Avižinė košė – vienas sveikiausių pusryčių patiekalų, tačiau dažnai po jos greitai išalkstama. Įmaišius į košę varškės, ji taps daug sotesnė ir kremiškesnė!

Kodėl šis avižinės košės receptas?
Dauguma mūsų, suvalgę avižinę košę pusryčiams, po valandos ar dviejų vėl norime valgyti. Štai tau ir sveiki pusryčiai! Kas iš to, kad patiekalas yra sveikas ir nekaloringas, jei nuo jo nepasisotiname?
Problema su įprasta avižų koše – jai trūksta baltymų, kurie yra pagrindinė priežastis, kodėl ilgiau jaučiamės sotūs. Todėl įmaišius į avižinių dribsnių košę šiek tiek varškės, baltymų kiekis smarkiai padidėja ir ji tampa daug sotesnė.
Nors avižinė košė su varške skamba keistai, iš tikrųjų tai puikus derinys, suteikiantis jai ne tik daugiau sotumo, bet ir papildomo kremiškumo. Net ir tie, kurie paprastai nemėgsta varškės, išbandę šį receptą, dažniausiai lieka maloniai nustebinti. Nemeluoju!
Skanaus!
– Agnius

Kokias avižas geriausia rinktis košei?
Maisto prekių parduotuvėse galima įsigyti įvairių rūšių avižų, tačiau ne visos avižinės kruopos yra vienodos. Jos skiriasi apdorojimu, kuris keičia košės gaminimo laiką ir tekstūrą.
Avižų kruopos įprastai skirstomos į tris pagrindines rūšis:
- Kapotos avižos. Tai mažiausiai apdorota avižų rūšis, suskaidyta į tris dalis. Dėl minimalaus apdorojimo jose išlieka daugiausia naudingųjų grūdo dalių, tokių kaip sėlenos, gemalai ir maistinės skaidulos. Kapotoms avižoms pagaminti reikia daugiau vandens, o tai lemia ilgesnį košės virimo laiką (bent 15 minučių) ir tvirtesnę jos tekstūrą.
- Viso grūdo avižiniai dribsniai. Šie avižų dribsniai yra apdorojami juos garinant ir suspaudžiant. Jiems taip pat būdingas didelis maistingumas ir skaidulų kiekis, bet toks apdorojimo būdas pagreitina jų paruošimą (užtenka 6–8 minučių virimo). Be to, viso grūdo avižiniai dribsniai pasižymi kremiškesne tekstūra nei kitų rūšių avižos.
- Greitai paruošiami avižiniai dribsniai. Tai labiausiai apdorota avižų rūšis, kurios pagaminimui pakanka vos kelių minučių. Priešingai nei teigia kai kurie vadinamieji mitybos specialistai, greitai paruošiami avižiniai dribsniai nėra mažiau maistingi už kitas avižas. Jie skiriasi tik tuo, kad yra dar labiau susmulkinti. Esminis jų trūkumas – verdant praranda dalį savo konsistencijos, todėl neturi tokios kremiškos tekstūros.

Gaminant avižinę košę, rekomenduoju naudoti stambesnius viso grūdo avižinius dribsnius, kurie ne tik išverda pakankamai greitai, bet ir turi skaniausią, kremiškiausią tekstūrą.
Žinoma, pilno grūdo avižinę košę galite pagaminti ir su smulkesnėmis, greitai paruošiamomis avižomis, tačiau ji nebus tokia kremiška.

Sočiausia avižinė košė (4 skoniai)
Ingredientai
Pagrindiniai:
- 50 g viso grūdo avižinių dribsnių
- 1 žiupsn. druskos
- 100 ml vandens
- 100 ml pieno
- ¼ arb. š. cinamono
- 50 g grūdėtos varškės
- 1 arb. š. medaus arba klevų sirupo
1 pagardų idėja:
- 15 g 100 % riešutų kremo
- ½ vnt. banano, pjaustyto vid.
2 pagardų idėja:
- 15 g graikinių riešutų, smulkintų
- ½ vnt. obuolio, pjaustyto vid.
- 1 žiupsn. cinamono
3 pagardų idėja:
- 15 g migdolų, smulkintų
- 75 g šilauogių
4 pagardų idėja:
- 15 g juodojo šokolado, smulkinto
- 5 g kokoso drožlių
Instrukcijos
- Į puodą įberkite avižinių dribsnių ir druskos. Laikydamiesi 4:1 skysčio ir avižų santykio, įpilkite pieno bei vandens.
- Užkaiskite ir avižinę košę virkite ant vidutinės–aukštos ugnies 6–8 minutes, vis pamaišydami mentele.
- Baigus virti avižų košę, puodą nuimkite nuo ugnies, įdėkite grūdėtos varškės ir išmaišykite.
- Košę perkelkite į dubenėlį, papildykite medumi arba klevų sirupu ir viską dar kartą gerai išmaišykite.
- Avižinių dribsnių košę patiekite su norimais pagardais. Šįkart ją pagardinau riešutų kremu ir pjaustytu bananu.
Pastebėjimai
- Varškę dėkite baigus virti avižinę košę, o ne prieš pradedant, kitaip pasikeis jos tekstūra ir ji nebetiks prie avižų.
- Jeigu mėgstate skystesnę avižų košę, ją virkite apie 6 minutes, o jei tirštesnę – apie 8 minutes.
- Verdant košę, nepamirškite nuolat maišyti, kad avižos nepriliptų prie puodo dugno.
- Kol verda avižinių dribsnių košė, pasiruoškite pagardus, jog sutaupytumėte laiko.
- Avižinę košę galite paruošti ir mikrobangų krosnelėje, tačiau jos tekstūra gali šiek tiek nukentėti. Norėdami ją išvirti mikrobangų krosnelėje, naudokite didesnį dubenėlį (kaitinant avižos išsipučia) ir šildykite jas aukštoje arba vidutinėje temperatūroje 2–3 minutes. Jei košė vis dar per skysta, dar 30 sekundžių pašildykite ją, kad sutirštėtų. Baigus šildyti, į dubenėlį įdėkite cinamono, varškės bei natūralaus saldiklio ir viską gerai išmaišykite.
Įranga
- Virtuvinės svarstyklės - maisto produktai turi būti sveriami žali, prieš juos verdant, kepant ar kitaip termiškai apdorojant
- Puodas arba mikrobangų krosnelė
Labai gardi košė, ką tik valgiau pusryčiams, tikrai labai patiko. Gardinau tarkuotu obuoliu. Ačiū už receptą.
Džiugu, kad patiko!