vištienos krūtinėlės yra per storos, jos ilgiau kepa ir gaunasi sausesnės. Dėl šios priežasties kiti mėgsta sumušti jas mėsos muštuku, tačiau tuomet vištienos filė neiškepa taip tolygiai, kaip kai ji yra supjaustoma į smulkesnes puses. Tiesa, nesupjaustykite vištienos per plonai (ne daugiau nei per pusę), kad vėliau jos neperkeptumėte.
- Iškepus, vištieną bent 5 minutėms palikite pastovėti, kad neišbėgtų jos sultys ir ji neišsausėtų.
- Jeigu norite sutaupyti šiek tiek laiko, vištieną galite išsikepti ir keptuvėje (kepant apie 8 minutes ant vidutinės ugnies ir po pirmų kelių minučių ją apverčiant).
- Jei yra ryžiai sulipę, prieš kepant atskirkite jų grūdus šaukštu ar šakute.
- Prieš suberiant vištieną bei ryžius į keptuvę, nepamirškite padidinti ugnies iki aukštos, kad ryžiai su kiaušiniu apskrustų, o ne tik pašiltų. Tuo pačiu būkite atsargūs, kad jie nepridegtų.
- Kad ir kaip norisi kepant nepagailėti sojų padažo, vienas valgomasis šaukštelis dažniausiai yra pakankamai, kad ryžiai su kiaušiniu nesigautų per sūrūs. Be to, visada galite užlašinti papildomo sojų padažo vėliau, jei atrodys, kad jo trūksta.
Energinė vertė
- Porcijų kiekis: 1
- Kalorijos: 599
- Riebalai: 23
- Angliavandeniai: 57
- Baltymai: 41