Šie spagečiai su padažu paruošiami vos per 30 minučių, pasižymi nepaprastai sveika sudėtimi, o sezamų padažas suteikia jiems nepamirštamą skonį. Todėl nenuostabu, kad tai vienas mėgstamiausių mano patiekalų!
Aš paprastas žmogus. Jeigu patiekalas yra sveikas, skanus, liesas ir greitas – man jis patiks. Na, gerai, gal ir ne toks paprastas… Bet, laimei, tokie receptai egzistuoja!
Šįkart noriu pasidalinti dar vienu Azijos virtuvės patiekalu – spagečiais su vištiena ir sezamų padažu. Prieš daugybę metų šį receptą atradau Pinch of Yum tinklaraštyje, ir su keliais pakeitimais, reguliariai jį gaminu iki šiol.
Spagečiai su padažu paruošiami vos per 30 minučių ir pasižymi nepaprastai sveika sudėtimi. Na, o sezamų padažas, suteikiantis jiems nepamirštamą skonį, neabejotinai pakerės jūsų širdį skrandį. 😍
Turinys
Kodėl šis spagečių su padažu receptas?
- Sveikas. Viso grūdo spagečiai, vištienos filė, agurkas, sojų pupelės ir sezamų padažas… Sveikiau nelabai rasi.
- Skanus. Atsibodo spagečiai su pomidorų padažu? Šis bowl’sas su švelniu kreminiu sezamų padažu leis atrasti naują spagečių skonių pasaulį!
- Liesas. Skaniuose padažuose paprastai begalė kalorijų. Tačiau šis spagečių padažas išsiskiria ne tik sveika, bet ir liesa sudėtimi, kaip ir kiti šio recepto ingredientai.
- Greitas. Žinote, kas yra jėga? Patiekalas, kuris ne tik sveikas, skanus bei liesas, bet ir greitai pagaminamas. Šie spagečiai su padažu būtent tokie: juos paruošite vos per 30 minučių!
Spagečių su padažu ingredientai
- Spagečiai. Šiame recepte rekomenduoju naudoti viso grūdo dalių spagečius, kurie turi kur kas daugiau skaidulų ir kitų naudingųjų medžiagų nei paprasti spagečiai. Aš labiausiai mėgstu LA MOLISANA viso grūdo spagečius (kuriuos naudojau ir šiame recepte), tačiau ne ką prastesnis pasirinkimas yra pigesni WELL DONE (Maxima) prekės ženklo pilno grūdo spagečiai.
- Vištienos filė. Šiam patiekalui patariu rinktis vištienos filę (be odelės), o ne šlaunelių mėsą. Vištienos krūtinėlės ne tik yra šiek tiek liesesnės, bet ir labiau dera su kitais šio recepto ingredientais.
- Vištienos prieskoniai. Vištienos filę galite pagardinti bet kuriuo vištienos prieskonių mišiniu.
- Alyvuogių aliejus. Įprastai kepimui naudojami rafinuoti – saulėgrąžų ir rapsų – augaliniai aliejai. Deja, rafinavimo – perdirbimo – metu panaikinama didžioji dalis gerųjų riebalų ir kitų vertingųjų medžiagų, todėl šie aliejai beveik neturi maistinės vertės. Štai kodėl beveik visą maistą (net ir blynus su bananais) kepu su šaltai spaustu alyvuogių aliejumi, prarandančiu mažiausiai naudingųjų medžiagų kepant.1 Beje, naudoju purškiamą alyvuogių aliejų, kuris padeda sunaudoti mažesnį riebalų kiekį ir valgį iškepti dar liesiau.
- Žaliosios sojų pupelės (edamame). Žaliosios sojų pupelės išsiskiria ne tik antioksidantų, vitaminų bei mineralų, bet ir baltymų gausa (net 12 gramų baltymų per 100 g produkto). Ne veltui jos laikomos vienu iš septynių japonų virtuvės stebuklų ir yra neatsiejama ilgiausiai pasaulyje gyvenančių Okinavos salos gyventojų sveikos mitybos dalis. Noriu tik patikslinti, kad kalba eina apie žaliąsias (edamame rūšies) sojų pupeles. Lietuvoje jas galima rasti Maxima (DIAMOND prekės ženklas) ir Promo (SHIRAKIKU) parduotuvėse, šaldytų produktų skyriuose.
- Agurkas. Mes, lietuviai, rasime būdų, kaip įterpti agurką net ir į azijietiškus patiekalus (juokiasi). Bet jeigu rimtai, agurkas suteikia valgiui gaivumo!
- Sezamų pasta (tahini). Sezamų sėklų pasta, dar kitaip žinoma kaip tahini, yra esminis sezamų padažo ingredientas. Ją rasite beveik visose didesnėse maisto prekių parduotuvėse, Azijos virtuvės ar egzotinių produktų skyriuose.
- Sojų padažas. Kitas itin svarbus sezamų padažo ingredientas. Rekomenduočiau rinktis lengvą sojų padažo rūšį, kad nebūtų pernelyg sūru.
- Sezamų aliejus. Kaipgi sezamų padažas be sezamų aliejaus? Čia tiks bet kuris šalto spaudimo sezamų aliejus. Svarbiausia, kad jis būtų šaltai spaustas, nes taip išsaugoma daugiau vertingujų medžiagų. Man šiame recepte labiau patinka įprastas sezamų aliejus, o ne skrudintas, kurio skonis, mano manymu, yra kiek per stiprus.
- Ryžių actas. Ryžių actas sujungia visus padažo ingredientus į vientisą sezamų skonio harmoniją. Tiesa, galima naudoti ir kitą actą, kaip obuolių ar baltojo vyno, tačiau man ryžių actas šiame recepte tinka labiausiai.
- Česnakas. Česnakas dar labiau išryškina padažo skonį.
- Aitriųjų paprikų padažas (sriracha). Nedidelis srirachos kiekis puikiai papildo sezamų padažą, suteikdamas jam pikantiškumo.
- Sezamų sėklos. Sezamų sėklos ne tik suteikia patiekalui estetinio žavesio, bet ir praturtina jį lengvu kartumu bei maloniu traškumu.
Ingredientų alternatyvos
- Viso grūdo spagečiai. Nors tai ir mažiau maistingas angliavandenių šaltinis, viso grūdo spagečius galima pakeisti paprastais spagečiais. Taip pat, jei spagečių neturite, galite naudoti kitos formos makaronus.
- Vištienos filė. Šiam patiekalui galite naudoti ir kitą mėsą (kakalutieną, kiaulieną ar jautieną). Jeigu nevalgote mėsos, ją galite pakeisti tofu arba augaline mėsa.
- Alyvuogių aliejus. Kepimui galima rinktis bet kokį kitą nerafinuotą aliejų. Žinoma, kepti galite ir su rafinuotais aliejais, tačiau tai nėra sveiki kepimo metodai.
- Žaliosios sojų pupelės (edamame). Žaliąsias (edamame rūšies) sojų pupeles galite pakeisti paprastomis žaliosiomis pupelėmis, bet jos taip nederės šiame recepte.
- Agurkas. Agurką galima pakeisti pomidoru ar kita gaivia daržove, arba apskritai jo nedėti.
- Sezamų pasta (tahini). Tahini galite pakeisti anakardžių ar migdolų riešutu sviestu, tačiau turėkite omenyje, kad sezamų padažo skonis šiek tiek skirsis.
- Sezamų aliejus. Nors sezamų aliejus yra vienas svarbiausių sezamų padažo ingredientų, jis gali būti pakeistas riešutų (pavyzdžiui, žemės ar graikinių riešutų) arba avokadų aliejumi.
- Aitriųjų paprikų padažas (sriracha). Srirachos padažą galite pakeisti kitu aštriu aitriųjų paprikų padažu, arba apskritai nedėti. Visgi, srirachos suteikiamas pikantiškumas smarkiai išryškina sezamų padažo skonį, todėl rekomenduočiau jos nepraleisti.
- Ryžių actas. Kaip jau minėjau, ryžių actas gali būti pakeistas obuolių ar baltojo vyno actu.
- Sezamų sėklos. Jeigu neturite sezamų sėklų, jų galite apskritai nenaudoti. Skonio skirtumas bus minimalus, tik patiekalas praras dalį estetinio patrauklumo.
Kitame skyriuje arba straipsnio gale esančioje recepto kortelėje rasite tikslius ingredientų kiekius.
Kaip paruošti spagečius su padažu?
Įjunkite orkaitę, pasirinkdami iš viršaus ir apačios režimą, ir palikite ją kaitintis iki 200°C temperatūros. Kol orkaitė kaitinasi, atlikite 1–2 žingsnius.
1 žingsnis. Apie 250 gramų vištienos nuplaukite ir nusausinkite. Jei krūtinėlės per storos, perpjaukite jas pusiau skersai, kad gautumėte maždaug 1,5 cm storio gabalėlius.
Storesnes vištienos krūtinėles reikia kepti ilgiau, todėl jos gali gautis sausesnės. Dėl to kai kurie žmonės jas išmuša mėsos muštuku, tačiau tuomet vištiena neiškeps taip tolygiai, kaip kai ji yra supjaustoma į smulkesnius gabalėlius. Tiesa, krūtinėlių reikėtų nesupjaustyti per plonai (ne daugiau nei per pusę), kad vėliau jos neperkeptų.
2 žingsnis. Vištienos krūtinėles įdėkite į dubenėlį, apliekite dvejais arbatiniais šaukšteliais (10 gramų) alyvuogių (arba kito turimo aliejaus) ir apiberkite vištienos prieskoniais. Gerai jas išvoliokite, kad kiekviena krūtinėlės pusė būtų pilnai apgaubta aliejumi bei prieskoniais.
3 žingsnis. Vištieną perkelkite ant kepimo popieriumi arba folija dengtos skardos, apibarstykite druska ir kepkite apie 20 minučių iki 200°C temperatūroje įkaitintoje orkaitėje, kol vištiena bus gerai apskrudusi bei iškepusi viduje (įsmeigus šakutę, turėtų tekėti skaidrios, baltos, o ne rožinės sultys arba jos vidinė temperatūra pasiekti 75°C).
Iškepus, vištieną bent 5 minutėms palikite pastovėti, kad neišbėgtų jos sultys ir ji neišsausėtų.
Vištiena skanesnė orkaitėje 😋
Aš labiau mėgstu kepti vištieną orkaitėje, o ne keptuvėje, kur ji ne taip skaniai apskrusta.
Be to, orkaitėje galima iš anksto arba į priekį išsikepti daugiau vištienos ir ją vėliau panaudoti kitiems valgiams (laikant šaldytuve iki 3 dienų).
Tačiau jei norite sutaupyti šiek tiek laiko, vištieną galite išsikepti ir keptuvėje (kepant apie 8 minutes ant vidutinės ugnies ir po pirmų kelių minučių ją apverčiant).
– Agnius
4 žingsnis. Kol vištiena kepa, užvirkite 100 gramų spagečių pagal nurodymus ant pakuotės.
Makaronams išvirus, juos nuvarvinkite per sietelį ir nuskalaukite šaltu vandeniu, kad jie neliptų.
5 žingsnis. Vištienai kepant ir makaronams verdant, pasiruoškite padažą (į dubenėlį įpilkite du valgomuosius šaukštus (30 gramų) tahini, du valgomuosius šaukštus (30 gramų) sojų padažo, pusę valgomojo šaukšto (7,5 gramo) sezamų aliejaus, pusę valgomojo šaukšto (7,5 gramo) ryžių acto, pusę arbatinio šaukštelio (2,5 gramus) srirachos, vieną skiltelę česnako) ir jį praskieskite 30 ml vandens.
Iki visiško tobulumo aš sezamų padažą pagardinu puse arbatinio šaukštelio rudojo arba paprasto cukraus. Nesijaudinkite, tokio mažo cukraus kiekio bijoti nereikia! Taip pat, jei norite dar aštresnio padažo, galite naudoti daugiau srirachos.
6 žingsnis. Jeigu naudojate šaldytas edamame pupeles, likus 5 minutėms iki vištienos iškepimo, įdėkite 150 gramų jų į orkaitę kartu, kad atšiltų. Tuo tarpu susmulkinkite vieną vidutinį agurką.
7 žingsnis. Išimkite vištieną iš orkaitės ir leiskite jai pastovėti bent 5 minutes. Per tą laiką paruoškite du dubenėlius ir paskirstykite juose makaronus, pupeles bei agurką. Tada supjaustykite vištieną mažais gabalėliais, sudėkite į dubenėlius ir užpilkite padažu.
Jei patiekalą ruošiatės valgyti vėliau, visus ingredientus, išskyrus agurką, galite sudėti į vieną indą. Agurką smulkinkite tik prieš pat vartojimą ir nešildykite. Sezamų padažą taip pat užšaldykite atskirai ir užpilkite tik prieš patiekdami.
Spagečius su sezamų padažu ir vištiena pabarstykite sezamų sėklomis ir patiekite dviems asmenims.
Spagečiai su padažu (viena porcija) turi 48 gramus baltymų, 28 gramus riebalų, 38 gramus angliavandenių ir tik 600 kalorijų, todėl puikiai tinka laikantis mitybos plano, protarpinio badavimo ar metant svorį.
Spagečiai su padažu: DUK
Ar šiam receptui galima naudoti kitas daržoves?
Žinoma! Nors žaliosios (edamame rūšies) sojų pupelės ir agurkas puikiai tinka šiame patiekale, jas galite pakeisti brokoliais, morkomis, pomidorais ir kitomis mėgstamomis daržovėmis.
Ar spagečiai su sezamų padažu gali būti valgomi šalti?
O taip! Šie spagečiai su padažu gali būti valgomi tiek šilti, tiek šalti – kaip jums labiau patinka.
Kodėl vištiena gaunasi sausa ir kieta?
Iškepus, vištieną bent 5 minutėms palikite pastovėti, kad neišbėgtų jos sultys ir ji neišsausėtų. Taip pat vištienos neperkepkite: orkaitėje rekomenduojama kepti ją 20–25 minutes 180–200°C temperatūroje, o keptuvėje – 8–10 minučių ant vidutinės ugnies.
Daugiau vištienos receptų
- Skanios salotos su vištiena (be majonezo ir salierų)
- Sveiki makaronai su pesto
- Kepti ryžiai su kiaušiniu
- Sveiki mėsos kukuliai
- Sveika vištiena kinietiškai
- Sultinga vištienos krūtinėlė orkaitėje su citrininiu padažu
Jeigu patiko šie spagečiai su padažu, nepamirškite palikti teigiamo atsiliepimo! Labai įdomu sužinoti apie jūsų patirtį, išbandant šį receptą.
Spagečiai su sezamų padažu ir vištiena
Šie spagečiai su padažu paruošiami vos per 30 minučių, pasižymi nepaprastai sveika sudėtimi, o sezamų padažas suteikia jiems nepamirštamą skonį. Todėl nenuostabu, kad tai vienas mėgstamiausių mano patiekalų!
- Bendras laikas: 30 minučių
- Kiekis: 2 1x
Ingredientai
- 100 g spagečių.
- 250 g vištienos filė.
- Vištienos prieskoniai.
- 2 arb. š. (10 g) alyvuogių aliejaus.
- 150 g žaliųjų sojų pupelių (edamame).
- 1 vid. agurkas.
- Saujelė sezamų sėklų.
Sezamų padažui:
- 2 valg. š. (30 g) sezamų pastos (tahini).
- 2 valg. š. (30 g) sojų padažo.
- 1/2 valg. š. (7,5 g) sezamų aliejaus.
- 1/2 valg. š. (7,5 g) ryžių acto.
- 1/2 arb. š. (2,5 g) aitriųjų paprikų padažo (sriracha).
- 1 skiltelė česnako.
- 30 ml vandens.
- 1/2 arb. š. (2,5 g) rudojo cukraus (nebūtina).
Gaminimo eiga
Įjunkite orkaitę, pasirinkdami iš viršaus ir apačios režimą, ir palikite ją kaitintis iki 200°C temperatūros. Kol orkaitė kaitinasi, atlikite 1–2 žingsnius.
1. Apie 250 gramų vištienos nuplaukite ir nusausinkite. Jei krūtinėlės per storos, perpjaukite jas pusiau skersai, kad gautumėte maždaug 1,5 cm storio gabalėlius.
2. Vištienos krūtinėles įdėkite į dubenėlį, apliekite dvejais arbatiniais šaukšteliais (10 gramų) alyvuogių (arba kito turimo aliejaus) ir apiberkite vištienos prieskoniais. Gerai jas išvoliokite, kad kiekviena krūtinėlės pusė būtų pilnai apgaubta aliejumi bei prieskoniais.
3. Vištieną perkelkite ant kepimo popieriumi arba folija dengtos skardos, apibarstykite druska ir kepkite apie 20 minučių iki 200°C temperatūroje įkaitintoje orkaitėje, kol vištiena bus gerai apskrudusi bei iškepusi viduje (įsmeigus šakutę, turėtų tekėti skaidrios, baltos, o ne rožinės sultys arba jos vidinė temperatūra pasiekti 75°C).
4. Kol vištiena kepa, užvirkite 100 gramų spagečių pagal nurodymus ant pakuotės.
5. Vištienai kepant ir makaronams verdant, pasiruoškite padažą (į dubenėlį įpilkite du valgomuosius šaukštus (30 gramų) tahini, du valgomuosius šaukštus (30 gramų) sojų padažo, pusę valgomojo šaukšto (7,5 gramo) sezamų aliejaus, pusę valgomojo šaukšto (7,5 gramo) ryžių acto, pusę arbatinio šaukštelio (2,5 gramus) srirachos, vieną skiltelę česnako) ir jį praskieskite 30 ml vandens.
6. Jeigu naudojate šaldytas edamame pupeles, likus 5 minutėms iki vištienos iškepimo, įdėkite jas į orkaitę kartu, kad atšiltų. Tuo tarpu susmulkinkite agurką.
7. Išimkite vištieną iš orkaitės ir leiskite jai pastovėti bent 5 minutes. Per tą laiką paruoškite du dubenėlius ir paskirstykite juose makaronus, pupeles bei agurką. Tada supjaustykite vištieną mažais gabalėliais, sudėkite į dubenėlius ir užpilkite padažu.
Spagečius su sezamų padažu ir vištiena pabarstykite sezamų sėklomis ir patiekite dviems asmenims.
Pastebėjimai
- Storesnes vištienos krūtinėles reikia kepti ilgiau, todėl jos gali gautis sausesnės. Dėl to kai kurie žmonės jas išmuša mėsos muštuku, tačiau tuomet vištiena neiškeps taip tolygiai, kaip kai ji yra supjaustoma į smulkesnius gabalėlius. Tiesa, krūtinėlių reikėtų nesupjaustyti per plonai (ne daugiau nei per pusę), kad vėliau jos neperkeptų.
- Iškepus, vištieną bent 5 minutėms palikite pastovėti, kad neišbėgtų jos sultys ir ji neišsausėtų.
- Jeigu norite sutaupyti šiek tiek laiko, vištieną galite iškepti ir keptuvėje, kepdami apie 8 minutes ant vidutinės ugnies, o po pirmų kelių minučių apversdami.
- Makaronams išvirus, juos nuvarvinkite per sietelį ir nuskalaukite šaltu vandeniu, kad jie neliptų.
- Iki visiško tobulumo aš sezamų padažą pagardinu puse arbatinio šaukštelio rudojo arba paprasto cukraus. Nesijaudinkite, tokio mažo cukraus kiekio bijoti nereikia! Taip pat, jei norite dar aštresnio padažo, galite naudoti daugiau srirachos.
- Jei patiekalą ruošiatės valgyti vėliau, visus ingredientus, išskyrus agurką, galite sudėti į vieną indą. Agurką smulkinkite tik prieš pat vartojimą ir nešildykite. Sezamų padažą taip pat užšaldykite atskirai ir užpilkite tik prieš patiekdami.
Energinė vertė
- Porcijų kiekis: 1
- Kalorijos: 590
- Riebalai: 28
- Angliavandeniai: 38
- Baltymai: 48