Sotūs kepti ryžiai su kiaušiniu ir vištiena

Photo of author

Publikavo Agnius

Kinų virtuvės klasika – kepti ryžiai su kiaušiniu – yra itin paprastas, skanus ir sveikas valgis. O juos apkepus su vištiena, tai taps ypač sočia vakariene!

Ryžiai su kiaušiniu kinietiškai dažniausiai patinka net tiems, kurie paprastai nėra azijietiško maisto mėgėjai. Ne veltui tai yra vienas populiariausių pasirinkimų kinų restoranuose.

Tačiau dėl savo lengvos sudėties kepti ryžiai nėra pakankamai sotūs. Todėl, kad galėčiau mėgautis pilnaverčiu patiekalu, juos kepu ne tik su kiaušiniu ir daržovėmis, bet ir su vištiena.

Kodėl šis ryžių su kiaušiniu receptas?

  • Sveika ir sotu. Neatsiktinai ilgiausiai pasaulyje gyvenančių Okinavos salos gyventojų sveikos mitybos pagrindą sudaro ryžiai, kuriuose gausu antioksidantų, vitaminų ir mineralų, tokių kaip manganas, selenas, magnis, fosforas bei niacinas.1 Ne ką mažiau naudingųjų medžiagų yra šaldytose daržovėse ir kiaušiniuose, o dar daugiau gerųjų riebalų suteikia alyvuogių bei sezamų aliejai. Galiausiai, vištiena patiekalą papildo trūkstamais baltymais, todėl jis tampa ypač sotus, bet išlieka ganėtinai nekaloringas – turi vos 600 kalorijų ir net 38 gramus baltymų vienoje porcijoje.
  • (Ne)įprastas skonis. Ne visi iš mūsų yra dideli Azijos virtuvės mėgėjai, tačiau kiniški ryžiai su kiaušiniu pasižymi itin paprasta sudėtimi. Kas gali nepatikti? Na, nebent sezamų aliejus ir sojų padažas, bet jie kaip tik subtiliai apjungia ryžių, kiaušinio, daržovių ir vištienos skonius. Tad tikrai galite nebijoti išbandyti šį receptą!
  • Paprasta gaminti. Ryžiai su kiaušiniais ir vištiena yra vienas iš lengviausiai bei greičiausiai paruošiamų patiekalų vakarienei. Jam tereikia kasdienių ingredientų ir 30 minučių laiko (arba dar mažiau, jei ryžius ir vištieną pasiruošite iš anksto). Be to, juos taip pat patogu gaminti kelioms dienoms į priekį, nes jie ypatingai skaniai pašyla, o jų ingredientams galima panaudoti bet kokius maisto likučius. Šaldytuve guli nenaudojamos šaldytos daržovės? Puikiai tiks keptiems ryžiams.

Recepto ingredientai

  1. Ryžiai. Aš renkuosi baltuosius ryžius, kurie maistingumu beveik nenusileidžia rudiesiems, bet yra skanesni ir lengviau paruošiami. Nors vyrauja mitas, jog rudieji ryžiai – kur kas sveikesnis produktas už baltuosius, iš tikrųjų skirtumas tarp jų minimalus. Rudieji ryžiai pasižymi didesniu kiekiu vitaminų ir mineralų, tačiau baltuosiuose jų taip pat yra nemažai, kai kurių netgi daugiau (pavyzdžiui, seleno bei geležies), o skaidulų skirtumas tėra vos keli gramai 100 gramų sudėtyje. Kalbant apie baltųjų ryžių rūšis, man labiausiai patinka ilgagrūdžiai jasmine ryžiai, bet čia tinka bet kurie ryžiai. Be to, šiame recepte geriausia naudoti iš anksto išvirtus ryžius, kad jie kepant nesuliptų. 
  2. Vištienos krūtinėlė. Galima naudoti iš anksto iškeptas vištienos krūtinėles arba jas paruošti prieš kepant ryžius. Galite pasinaudoti mano mėgstamiausiu keptos vištienos krūtinėlės receptu, pagal kurį dažniausiai ruošiu vištieną šiam patiekalui.
  3. Šaldytos daržovės. Nors azijietiški ryžiai gali būti gaminami su bet kokiomis šaldytomis daržovėmis, labiausiai mėgstu juos ruošti su šaldytų morkų ir žirnelių mišiniu.
  4. Kiaušiniai. Kiaušiniai puikiai kontrastuoja su kietesniais ryžiais, daržovėmis ir vištiena. Čia naudojami vidutinio dydžio (M) kiaušiniai, tačiau tiks ir dideli (L) kiaušiniai.
  5. Alyvuogių aliejus. Asmeniškai, visą maistą kepu su alyvuogių aliejumi, kuris yra vienas maistingiausių (turi daug antioksidantų bei gerųjų riebalų) ir stabiliausių (praranda mažai vertingųjų medžiagų kepant).2 Aukštoje temperatūroje kepamiems ryžiams geriau naudoti švelnų maišytą alyvuogių aliejų, kurio rūkimo temperatūra – 190–240 °C.3
  6. Česnakas. Česnakas suteikia malonų aštrumą ir pikantiškumą.
  7. Sezamų aliejus. Sezamų aliejus praturtina patiekalą sodriu sezamų aromatu.
  8. Sojų padažas. Sojų padažas harmoningai apjungia visų ingredientų skonius. Rekomenduoju naudoti švelnų sojų padažą, jog nebūtų pernelyg sūru.

Taip pat daržoves mėgstu pakepinti su svogūnų laiškais, kurie suteikia švelnų svogūno aromatą.

Įrašo pabaigoje esančioje recepto kortelėje rasite visą ingredientų sąrašą su tiksliais kiekiais.

Ingredientų alternatyvos

  • Ryžiai. Vietoje paprastų ryžių galima naudoti žiedinių kopūstų arba brokolių ryžius.
  • Vištienos krūtinėlė. Vištienos krūtinėlė gali būti pakeista viščiukų šlaunelių arba bet kokia kita mėsa, pavyzdžiui, kalakutiena, kiauliena, jautiena ar dešromis, jos augaliniais pakaitalais, tokiais kaip tofu arba tempeh, ar net krevetėmis ir kitomis jūros gėrybėmis. Taip pat galite įmušti daugiau kiaušinių arba šį patiekalą paruošti be mėsos ar jos pakaitalų. Tiesa, be jų valgis turės mažesnį baltymų kiekį ir bus ne toks sotus.
  • Alyvuogių aliejus. Vietoje alyvuogių aliejaus galima naudoti bet kokį kitą kepimo aliejų.
  • Šadytos daržovės. Nėra skirtumo, ar naudosite šaldytas, ar šviežias daržoves: morkas, žirnelius, paprikas, žiedinius kopūstus, brokolius, šparagines pupeles, grybus ir kitas. Šaldytos daržovės tiesiog padeda sutaupyti laiko ir pinigų.
  • Sezamų aliejus. Paprastą sezamų aliejų galima pakeisti skrudintu arba riešutų (pavyzdžiui, žemės riešutų ar graikinių riešutų) aliejumi.
  • Sojų padažas. Sojų padažas gali būti pakeistas tamari, kokosų aminų arba vorčesterio padažu.

Patarimas: Jeigu mėgstate valgyti aštriau, į patiekalą galite įmaišyti truputį Sriracha padažo.

Dažniausiai užduodami klausimai

Kodėl kepti ryžiai su kiaušiniu gavosi kaip košė?
Greičiausiai naudojote ką tik paruoštus ryžius. Švieži ryžiai būna per daug drėgni, todėl kepant sulimpa. Štai kodėl geriausia naudoti iš anksto paruoštus ryžius, kurie per naktį arba pusdienį šaldytuve išdžiūsta, sutvirtėja ir atsiskiria.

Ką daryti, jei pamiršau arba negalėjau iš anksto išvirti ryžių?
Jeigu iš anksto neišsivirėte ryžių, juos galite greitai atšaldyti. Pabaigus virti ryžius, perkelkite juos ant didelės lėkštės ar kepimo skardos, paskirstykite plonu sluoksniu ir neuždengtus dėkite į šaldytuvą 30 minučių arba į šaldiklį 10 minučių. Patiekalas nebus tokios gardžios tekstūros kaip su iš anksto paruoštais ryžiais, tačiau vis tiek bus kur kas skanesnis negu kepant su šviežiais.

Kiek laiko šaldytuve arba šaldiklyje galima laikyti šiuos keptus ryžius su kiaušiniu?
Kepti ryžiai su kiaušinu ir daržovėmis bei vištiena sandariame indelyje šaldytuve gali būti laikomi iki 4 dienų, o šaldiklyje – iki 3 mėnesių.

Žemiau pateiktoje recepto kortelėje rasite išsamias instrukcijas, kaip paruošti šiuos keptus ryžius su kiaušiniu.

Ryžių su kiaušiniu receptas.

Sotūs kepti ryžiai su kiaušiniu ir vištiena

Agnius
Dar nėra įvertinimų
Kinų virtuvės klasika – kepti ryžiai su kiaušiniu – yra itin paprastas, skanus ir sveikas valgis. O juos apkepus su vištiena, tai taps ypač sočia vakariene!
Pasiruošimas: 10 minutės
Gaminimas: 20 minutės
Iš viso: 30 minutės
Porcijos: 4
Kalorijos: 599

Ingredientai
  

  • 300 g ryžių
  • 500 g vištienos krūtinėlės (receptas žemiau)
  • 2 arb. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 vnt. česnako galvutės, sutrintos
  • 2 šak. svogūnų laiškų, smulkintų (nebūtina)
  • 300 g šaldytų daržovių
  • 2 vnt. kiaušinio M
  • 2 valg. š. sezamų aliejaus
  • 2 valg. š. švelnaus sojų padažo

Įranga

  • Virtuvinės svarstyklės - Visą maistą, išskyrus nedidelį skysčių kiekį, rekomenduoju sverti virtuvinėmis svarstyklėmis. Maisto produktai turi būti sveriami žali, prieš juos verdant, kepant ar kitaip termiškai apdorojant. Tirštiems produktams, pavyzdžiui, majonezui, geriausia pasitelkti atvirkštinio svėrimo metodą, kaip parodyta šiame vaizdo įraše.
  • Paprastas arba ryžių virimo puodas
  • Keptuvė
  • Orkaitė arba karšto oro gruzdintuvė (nebūtina)

Instrukcijos
 

  • Iš vakaro arba ryte išsivirkite ryžių. Jeigu iš anksto jų neišsivirėte, padarykite tai prieš gamindami ir greitai atšaldykite (žiūrėti pastebėjimus).
  • Galima naudoti iš anksto iškeptas vištienos krūtinėles arba jas paruošti prieš kepant ryžius. Galite pasinaudoti mano mėgstamiausiu keptos vištienos krūtinėlės receptu, pagal kurį dažniausiai ruošiu vištieną šiam patiekalui.
  • Keptuvę įkaitinkite ant vidutinės ugnies, tolygiai padenkite aliejumi ir suberkite spaustą česnaką, smulkintus svogūnų laiškus (jei juos naudosite) bei šaldytas daržoves. Kepkite vis pamaišydami, kol daržovės suminkštės, o tuo metu smulkiai supjaustykite vištieną.
    Ryžių su kiaušiniu instrukcijos: 1 žingsnis.
  • Padidinkite ugnį iki aukštos ir į keptuvę supilkite ryžius bei vištieną. Kelias minutes pakepkite, kol jie atšils ir šiek tiek paskrus.
    Ryžių su kiaušiniu instrukcijos: 2 žingsnis.
  • Keptuvės viduryje mentele atlaisvinkite vietos ir įmuškite kiaušinius. Gerai išmaišykite ir nuolat judindami paskrudinkite dar kelias minutes. Kepimo pabaigoje įpilkite sezamų aliejaus ir sojų padažo.
    Ryžių su kiaušiniu instrukcijos: 3 žingsnis.
  • Patiekite keptus ryžius.
    Ryžių su kiaušiniu instrukcijos: 4 žingsnis.

Pastebėjimai

  • Jeigu iš anksto neišsivirėte ryžių, pabaigus virti, perkelkite juos ant didelės lėkštės ar kepimo skardos, paskirstykite plonu sluoksniu ir neuždengtus dėkite į šaldytuvą 30 minučių arba į šaldiklį 10 minučių.
  • Prieš supilant ryžius ir vištieną į keptuvę, nepamirškite padidinti ugnies iki aukštos, kad šie apskrustų, o ne tik pašiltų. Tačiau būkite atsargūs, jog nepridegtų ir neišsausėtų.
  • Jei patiekus trūksta sojų padažo, užpilkite dar šiek tiek.

Maistingumas

Kiekis: 1 porcijaKalorijos: 599 kcalAngliavandeniai: 67 gBaltymai: 38 gRiebalai: 20 g

Daugiau receptų vakarienei

Jeigu jums patiko šis receptas, būčiau labai dėkingas, jei įvertintumėte jį teigiamai ir paliktumėte atsiliepimą. 👌

Pasidalinkite straipsniu su daugiau žmonių!

Parašykite komentarą

Recepto įvertinimas