Sočioji kiaušinienė su varške

Photo of author

Publikavo Agnius

Išbandykite kiaušinienę kitaip, suteikdami jai dar daugiau baltymų ir tobulą purumą. Ši kiaušinienė su varške pasirūpins, kad ilgai jaustumėtės sotūs!

Paprasta kiaušinienė su pienu yra puiku. Bet sočioji kiaušinienė su varške yra dar geriau.

Nebijokite – net jei ir nemėgstate varškės, jos skonio visiškai nepajusite. Priešingai, nustebsite, kokia puri kiaušinienė taps.

Kodėl šis kiaušinienės receptas?

  • Sveikas pasirinkimas. Populiarus mitas, kad kiaušinio trynyje esantis cholesterolis didina blogojo MTL cholesterolio lygį, mokslininkų jau seniai paneigtas.1 2 3 Todėl bijoti kiaušinius įtraukti į sveiką mitybą nėra pagrindo. Anaiptol – kiaušiniuose, o ypač jų tryniuose, gausu gerųjų riebalų ir vitaminų A, D, E, K. Štai kodėl kiaušinienė yra sveikas pasirinkimas.
  • Dar daugiau baltymų. Kiaušiniai taip pat išsiskiria nemažu baltymų kiekiu (trijuose vidutinio dydžio kiaušiniuose – apie 15 gramų baltymų). Kaip žinia, baltymai ne tik padeda auginti raumenų masę, bet ir yra pagrindinė priežastis, kodėl ilgiau jaučiamės sotūs. Tad padidinus jų kiekį, kiaušinienė taps dar sotesnė. Pagal šį receptą paruošta kiaušinienė su varške turi mažiau nei 300 kalorijų ir net 24 gramus baltymų vienoje porcijoje.
  • Vos 10 minučių tobulam purumui. Tik 10 minučių – tiek tereikia šiai kiaušinienei paruošti. Dėl to tai ji puikiai tinka skubantiems rytais. Negana to, varškė, užuot suteikusi stiprų poskonį, kiaušinius padaro puresnius, ką gana sunku pasiekti gaminant įprastą plaktą kiaušinienę.
Kiaušinienė su varškė.

Recepto ingredientai

  1. Kiaušiniai. Šiame recepte naudojami vidutinio dydžio (M) kiaušiniai, tačiau tiks ir dideli (L) kiaušiniai.
  2. Pusriebė varškė. Šio kiaušinienės recepto paslaptis slypi pusriebėje (9 proc. riebumo) varškėje. Taip, ji turi šiek tiek didesnį kalorijų ir mažesnį baltymų kiekį nei liesa varškė, bet, mano nuomone, tai neatsveria skonio pokyčio, ypač kai ši puri kiaušinienė ir taip yra pakankamai liesa dėl mažo ingredientų kiekio. Be to, svarbu naudoti birią varškę, kuri parduodama maišeliuose, o ne 180 gramų pakuotėse, nes pastaroji mažiau tinka kiaušinienei. Taip pat gana populiaru ruošti kiaušinienę su grūdėta varške.
  3. Alyvuogių aliejus. Paprastai kiaušinienė kepama su sviestu, kuris turi daug sočiųjų riebalų ir nėra sveikas pasirinkimas. Asmeniškai, visą maistą kepu su alyvuogių aliejumi, kuris yra vienas maistingiausių (turi daug antioksidantų bei gerųjų riebalų) ir stabiliausių (praranda mažai vertingųjų medžiagų kepant).4 Alyvuogių aliejus beveik nesuteikia poskonio kepamam patiekalui, tad puikiai tinka kepti ir kiaušinienę. Žemesnėje temperatūroje kepamai kiaušinienei galima naudoti ypač tyrą alyvuogių aliejų, kurio rūkimo temperatūra yra iki 190 °C5, bet puikiai tiks ir švelnus maišytas. Beje, šiam receptui galite rinktis purškiamą ypač tyrą alyvuogių aliejų, kuris padeda sunaudoti mažesnį riebalų kiekį ir valgį iškepti dar liesiau.
Kiaušinienės ingredientai.

Kiaušinienę mėgstu apibarstyti laiškiniais česnakais, kurie suteikia švelnų česnako aromatą.

Tačiau ji gali būti pagardinta ir kitomis žolelėmis ar priedais:

  • Žolelės: bazilikai, čiobreliai, raudonėliai, krapai, petražolės.
  • Daržovės: svogūnai, paprikos, grybai, špinatai, pomidorai.
  • Sūris: čederis, mocarela, parmezanas, feta.
  • Padažai: pomidorų, pesto, garstyčių.

Įrašo pabaigoje esančioje recepto kortelėje rasite visą ingredientų sąrašą su tiksliais kiekiais.

Ingredientų alternatyvos

  • Pusriebė varškė. Kaip jau minėjau, šiame recepte galima naudoti ir liesą varškę, bet ji kiaušinienei nesuteiks tokios purios tekstūros. Taip pat daug kas mėgsta rinktis grūdėtą varškę. Žinoma, kiaušinienė gali būti paruošta ir be varškės, tačiau tokiu atveju patiekalas praras baltymų ir purumo.
  • Alyvuogių aliejus. Vietoje alyvuogių aliejaus gali būti naudojamas bet koks kepimo aliejus arba sviestas.

Dažniausiai užduodami klausimai

Ką daryti, jei kepant kiaušinienė išsausėja?
Greičiausiai kiaušinienę kepate per aukštoje temperatūroje ir (arba) per ilgai. Svarbu ją kepti tinkamoje temperatūroje (ant vidutinės ar net žemos ugnies) ir neperkepti (nuimti nuo ugnies, kol ji dar yra minkšta ir šiek tiek drėgna).

Kiek laiko šaldytuve galima laikyti kiaušinienę?
Kiaušinienė sandariame indelyje šaldytuve gali būti laikoma iki 3 dienų. Tačiau šaldytuve kiaušinienė praranda purumą ir minkštumą, todėl geriausia ją valgyti iškart, ypač kai ji taip greitai pagaminama.

Su kuo geriausia valgyti kiaušinienę?
Kiaušinienė su varške yra pakankamai skani bei soti, todėl gali būti valgoma ir viena, tačiau ji puikiai tinka ir su skrudinta duona bei tortilijomis (rekomenduoju rinktis daug skaidulų turinčius viso grūdo variantus), daržovėmis, šonine ar dešrelėmis.

Žemiau pateiktoje recepto kortelėje rasite išsamias instrukcijas, kaip paruošti šią kiaušinienę.

Kiaušinienės receptas.

Sočioji kiaušinienė su varške

Agnius
52 balsų
Išbandykite kiaušinienę kitaip, suteikdami jai dar daugiau baltymų ir tobulą purumą. Ši kiaušinienė su varške pasirūpins, kad ilgai jaustumėtės sotūs!
Pasiruošimas: 5 minutės
Gaminimas: 5 minutės
Iš viso: 10 minutės
Porcijos: 1
Kalorijos: 281

Ingredientai
  

  • 3 vnt. kiaušinio M
  • 1 žiupsn. druskos ir maltų pipirų
  • 50 g birios varškės 9%
  • ½ arb. š. alyvuogių aliejaus ypač tyro
  • 1 sauj. laiškinių česnakų, smulkintų arba džiovintų (nebūtina)

Įranga

  • Virtuvinės svarstyklės - Visą maistą, išskyrus nedidelį skysčių kiekį, rekomenduoju sverti virtuvinėmis svarstyklėmis. Maisto produktai turi būti sveriami žali, prieš juos verdant, kepant ar kitaip termiškai apdorojant. Tirštiems produktams, pavyzdžiui, majonezui, geriausia pasitelkti atvirkštinio svėrimo metodą, kaip parodyta šiame vaizdo įraše.
  • Keptuvė (nelimpančia danga)

Instrukcijos
 

  • Į dubenėlį įmuškite kiaušinius, įberkite druskos bei pipirų ir gerai išplakite.
    Kiaušinienės instrukcijos: 1 žingsnis.
  • Dubenėlį papildykite varške ir viską išmaišykite.
    Kiaušinienės instrukcijos: 2 žingsnis.
  • Keptuvę įkaitinkite ant vidutinės ugnies, tolygiai padenkite aliejumi ir supilkite kiaušinių bei varškės mišinį.
    Kiaušinienės instrukcijos: 3 žingsnis.
  • Kai kiaušinienės kraštai pradeda kietėti, mentele ją stumkite į keptuvės vidurį, kol ji visiškai sutirštės. Tai turėtų užtrukti apie 5 minutes.
    Kiaušinienės instrukcijos: 4 žingsnis.
  • Kiaušinienę su varške apibarstykite laiškiniais česnakais (jei norite) ir patiekite vieną arba su norimais priedais.
    Kiaušinienės instrukcijos: 5 žingsnis.

Pastebėjimai

  • Neperkepkite! Kiaušinienė gali labai greitai iškepti ir akimirksniu išsausėti.
  • Atminkite, kad kol kiaušinienę perkelsite į lėkštę ir pradėsite valgyti, įkaitusi ji dar keps pati. Dėl to ją geriau nuimti nuo ugnies prieš pat visiškai iškepant, kol ji dar yra minkšta ir šiek tiek drėgna.
  • Jeigu iškepus kiaušinienė su varške yra per mažai sūri, užberkite dar šiek tiek druskos. Varškė suteikia sūrumo, todėl geriau iškart nepadauginti druskos ir, jei trūksta, jos užberti pabaigus gaminti.

Maistingumas

Kiekis: 1 porcija (be priedų)Kalorijos: 281 kcalAngliavandeniai: 3 gBaltymai: 24 gRiebalai: 19 g

Daugiau receptų pusryčiams

Jeigu jums patiko šis receptas, būčiau labai dėkingas, jei įvertintumėte jį teigiamai ir paliktumėte atsiliepimą. 👌

Pasidalinkite straipsniu su daugiau žmonių!

4 komentarai apie “Sočioji kiaušinienė su varške”

  1. 5 stars
    Sveiki,
    Labai skani kiaušinienė, soti ir puri. Gaminau su liesa varške, prie jos aš pripratusi, tai laabai skanu.
    Dėkui už gerą pusryčių idėją.

    Atsakyti
5 iš 2 balsų

Parašykite komentarą

Recepto įvertinimas