Šie naminiai burgeriai su vištiena yra lengvai paruošiami, nekaloringi ir išties gardaus skonio, nesvarbu, kaip juos gaminsite – keptuvėje ar ant grilio.

Šis burgerio receptas – mano pasirinkimas Nr. 1, kai užsinoriu mėsainio arba laukiu svečių, bet nenoriu suvartoti daug kalorijų ir ilgai vargti virtuvėje ar grilinant.
Nors žemiau pateikiamas naminis burgeris su vištiena paruošiamas vos per 20 minučių ir turi tik 500 kalorijų, pats stebiuosi, koks minkštas, sultingas bei gardus jis gaunasi!
Turinys
Kodėl šis vištienos burgerio receptas?
- Lengvai paruošiama. Nemeluoju sakydamas, kad šie naminiai mėsainiai su vištiena nuo pradžios iki pabaigos pagaminami viso labo per 20 minučių. Netikite? Išbandykite patys. 😉
- Nekaloringa. Paprastai net ir burgeriai namuose pasižymi dideliu kalorijų kiekiu. Tik ne šis naminių burgerių receptas! Vienas pagal šį receptą pagamintas vištienos burgeris turi vos 500 kalorijų ir net 25 gramus baltymų.
- Minkšta, sultinga ir gardu. Mažas kalorijų kiekis netrukdo šiems vištienos burgeriams būti kupiniems skonio, kad ir kaip juos gamintumėte – keptuvėje ar ant grilio. Viso to paslaptis? Teriyaki padažas!

Recepto ingredientai
- Vištienos faršas. Burgerius su vištiena dažniausiai gaminu iš vištienos faršo, kurio riebumas mažesnis nei 15 proc., tačiau čia tinka ir vien iš vištienos filė sudarytas faršas.
- Teriyaki padažas. Šio recepto paslaptis. Man labiausiai patinka „Santa Maria“ teriyaki padažas, bet Azijos virtuvės maisto prekių lentynose galite paieškoti ir kitų šiek tiek pigesnių prekės ženklų, tokių kaip „Saitaku“.
- Panko džiūvėsėliai. Džiūvėsėliai padeda vištienos paplotėliams išlaikyti formą ir neišsausėti. Aš renkuosi panko džiūvėsėlius, kurių reikia mažiau, o jų skonis neutralesnis ir tekstūra traškesnė, todėl paplotėliai tampa dar gardesni. Panko džiūvėsėlių taip pat galite rasti Azijos virtuvės prekių lentynose.
- Česnako milteliai. Česnakas dar labiau išryškina vištienos paplotėlių skonį, o jo milteliai lengviau susimaišo ir mėsoje nelieka gabalėlių. Žinoma, galite naudoti ir šviežią česnaką (keturioms porcijoms – vieną česnako galvutę).
- Alyvuogių aliejus. Asmeniškai, visą maistą kepu su alyvuogių aliejumi, kuris yra vienas maistingiausių (turi daug antioksidantų bei gerųjų riebalų) ir stabiliausių (praranda mažai naudingųjų medžiagų kepant).1 Aukštesnėje temperatūroje kepamiems vištienos paplotėliams geriau naudoti švelnų maišytą alyvuogių aliejų, kurio rūkimo temperatūra – 190–240 °C.2
- Mėsainių bandelės. Man skaniausi vištienos burgeriai su brioche bandelėmis, tačiau galite rinktis bet kokio kito tipo mėsainių bandeles – vis tiek bus labai skanu!
- Mėsainių padažas. Mėsainių padažo pasirinkimas – visiškai skonio reikalas. Tiks bet kuris majonezinis, česnakinis ar specialus mėsainių padažas. Be to, galite pasiruošti naminį mėsainių padažą, sumaišę majonezą (100 gramų) su pomidorų padažu (30 gramų) ir garstyčiomis (15 gramų).
- Salotų lapai, raudonasis svogūnas, pomidoras ir marinuoti agurkėliai. Klasikines burgerių daržoves papildau marinuotais agurkėliais, kurie patiekalą pakelia į kitą lygį.

Įrašo pabaigoje esančioje recepto kortelėje rasite visą ingredientų sąrašą su tiksliais kiekiais.
Ingredientų alternatyvos
- Vištienos faršas. Vietoje vištienos faršo galima naudoti kalakutienos, kiaulienos ar jautienos faršą arba jų mišinį.
- Teriyaki padažas. Jeigu neturite galimybės įsigyti teriyaki padažo, galite sumaišyti sojų padažą su ruduoju cukrumi ar medumi. Nors trūks teriyaki būdingo pikantiškumo, tai – paprasčiausia alternatyva. Taip pat šiek tiek aštresnis hoisin padažas yra gana panašus į teriyaki dėl savo skonio ir tekstūros.
- Panko džiūvėsėliai. Panko džiūvesėliai gali būti pakeisti paprastais džiūvesėliais. Jei ribojate angliavandenius, galite naudoti migdolų miltus (tokį patį kiekį).
- Alyvuogių aliejus. Vietoje alyvuogių aliejaus galima naudoti bet kokį kitą kepimo aliejų.
- Salotų lapai, raudonasis svogūnas, pomidoras ir marinuoti agurkėliai. Lapinės salotos gali būti pakeistos iceberg ar romanine salota, raudonasis svogūnas – paprastuoju svogūnu, marinuoti agurkėliai – agurku. Be to, vištienos burgerius galite papildyti ar pakeisti kitomis daržovėmis: gražgarstėmis, paprika, grybais, coleslaw salotomis, morkų salotomis, marinuotais kopūstais, burokėliais ir t. t.
Patarimas: Jeigu norite, kad mėsainis su vištiena būtų dar maistingesnis, jį galite papildyti avokadu.
Dažniausiai užduodami klausimai
Ką daryti, jei mėsainių bandelės sudrėksta?
Prieš dėdami ingredientus, trumpai paskrudinkite mėsainių bandeles keptuvėje be aliejaus. Ant apatinės bandelės tepkite didesnį kiekį padažo, o likusius ingredientus atskirkite salotos lapu. Ypač drėgnus ingredientus (pvz., pomidorus) dėkite taip, kad jie tiesiogiai nesiliestų su bandele.
Kiek laiko šaldytuve arba šaldiklyje galima laikyti vištienos burgerius?
Burgeriai su vištiena ir teriyaki padažu sandariame indelyje šaldytuve gali būti laikomi iki 4 dienų. Jeigu burgerius norite užšaldyti, rekomenduojama šaldyti tik vištienos paplotėlius, kiekvieną atskirai apvyniojant folija arba maistine plėvele, kad šie nesuliptų. Šaldiklyje jie išlieka tinkami vartoti iki 3 mėnesių.
Su kuo geriausia valgyti burgerius su vištiena?
Vištienos burgerius galima valgyti vienus, tačiau skaniausia juos valgyti su bulvytėmis fri (man ypač patinka saldžiosios), traškučiais, svogūnų žiedais ar, jei norite sveikesnio patiekalo, salotomis arba daržovėmis.
Žemiau pateiktoje recepto kortelėje rasite išsamias instrukcijas, kaip paruošti šiuos burgerius su vištiena.

Lengvi naminiai burgeriai su vištiena
Ingredientai
Vištienai:
- 400 g vištienos faršo
- 60 ml teriyaki padažo
- 50 g panko džiūvėsėlių
- ½ arb. š. česnako miltelių
- ½ arb. š. druskos
- 2 arb. š. alyvuogių aliejaus
Patiekimui:
- 4 vnt. mėsainių bandelių
- 120 ml mėsainių, majonezinio arba česnakinio padažo
- Salotų lapai
- Raudonojo svogūno griežinėliai
- Pomidoro griežinėliai
- Marinuotų agurkėlių puselės
Instrukcijos
- Į dubenį sudėkite vištienos faršą, teriyaki padažą, panko džiūvėsėlius, česnako miltelius bei druską ir gerai išmaišykite.

- Suformuokite vištienos paplotėlius.

- Keptuvę įkaitinkite ant vidutinės–aukštos ugnies, tolygiai padenkite aliejumi, įdėkite vištienos paplotėlius ir kepkite 3–5 minutes, kol apskrus. Tuomet apverskite ir kepkite dar 2–3 minutes, kol paplotėliai pilnai iškeps. Pakartokite procesą, jei vienu kartu netelpa visi paplotėliai.

- Vištienos paplotėliams iškepus, atsidėkite juos, sumažinkite ugnį iki žemos–vidutinės, išvalykite keptuvę, jei joje liko pridegusių gabalėlių, ir trumpai paskrudinkite mėsainių bandeles.

- Ant abiejų mėsainių bandelių pusių užtepkite mėsainių, majonezinio arba česnakinio padažo.

- Ant apatinės bandelės uždėkite salotos lapą, vištienos paplotėlį, raudonojo svogūno ir pomidoro griežinėlius bei marinuotų agurkėlių puseles. Tą patį padarykite su likusiomis bandelėmis.

- Uždėkite kitą bandelę ant viršaus, burgerį gerai suspauskite ir patiekite vieną arba su norimais pagardais.

Pastebėjimai
- Be jokios abejonės, receptą galite pagaminti ir su griliumi!
- Vištienos paplotėlių tešlą patogiausia maišyti rankomis. Jei tešla limpa prie rankų, jas šiek tiek sudrėkinkite.
- Ant apatinės mėsainių bandelės tepkite didesnį padažo kiekį, kad burgeris mažiau sudrėktų ir padažas nevarvėtų.
- Kepant vištienos paplotėlius patartina jų nespausti, jog neišbėgtų dalis mėsos sulčių. Todėl prieš kepimą suformuokite pakankamai plonus paplotėlius.
- Nepamirškite paskrudinti mėsainių bandelių! Tai suteiks burgeriams gardaus traškumo ir neleis permirkti.
Įranga
- Virtuvinės svarstyklės - Maisto produktai turi būti sveriami žali, prieš juos verdant, kepant ar kitaip termiškai apdorojant.
- Keptuvė
Maistingumas
Daugiau receptų su vištiena
- Sveiki tacos su vištiena
- Gaivios tortilijos su vištiena ir bazilikų padažu
- Lengvos keptos bulvės su dešrelėmis ir daržovėmis
- Pasakiški mėsos kukuliai pomidorų padaže
- Sveika saldžiarūgštė vištiena kiniškai
- Sotūs makaronai su pesto padažu ir vištiena
- Greitas vištienos karis su kokosų pienu
Jeigu jums patiko šis receptas, būčiau labai dėkingas, jei įvertintumėte jį teigiamai ir paliktumėte atsiliepimą. 👌







