Šios tortilijos su vištiena ir bazilikų padažu yra mano pasirinkimas Nr. 1, kai norisi kažko gaivaus, greito ir sotaus. Tobulas patiekalas vasarai (ir ne tik)!

Kai nėra laiko ar noro ilgai kuistis virtuvėje, ši tortilija su vištiena tampa tikru išsigelbėjimu.
Nors ji puikiai tinka visiems metų laikams, ją ypač mėgstu gaminti vasarą.
Turinys
Kodėl šis tortilijos su vištiena receptas?
- Itin maistinga. Dažniausiai paprastos tortilijos nepasotina arba yra labai kaloringos. Tačiau šiame recepte gausu visko, ko reikia maistingam patiekalui: baltymų, skaidulų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų. O kad jis nebūtų pernelyg kaloringas, dalis majonezo bazilikų padaže pakeičiama graikišku jogurtu. Todėl ši tortilija su vištiena turi vos 600 kalorijų ir net 38 gramus baltymų.
- Greitai paruošiama. Tortilijos receptai su vištiena yra tokie populiarūs dėl greito paruošimo. Nors šį receptą sudaro daugiausia sveiki produktai, jis taip pat lengvai pagaminamas kaip ir įprastas – užtruksite ne ilgiau nei 25 minutes!
- Gaivi sudėtis. Šie tortilijos suktinukai su vištiena papildomi gaiviomis daržovėmis, o net ir atšaldytas bazilikų padažas yra nepaprastai gardus. Tad tai – tiesiog tobulas patiekalas vasarai, kai norisi atsigaivinti namuose ar gaminant ant grilio lauke.

Recepto ingredientai
- Tortilijos. Kad tilptų visi ingredientai, šiame recepte reikia naudoti 25 cm tortilijas. Taip pat rekomenduoju rinktis viso grūdo tortilijas, kurios pasižymi didesniu kiekiu skaidulų ir kitų naudingųjų medžiagų. Man labiausiai patinka „Well Done“ prekės ženklo viso grūdo tortilijos iš „Maximos“.
- Vištiena. Šį patiekalą paprastai ruošiu su vištienos krūtinėle, bet čia tinka ir viščiukų šlaunelių mėsa ar vištienos faršas.
- Daržovės. Kadangi tortilijos receptą su vištiena ypač mėgstu gaminti vasarą, dažniausiai renkuosi gaiviuosius agurkus bei pomidorus, iceberg salotą dėl papildomo traškumo ir raudonąjį svogūną dėl šiek tiek pikantiškumo. Tačiau puikiai tiks ir kitos daržovės: romaninė arba Pekino salota, paprastas svogūnas, ridikėliai, morkos, paprikos, grybai ar net saldieji kukurūzai, avokadai bei marinuoti agurkėliai.
- Bazilikai. Bazilikų padažui reikės šviežių bazilikų. Jeigu dažnai naudojate bazilikus, pavyzdžiui, šiam arba pesto padažui, galite juos auginti ant palangės, balkone ar kiemelyje (jei tokį turite) ir taip smarkiai sutaupyti!
- Džiovinti raudonėliai. Džiovinti raudonėliai yra svarbus padažo ingredientas, todėl patarčiau jų nepraleisti.
- Kietasis sūris. Norėdami pasiekti geriausią bazilikų padažo skonį, rinkitės 12 ar daugiau mėnesių brandintą kietąjį sūrį. Vienas tokių ekonomiškesnių variantų – „Well Done“ kietieji sūriai.
- Majonezas. Nors majonezas yra itin kaloringas, visiškai ar didžiąja dalimi pakeisti jį graikišku jogurtu nerekomenduočiau, nes padažo skonis per daug nukentės. Be to, patariu naudoti įprastą, bent 73 proc. riebalų turintį majonezą, o ne jo liesą versiją, kad šis būtų tinkamo tirštumo. Aš paprastai naudoju „Hellmann’s Original“ majonezą.
- Graikiškas jogurtas. Jeigu bazilikų padažui naudosite tik majonezą, jis bus labai kaloringas. Todėl dalis majonezo šiame recepte pakeičiama graikišku jogurtu, kuris išlaiko panašų kremiškumą, bet smarkiai sumažina padažo kaloringumą ir jį papildo baltymais. Rinkdamiesi graikišką jogurtą, atkreipkite dėmesį į baltymų kiekį – 100 gramų sudėtyje turėtų būti bent 8 gramai baltymų. Mano mėgstamiausias pasirinkimas yra „Graikiška Amfora“ natūralus jogurtas, kuris pasižymi tobulu tirštumu ir turi 9 gramus baltymų.
- Kiti ingredientai: česnakas ir citrinos sultys.

Taip pat bazilikų padažą rekomenduoju papildyti svogūnų laiškais, kurie dar labiau praturtina jo skonį.
Įrašo pabaigoje esančioje recepto kortelėje rasite visą ingredientų sąrašą su tiksliais kiekiais.
Ingredientų alternatyvos
- Tortilijos. Vietoje tortilijų galima naudoti lavašus, pitas, takus arba įvynioti į salotų ar ryžių lapus.
- Vištiena. Vištiena gali būti pakeista kalakutienos, jautienos arba kiaulienos faršu, plėšyta kiauliena, krevetėmis, pupelėmis, avinžirniais ar mėsos pakaitalais, tokiais kaip tofu arba tempeh.
- Džiovinti raudonėliai. Raudonėlius galite pakeisti čiobreliais arba mairūnais.
- Kietasis sūris. Kietąjį sūrį galima pakeisti fetos sūriu arba jo visai nedėti, bet tuomet bazilikų padažo skonis šiek tiek nukentės.
- Majonezas. Majonezas gali būti pakeistas graikišku jogurtu, tačiau padažas bus rūgštesnis, mažiau kremiškas ir ne tokio ryškaus skonio.
- Graikiškas jogurtas. Vietoje graikiško jogurto galite naudoti vien tik majonezą, bet patiekalas turės kur kas daugiau kalorijų.
Dažniausiai užduodami klausimai
Ką daryti, jei sukant vištienos tortilijos plyšta?
Greičiausiai nepašildėte tortilijų arba per daug pridedate maisto. Prieš sukant, tortilijas reikia pašildyti: apie 15–20 sekundžių ant vidutinės ugnies įkaitintoje keptuvėje (kiekvieną atskirai iš abiejų pusių) arba mikrobangų krosnelėje (jas suvyniojus į šiek tiek vandeniu sudrėkintus popierinius rankšluosčius). Paplotėliai turėtų būti karšti, minkšti ir lankstūs, tačiau neapskrudę. Jeigu sukant pašildytos tortilijos vis tiek plyšta, dėkite į jas mažiau maisto.
Ką daryti, jei tortilijos suminkštėja?
Prieš dedant ingredientus, ant tortilijų užtepkite padažo, kuris neleis drėgmei į paplotėlius įsigerti. Taip pat neperkraukite jų sultingais produktais, tokiais kaip pomidorai, nes jie gali per daug suminkštinti paplotėlį.
Kiek laiko šaldytuve arba šaldiklyje galima laikyti tortilijas su vištiena?
Tortilijos su vištiena ir daržovėmis sandariame indelyje šaldytuve gali būti laikomos iki 3–4 dienų. Tiesa, geriau komponentus (paplotėlius, vištieną, daržoves bei padažą) laikyti atskirai ir tortiliją surinkti prieš pat valgant, kad ji pernelyg nesuminkštėtų.
Žemiau pateiktoje recepto kortelėje rasite išsamias instrukcijas, kaip paruošti šias tortilijas su vištiena.

Gaivios tortilijos su vištiena ir bazilikų padažu
Ingredientai
Pagrindiniai:
- 4 vnt. 25 cm tortilijų
- 500 g vištienos krūtinėlės (receptas žemiau)
- 100 g pomidoro, pjaustyto
- 100 g agurko, pjaustyto
- ½ vnt. raudonojo svogūno, smulkinto vid.
- 150 g Iceberg salotos, pjaustytos
Padažui:
- 20 g bazilikų lapų
- 2 šak. svogūnų laiškų, smulkintų (nebūtina)
- 1 arb. džiovintų raudonėlių
- 1 vnt. česnako galvutės, sutrintos
- 25 g kietojo sūrio, tarkuoto
- 120 g majonezo
- 60 g natūralaus graikiško jogurto
- 1 arb. š. citrinos sulčių
- 1 žiupsn. druskos
Įranga
- Virtuvinės svarstyklės - Visą maistą, išskyrus nedidelį skysčių kiekį, rekomenduoju sverti virtuvinėmis svarstyklėmis. Maisto produktai turi būti sveriami žali, prieš juos verdant, kepant ar kitaip termiškai apdorojant. Tirštiems produktams, pavyzdžiui, majonezui, geriausia pasitelkti atvirkštinio svėrimo metodą, kaip parodyta šiame vaizdo įraše.
- Keptuvė
- Smulkintuvas arba trintuvas - Padažams naudoju mažą smulkintuvą, tačiau bazilikų padažą galima suplakti ir rankiniu arba stacionariu trintuvu.
- Orkaitė arba karšto oro gruzdintuvė (nebūtina)
Instrukcijos
- Pradėkite kepti vištienos krūtinėlės. Galite pasinaudoti mano mėgstamiausiu keptos vištienos krūtinėlės receptu, pagal kurį dažniausiai ruošiu vištieną šiam patiekalui.
- Kol vištiena kepa, pasiruoškite daržoves ir padažą. Daržovėms smulkiai supjaustykite pomidorus, agurkus, raudonąjį svogūną ir iceberg salotą.
- Padažui į smulkintuvą arba trintuvą sudėkite bazilikų lapus, smulkintus svogūnų laiškus (jei norite), džiovintus raudonėlius, sutrintą česnaką, tarkuotą kietąjį sūrį, majonezą, graikišką jogurtą, įspauskite citrinos sulčių ir plakite iki vientisos masės. Suplaktą padažą perkelkite į dubenėlį, įberkite druskos ir gerai išmaišykite.
- Vištienai iškepus, ją supjaustykite smulkiais gabalėliais. Tuomet pašildykite tortilijas apie 15–20 sekundžių ant vidutinės ugnies įkaitintoje keptuvėje (kiekvieną atskirai iš abiejų pusių) arba mikrobangų krosnelėje (jas suvyniojus į šiek tiek vandeniu sudrėkintus popierinius rankšluosčius).
- Ant pašildytos tortilijos šono tepkite bazilikų padažą, dėkite vištieną, daržoves ir užpilkite dar padažo. Tą patį pakartokite su visais paplotėliais.
- Susukite tortilijas (kaip parodau šiame vaizdo įraše), apvyniokite folija ir palikite kelioms minutėms pastovėti.
- Išvyniokite iš folijos, perpjaukite pusiau ir mėgaukitės tortilijomis su vištiena!
Pastebėjimai
- Prieš sukant, tortilijas reikia pašildyti, kad jos lengviau susisuktų ir neplyštų. Tik jų neperkaitinkite: paplotėliai turėtų būti karšti, minkšti ir lankstūs, tačiau neapskrudę.
- Jeigu sukant pašildytos tortilijos vis tiek plyšta, dėkite į jas mažiau maisto.
- Prieš dedant ingredientus, svarbu ant tortilijų užtepti bazilikų padažo, kuris neleis drėgmei į paplotėlius įsigerti ir jiems suminkštėti.
- Trumpas tortilijos palaikymas folijoje pagerina jos tekstūrą ir padaro ją malonesne valgyti.
- Jei tortiliją su vištiena valgysite vėliau, geriau komponentus (paplotėlius, vištieną, daržoves bei padažą) laikyti atskirai ir ją surinkti prieš pat valgant, kad ji pernelyg nesuminkštėtų.
Maistingumas
Daugiau receptų su vištiena
- Skaniausios salotos su vištiena (be salierų)
- Gardžiosios makaronų salotos su vištiena
- Maistingi sumuštiniai su avokadu per 5 minutes
- Sotūs kepti ryžiai su kiaušiniu ir vištiena
- Sotūs makaronai su pesto padažu ir vištiena
- Sveika saldžiarūgštė vištiena kiniškai
Jeigu jums patiko šis receptas, būčiau labai dėkingas, jei įvertintumėte jį teigiamai ir paliktumėte atsiliepimą. 👌