Gardi lašiša orkaitėje su medaus glaistu

Photo of author

Publikavo Agnius

Pagaminę lašišą orkaitėje su šiuo medaus glaistu, nebenorėsite jos ruošti kitaip. Sveika, greita ir be galo gardu!

Jeigu iki šiol keptą lašišą valgydavote be priedų arba pagardindavote tik citrinos sultimis ar žolelėmis, turite išbandyti šį receptą. Net ir patys išrankiausi valgytojai negalės atsitraukti nuo savo lėkštės, o svečiai klaus, kas čia per marinatas.

Be to, jis paruošiamas tik iš kelių paprastų ir maistingų ingredientų, o lašišai marinuotis užtenka vos 15 minučių.

Kodėl šis lašišos orkaitėje receptas?

  • Sveikas pasirinkimas. Lašišos filė – ne tik puikus Omega-3 riebalų rūgščių, bet ir baltymų, vitamino B12, seleno ir net kolageno šaltinis, ypač jei ją valgote su odele. Tuo tarpu į medaus glaisto sudėtį taip pat įeina tik sveiki produktai: medus, sojų padažas, sezamų aliejus, imbieras ir česnakas.
  • Greitas paruošimas. Taip, perskaitėte teisingai: marinatą sudaro vos penki maistingi ingredientai, kuriuos tikriausiai jau turite savo virtuvėje. Dar geriau – marinavimui užtenka vos 15 minučių, todėl visas lašišos filė orkaitėje paruošimas, nuo marinavimo iki iškepimo, neužtruks ilgiau nei 35 minutes. O jeigu ją pamarinuosite iš anksto – ir dvigubai trumpiau!
  • Universalus patiekalas. Maistinga sudėtis, lengvas pagaminimas ir be galo gardus skonis keptą lašišą orkaitėje su medumi padaro idealiu variantu tiek kasdienei vakarienei, tiek ypatingam vakarui su svečiais. Negana to, ją galima patiekti su įvairiais angliavandenių šaltiniais, tad, pavyzdžiui, jei nusibosta valgyti ryžius, juos galite pakeisti saldžiosiomis bulvėmis ir valgis įgaus visiškai kitokį skonį.

Recepto ingredientai

  1. Lašišos filė. Lašišos filė rekomenduočiau valgyti su odele, nes, kaip minėta, joje ne tik didelis gerųjų riebalų, vitaminų bei mineralų, bet ir nemažas baltymų kiekis. Vis dėlto, jeigu jos negalite pakęsti, ją nupjaukite. Taip pat, jei norite sutaupyti, kadangi lašiša nėra pigiausias produktas, palaukite akcijų, įsigykite didesnį jos kiekį ir užšaldykite.
  2. Skystas medus. Natūralus medaus saldumas puikiai dera su riebia lašišos tekstūra bei subtiliu jos skoniu, o kaitinamas karamelizuojasi ir suformuoja ant jos patrauklų, blizgantį glaistą. Tiesa, svarbu rinktis skystą medų, kad marinatas lengvai susimaišytų.
  3. Sojų padažas. Sojų padažas marinatui suteikia sūrumo, kuris subalansuoja medaus saldumą. Rekomenduoju naudoti švelnų sojų padažą, jog nebūtų pernelyg sūru.
  4. Sezamų aliejus. Sezamų aliejus praturtina medaus glaistą sodriu sezamų aromatu. Geriau rinktis šaltai spaustą nerafinuotą alyvuogių aliejų, nes jame išsaugoma daugiau vertingųjų medžiagų. Be to, man šiame recepte labiau patinka įprastas sezamų aliejus, o ne skrudintas, kadangi jo skonis, mano manymu, čia būna kiek per stiprus.
  5. Imbieras. Imbieras glaistui priduoda malonaus aštrumo ir gaivinančio, šiek tiek citrusinio poskonio. Norėdami pasiekti geriausią skonį, rinkitės šviežią imbierą, bet jei jo neturite, galite naudoti ir maltą imbierą.
  6. Česnakas. Česnakas dar labiau išryškina marinato skonį.

Orkaitėje keptą lašišą rekomenduoju apibarstyti sezamų sėklomis, kurie  suteikia papildomo estetinio žavesio ir traškumo.

Įrašo pabaigoje esančioje recepto kortelėje rasite visą ingredientų sąrašą su tiksliais kiekiais.

Ingredientų alternatyvos

  • Lašišų filė. Nors šis receptas yra apie orkaitėje keptą lašišą, medaus glaistas puikiai tinka ir su kitoms žuvimis bei mėsa, ypač kepta vištienos krūtinėle arba šlaunelių mėsa.
  • Skystas medus. Vietoje medaus galima naudoti klevų sirupą, kuris yra gana panašaus skonio.
  • Sojų padažas. Sojų padažas gali būti pakeistas vorčesterio arba kokosų aminų padažu.
  • Sezamų aliejus. Sezamų aliejų galite pakeisti riešutų (pavyzdžiui, žemės ar graikinių riešutų), avokadų arba alyvuogių aliejumi.
  • Imbieras. Vietoje imbiero galima naudoti čili pipirus arba Dijon garstyčias.

Dažniausiai užduodami klausimai

Kiek laiko marinuoti lašišą su medaus glaistu?
Lašišą su medaus glaistu reikia marinuoti bent 15 minučių, bet ne ilgiau kaip 12 valandų. Todėl ją galima paruošti tiek skubant, tiek norint marinatą palikti per naktį arba nuo ryto iki vakaro.

Ar lašiša gali būti paruošta keptuvėje?
Paprastai lašišos filė ruošiama orkaitėje, nes ji iškepa tolygiau, jai pakanka mažiau aliejaus ir didžioji dalis žuvies kvapo lieka orkaitės viduje, o ne pasklinda po virtuvę. Tačiau ją galima paruošti ir keptuvėje. Lašišą keptuvėje kepkite ant vidutinės ugnies 8–10 minučių, praėjus pusei kepimo laiko ją apversdami. Kepimo pabaigoje supilkite po marinavimo likusį padažą.

Kiek laiko šaldytuve arba šaldiklyje galima laikyti lašišą su medaus glaistu?
Kepta lašiša su medaus glaistu sandariame indelyje šaldytuve gali būti laikoma iki 3 dienų, o šaldiklyje – iki 3 mėnesių. Tiesa, po marinavimo likęs padažas prie lašišos šaldytuve turėtų būti laikomas atskirai.

Su kuo geriausia valgyti keptą lašišą?
Kepta lašišos filė puikiai tinka su įvairiais garnyrais: bulvėmis (man labiausiai patinka su saldžiosiomis bulvėmis), ryžiais, bolivine balanda, makaronais ir įvairiomis daržovėmis.

Žemiau pateiktoje recepto kortelėje rasite išsamias instrukcijas, kaip paruošti šią lašišą orkaitėje.

Lašišos orkaitėje receptas.

Gardi lašiša orkaitėje su medaus glaistu

Agnius
Dar nėra įvertinimų
Paragavę lašišą orkaitėje su šiuo tobulu medaus glaistu, nebenorėsite grįžti atgal. Greita, sveika ir be galo skanu!
Pasiruošimas: 20 minutės
Gaminimas: 15 minutės
Iš viso: 35 minutės
Porcijos: 4
Kalorijos: 363

Ingredientai
  

Pagrindiniai:

  • 500 g lašišos filė
  • 80 g skysto medaus
  • 60 g švelnaus sojų padažo
  • 1 valg. š. sezamų aliejaus
  • 1 arb. š. imbiero, sutrinto
  • 2 vnt. česnako galvutės, sutrintos

Patiekimui:

  • 1 sauj. sezamo sėklų (nebūtina)

Įranga

  • Virtuvinės svarstyklės - Visą maistą, išskyrus nedidelį skysčių kiekį, rekomenduoju sverti virtuvinėmis svarstyklėmis. Maisto produktai turi būti sveriami žali, prieš juos verdant, kepant ar kitaip termiškai apdorojant. Tirštiems produktams, pavyzdžiui, majonezui, geriausia pasitelkti atvirkštinio svėrimo metodą, kaip parodyta šiame vaizdo įraše.
  • Orkaitė
  • Keptuvė

Instrukcijos
 

  • Į dubenėlį supilkite medų, sojų padažą ir sezamų aliejų, įspauskite imbiero bei česnako ir viską gerai išmaišykite.
    Lašišos orkaitėje instrukcijos: 1 žingsnis.
  • Lašišos filė perkelkite į sandarų plastikinį maišelį arba indą, supilkite marinatą, tolygiai jį paskirstykite ir palikite šaldytuve bent 15 minučių.
    Lašišos orkaitėje instrukcijos: 2 žingsnis.
  • Pabaigus marinuoti, lašišą perkelkite ant kepimo skardos, o po marinavimo likusį padažą palikite maišelyje arba inde. Ją kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 12–15 minučių.
    Lašišos orkaitėje instrukcijos: 3 žingsnis.
  • Kol lašiša kepa, įkaitinkite keptuvę ant aukštos ugnies ir supilkite likusį padažą. Jam užvirus, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir pakepkite kelias minutes nuolat maišydami.
    Lašišos orkaitėje instrukcijos: 4 žingsnis.
  • Keptą lašišą apliekite pakeptu medaus glaistu ir (jei norite) apibarstykite sezamų sėklomis bei patiekite su norimais priedais.
    Lašišos orkaitėje instrukcijos: 5 žingsnis.

Pastebėjimai

  • Neperkepkite lašišos orkaitėje! Po 12 minučių patikrinkite, ar ji jau iškepė. Jei švelniai paspaudus šakute lašiša lengvai atsiskiria į gabalėlius, ją jau galima ištraukti iš orkaitės.
  • Jeigu dalį iškeptos lašišos valgysite vėliau, nesupilkite į keptuvę viso po marinavimo likusio padažo ir pasilikite jo kitam valgymui.

Maistingumas

Kiekis: 1 porcija (be priedų)Kalorijos: 363 kcalAngliavandeniai: 19 gBaltymai: 26 gRiebalai: 21 g

Pasidalinkite straipsniu su daugiau žmonių!

Parašykite komentarą

Recepto įvertinimas