Sveika vištiena kinietiškai

Photo of author

Publikavo Agnius

Vištiena kinietiškai – ne veltui vienas populiariausių kinų virtuvės patiekalų! Šiame recepte rasite sveikesnę alternatyvą, kuri nė kiek nenusileidžia skoniu ir paruošimo paprastumu klasikinei versijai.

Vištiena kinietiškai.

Metams bėgant mano mityba tapo sveikesnė, tačiau velniškai nuobodi. Įgrisęs nuo vienodų valgių, pasiryžau atrasti naujus sveikus receptus. Vienas pirmųjų tokių atradimų buvo kinų virtuvė ir jos populiariausi patiekalai – ryžiai su kiaušiniu ir vištiena kinietiškai.

Kinų virtuvę pamėgau dėl valgių paprastumo, greito paruošimo ir, žinoma, nuostabaus skonio. Be to, jos receptai lengvai pritaikomi sveikai mitybai. Puikus to pavyzdys – ši kinietiška vištiena, fantastiškai sujungianti įvairius skonius ir pagaminama vos per 30 minučių iš keleto paprastų bei maistingų ingredientų.

Galiu užtikrinti, kad saldžiarūgštė vištiena taps vienu iš jūsų šeimos mėgstamiausių patiekalų, kurį sugebėsite paruošti net ir pačiomis užimčiausiomis dienomis!

Kodėl šis vištienos kinietiškai receptas?

  • Sveikesnė alternatyva. Tradicinei kinietiškai vištienai apkepti naudojamas gausus kiekis perdirbto aliejaus, rafinuotų miltų ir krakmolo. Deja, šie ingredientai pasižymi mažu maistingumu ir dideliu kaloringumu. Šiame recepte siūloma sveikesnė alternatyva: vištiena kinietiškai ne tik kepama orkaitėje, taip sumažinant riebalų kiekį, bet ir apvoliojama panko džiūvėsėliais bei kiaušiniu. Jie, kaip ir miltai bei krakmolas, suteikia vištienai traškumą, tačiau yra žymiai sveikesnis ir liesesnis pasirinkimas. Be to, saldžiarūgštis padažas paruošiamas be pomidorų padažo ir cukraus, taip dar labiau sumažinant patiekalo kaloringumą ir padidinant maistingumą. Štai kodėl ši traški vištiena kinietiškai yra kur kas sveikesnė alternatyva!
  • Mažiau kalorijų. Be mažo maistingumo, tradiciniai kinietiškos vištienos receptai pasižymi jau minėtu dideliu kaloringumu. Kalnas aliejaus, miltų, krakmolo, cukraus ir padažų virsta tikra kalorijų bomba. Laimei, šiame recepte naudojami ženkliai liesesni ingredientai ir mažesnis jų kiekis. Tai leidžia vienai saldžiarūgštės vištienos porcijai turėti vos 350 kalorijų ir net 33 gramus baltymų.
  • Ne ką mažiau skani! Jeigu manote, kad sveikesnė ir liesesnė traški kinietiška vištiena negali būti tokia pat skani – klystate! Panko džiūvesėlių dėka vištiena apskrusta dar gardžiau, o medaus sezamų padažas jai suteikia nuostabų skonį.
  • Paprastas paruošimas. Daugelis restoranų patiekalų atrodo neįgyvendinami namuose – jiems reikia pernelyg daug laiko, sudėtingų žingsnių ir sunkiai randamų ingredientų. Tačiau šis receptas visiškai kitoks! Kiniška vištiena paruošiama vos per 30 minučių, jai reikia tik keletos populiarių ingredientų, o pagaminti ją sugebės net ir naujokai virtuvėje.
  • Dar skanesnė kitą dieną (bent jau man). Keista, bet man vištiena kinietiškai būna dar skanesnė valgant kitą dieną. Nors ji nebeturi tokio pat traškumo, padažas per tą laiką dar labiau įsigeria į vištieną, sukurdamas sodresnį ir intensyvesnį skonį. Todėl tai puikus patiekalas ne tik užimtoms dienoms, bet ir norint paruošti maisto iš anksto.
Saldžiarūgštė vištiena.

Vištienos kinietiškai ingredientai

  • Vištienos filė. Šiam patiekalui tiks bet kokia vištienos filė be odelės. Taip pat galite naudoti šlaunelių mėsą, tačiau ji bus šiek tiek riebesnė.
  • Kiaušiniai. Šiame recepte vietoje krakmolo naudojami kiaušiniai, kurie ne tik atlieka „surišimo“ funkciją, bet ir suteikia daugiau maistingumo. Be to, nėra didelio skirtumo, ar naudosite M, ar L dydžio kiaušinius.
  • Panko džiūvesėliai. Kaip jau aptarėme, tradicinei kinietiškai vištienai apkepti paprastai naudojami rafinuoti miltai. Panko džiūvesėliai irgi padeda vištienai apskrusti, bet tam jų reikia žymiai mažiau. Negana to, jie pasižymi neutralesniu skoniu, lengvesne ir traškesne tekstūra, kas, bent jau mano nuomone, dar labiau sustiprina vištienos skonį. Panko džiūvesėlius galima rasti Azijos virtuvės ar egzotinių produktų skyriuose.
  • Alyvuogių aliejus. Įprastai kepimui naudojami rafinuoti – saulėgrąžų ir rapsų – augaliniai aliejai. Deja, rafinavimo – perdirbimo – metu panaikinama didžioji dalis gerųjų riebalų ir kitų naudingųjų medžiagų, todėl šie aliejai beveik neturi maistinės vertės. Štai kodėl beveik visą maistą (net ir blynus su bananais) kepu su šaltai spaustu alyvuogių aliejumi, prarandančiu mažiausiai vertingųjų medžiagų kepant.1 Beje, naudoju purškiamą alyvuogių aliejų, kuris padeda sunaudoti mažesnį riebalų kiekį ir valgį iškepti dar liesiau.
  • Skystas medus. Medus yra esminis saldžiarūgščio padažo ingredientas. Čia tinka bet koks tradicinis medus, tačiau svarbu, kad jis būtų skystas.
  • Sojų padažas. Kitas itin svarbus padažo ingredientas. Rekomenduojama rinktis lengvą sojų padažo rūšį, kad nebūtų pernelyg sūru.
  • Sezamų aliejus. Tiks bet kuris šalto spaudimo sezamų aliejus. Svarbiausia, kad jis būtų šaltai spaustas, nes taip išsaugoma daugiau naudingųjų medžiagų. Man šiame recepte labiau patinka įprastas sezamų aliejus, o ne skrudintas, kurio skonis, mano manymu, yra kiek per stiprus.
  • Ryžių actas. Ryžių actas sujungia visus padažo ingredientus į vientisą saldžiarūgščio skonio harmoniją. Tiesa, galima naudoti ir kitą actą, kaip obuolių ar baltojo vyno, bet man ryžių actas šiame recepte tinka labiausiai.
  • Česnakas. Česnakas dar labiau išryškina padažo skonį.
  • Sezamų sėklos. Sezamų sėklos ne tik suteikia patiekalui estetinio žavesio, bet ir praturtina jį lengvu kartumu bei maloniu traškumu.
Vištienos kinietiškai ingredientai.

Ingredientų alternatyvos

  • Vištienos filė. Šiame recepte galima naudoti ir kakalutieną ar jautieną. Jeigu nevalgote mėsos, ją galite pakeisti tofu arba augaline mėsa.
  • Panko džiūvesėliai. Mėsa gali būti apvoliota ir paprastais džiūvesėliais ar miltais. Be to, jei norite, kad saldžiarūgštė vištiena būtų dar maistingesnė arba beveik neturėtų angliavandenių (pavyzdžiui, laikantis Keto mitybos), vietoje panko džiūvesėlių galite naudoti migdolų miltus.
  • Alyvuogių aliejus. Kepimui galima rinktis bet kokį kitą nerafinuotą aliejų. Žinoma, kepti galite ir su rafinuotais aliejais, tačiau tai nėra sveiki kepimo metodai.
  • Skystas medus. Vietoje medaus galima naudoti klevų sirupą.
  • Sezamų aliejus. Nors sezamų aliejus yra vienas svarbiausių šio patiekalo ingredientų, jis gali būti pakeistas riešutų (pavyzdžiui, žemės ar graikinių riešutų) arba avokadų aliejumi.
  • Ryžių actas. Kaip jau minėjau, ryžių actas gali būti pakeistas obuolių ar baltojo vyno actu.
  • Sezamų sėklos. Jeigu neturite sezamų sėklų, jų galite apskritai nenaudoti. Skonio skirtumas bus minimalus, tik patiekalas praras dalį estetinio patrauklumo.

Paskutiniame skyriuje arba straipsnio gale esančioje recepto kortelėje rasite tikslius ingredientų kiekius.

Su kuo valgyti vištieną kinietiškai?

Kinietiška vištiena, kaip ir paprastoji, puikiai dera su įvairiais garnyrais – nuo klasika patapusių ryžių su brokoliais iki lietuvių mėgstamos bulvių košės su žirneliais.

Tereikia pasirinkti savo mėgstamą angliavandenių šaltinį:

  • Ryžiai.
  • Makaronai.
  • Ryžių makaronai.
  • Brokolių arba žiedinių kopūstų ryžiai.
  • Bulvės.
  • Bolivinė balanda.

Su patinkančiomis daržovėmis:

  • Brokoliai arba žiediniai kopūstai.
  • Žirneliai.
  • Šparagai.
  • Paprikos.
  • Stir-fry šaldytos daržovės.
  • Įvairios salotos (pvz., kiniškos daržovių salotos).

Ir mėgautis nepaprastai skaniu, sveiku ir sočiu patiekalu!

Kiniška vištiena.

Kaip pagaminti vištieną kinietiškai?

Įjunkite orkaitę, pasirinkdami iš viršaus ir apačios režimą, ir palikite ją kaitintis iki 200°C temperatūros. Ištraukite skardą, padenkite ją kepimo popieriumi ar folija, užpurškite arba apšlakstykite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir palikite netoli savęs. Kol orkaitė kaitinasi, atlikite 1–2 žingsnius.

1 žingsnis. 500 gramų vištienos supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, perkelkite į dubenėlį ir apibarstykite druska bei pipirais.

2 žingsnis. Paruoškite dar du dubenėlius: viename išplakite du kiaušinius su druska ir pipirais, o kitame suberkite 60 gramų panko džiūvesėlių.

Vištienos kinietiškai gaminimo eiga (1–2 žingsniai).

3 žingsnis. Po vieną pamerkite vištienos kubelius į plaktus kiaušinius ir apvoliokite džiūvėsėliuose, kol jie bus tolygiai padengti.

4 žingsnis. Perkelkite skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 20–25 minutes, kol vištiena gerai apskrus.

Vištienos kinietiškai gaminimo eiga (3–4 žingsniai).
„Mityba kitaip“ autorius.

Vištiena skanesnė orkaitėje 😋

Man labiau patinka kepti vištieną orkaitėje, nes taip ji tolygiau apskrusta ir iškepa sultingesnė.

Be to, kepant orkaitėje reikia kur kas mažiau aliejaus, o tai padeda vištieną iškepti liesiau.

Tačiau jei norite sutaupyti šiek tiek laiko, vištieną galite iškepti ir keptuvėje. Tokiu atveju kepkite ją apie 8 minutes ant vidutinės ugnies, o po pirmų kelių minučių apverskite.

– Agnius

5 žingsnis. Kol vištiena kepa, pasiruoškite padažą (į dubenėlį įpilkite 60 gramų skysto medaus, 60 gramų sojų padažo, vieną valgomąjį šaukštą (15 gramų) sezamų aliejaus, vieną valgomąjį šaukštą (15 gramų) ryžių acto bei dvi skilteles česnako) ir likusį maistą (pavyzdžiui, ryžius ir daržoves).

Jeigu padažui trūks saldumo, kitą kartą gamindami galite jį papildyti vienu valgomuoju šaukštu rudojo cukraus.

6 žingsnis. Vištienai iškepus, palikite ją pastovėti 5 minutėms. Per tą laiką įkaitinkite keptuvę ant stiprios ugnies ir supilkite padažą. Jam užvirus, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir troškinkite kelias minutes, nuolat maišydami. Kai padažas šiek tiek sutirštės, užpilkite jį ant vištienos ir gerai apvoliokite, kad ji tolygiai pasidengtų.

Pilant padažą į keptuvę, šaukštu gerai iškrapštykite medų iš indo, kad jame neliktų jo likučių.

Vištienos kinietiškai gaminimo eiga (5–6 žingsniai).

Vištieną kinietiškai pabarstykite sezamų sėklomis, smulkintais svogūno laiškais (nebūtina) ir patiekite (iš viso gaunasi 4 porcijos).

Kinietiška vištiena.

Šios kiniškos vištienos vienoje porcijoje yra 33 gramai baltymų, 15 gramų riebalų, 23 gramai angliavandenių ir vos 350 kalorijų, todėl ji puikiai tinka laikantis mitybos planoprotarpinio badavimo ar metant svorį.

Vištiena kinietiškai: DUK

Ką daryti, jeigu maišant vištieną su padažu džiūvėsėliai nenori laikytis?
Tikėtina, kad vištiena nepakankamai gerai buvo išmirkyta kiaušiniuose. Prieš apvoliojant džiūvesėliuose, kruopščiai panardinkite vištieną į suplaktus kiaušinius, kad visas jos paviršius tolygiai pasidengtų.

Ką daryti, jei padažo neužtenka visai vištienai apvolioti?
Šis padažo kiekis yra skirtas 500 gramų vištienos. Jeigu gaminate daugiau vištienos, reikia žemiau esančioje recepto kortelėje pasirinkti didesnį porcijų kiekį. Visgi, jei padažo vis tiek nepakanka, galite jį praskiesti nedideliu kiekiu vandens (apie 50 ml).

Kiek laiko galima laikyti vištieną kinietiškai šaldytuve arba šaldiklyje?
Gerai uždengta traški vištiena kinietiškai šaldytuve gali būti laikoma iki 3 dienų. Tiesa, kitą dieną ji nebebūna tokia traški, tačiau padažas dar labiau įsigeria į vištieną, todėl kai kuriems žmonėms ji tampa dar skanesnė. Taip pat ją galite užšaldyti ir šaldiklyje, palikdami ten iki mėnesio.

Daugiau vištienos receptų

Jeigu patiko ši vištiena kinietiškai, nepamirškite palikti teigiamo atsiliepimo! Labai įdomu sužinoti apie jūsų patirtį, išbandant šį receptą.

Spausdinti

Sveika ir traški vištiena kinietiškai

5 žvaigždutės 4 žvaigždutės 3 žvaigždutės 2 žvaigždutės 1 žvaigždutė

Nėra atsiliepimų

Vištiena kinietiškai – ne veltui vienas populiariausių kinų virtuvės patiekalų! Šiame recepte rasite sveikesnę alternatyvą, kuri nė kiek nenusileidžia skoniu ir paruošimo paprastumu klasikinei versijai.

  • Autorius: Agnius
  • Bendras laikas: 30 minučių
  • Kiekis: 4 1x

Ingredientai

Skalė

Vištienai:

  • 500 g vištienos filė.
  • 2 kiaušiniai.
  • 60 g panko džiūvesėlių.
  • Žiupsnelis druskos ir pipirų.
  • 6 sek. purškiamo alyvuogių aliejaus.

Padažui:

  • 60 g skysto medaus.
  • 60 g sojų padažo.
  • 1 valg. š. (15 g) sezamų aliejaus.
  • 1 valg. š. (15 g) ryžių acto.
  • 2 skiltelės česnako.

Patiekimui:

  • Saujelė sezamo sėklų.
  • Saujelė smulkintų svogūno laiškų (nebūtina).

Gaminimo eiga

Įjunkite orkaitę, pasirinkdami iš viršaus ir apačios režimą, ir palikite ją kaitintis iki 200°C temperatūros. Ištraukite skardą, padenkite ją kepimo popieriumi ar folija, užpurškite arba apšlakstykite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir palikite netoli savęs. Kol orkaitė kaitinasi, atlikite 1–2 žingsnius.

1. 500 gramų vištienos supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, perkelkite į dubenėlį ir apibarstykite druska bei pipirais.

Vištienos kinietiškai gaminimo eiga (1 žingsnis).

2. Paruoškite dar du  dubenėlius: viename išplakite du kiaušinius su druska ir pipirais, o kitame suberkite 60 gramų panko džiūvesėlių.

Vištienos kinietiškai gaminimo eiga (2 žingsnis).

3. Po vieną pamerkite vištienos kubelius į plaktus kiaušinius ir apvoliokite džiūvėsėliuose, kol jie bus tolygiai padengti.

Vištienos kinietiškai gaminimo eiga (3 žingsnis).

4. Perkelkite skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 20–25 minutes, kol vištiena gerai apskrus.

Vištienos kinietiškai gaminimo eiga (4 žingsnis).

5. Kol vištiena kepa, pasiruoškite padažą (į dubenėlį įpilkite 60 gramų skysto medaus, 60 gramų sojų padažo, vieną valgomąjį šaukštą (15 gramų) sezamų aliejaus, vieną valgomąjį šaukštą (15 gramų) ryžių acto bei dvi skilteles česnako) ir likusį maistą (pavyzdžiui, ryžius ir daržoves).

Vištienos kinietiškai gaminimo eiga (5 žingsnis).

6. Vištienai iškepus, palikite ją pastovėti 5 minutėms. Per tą laiką įkaitinkite keptuvę ant stiprios ugnies ir supilkite padažą. Jam užvirus, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir troškinkite kelias minutes, nuolat maišydami. Kai padažas šiek tiek sutirštės, užpilkite jį ant vištienos ir gerai apvoliokite, kad ji tolygiai pasidengtų.

Vištienos kinietiškai gaminimo eiga (6 žingsnis).

Vištieną kinietiškai pabarstykite sezamų sėklomis, smulkintais svogūno laiškais (nebūtina) ir patiekite (iš viso gaunasi 4 porcijos).

Vištienos kinietiškai receptas.

Pastebėjimai

  • Jeigu norite sutaupyti šiek tiek laiko, vištieną galite iškepti ir keptuvėje, kepdami apie 8 minutes ant vidutinės ugnies, o po pirmų kelių minučių apversdami.
  • Pilant padažą į keptuvę, šaukštu gerai iškrapštykite medų iš indo, kad jame neliktų jo likučių.
  • Jei padažui trūks saldumo, kitą kartą gamindami galite jį papildyti vienu valgomuoju šaukštu rudojo cukraus.

Energinė vertė

  • Porcijų kiekis: 1
  • Kalorijos: 360
  • Riebalai: 15
  • Angliavandeniai: 23
  • Baltymai: 33

Patiko straipsnis? Pasidalinkite juo su daugiau žmonių!

Parašykite komentarą

Recepto įvertinimas 5 žvaigždutės 4 žvaigždutės 3 žvaigždutės 2 žvaigždutės 1 žvaigždutė